Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE Vino Vinski vitezovi najavili Svetski kongres u Srbiji

Vinski vitezovi najavili Svetski kongres u Srbiji

Sve je spremno za početak 47. Svetskog kongresa vinskih vitezova (F.I.C.B.) , koji započinje u Novom Sadu 31. maja i traje do 6. juna, kojom prilikom će za vinske vitezove iz 17 zemalja iz čitavog sveta, biti upriličen oficijelni deo ceremonije uzdizanja vinskih vitezova u glavnom gradu Vojvodine 1. juna u podne, ali i stručni skup o srpskim vinima u Rektoratu Beogradskog univerziteta (3. jun). Pored Novog Sada i Beograda, vinski vitezovi, ljudi od znanja, ugleda i uticaja, kada je vinska kultura u pitanju, imaće priliku da obiđu Sremske Karlovce, Suboticu, manastir Hopovo, Vinariju Mačkov podrum uu Irigu, beogradsku Skadarliju, potom Kraljevske podrume u Topoli, te Vršac i Guduricu.
Kako je obavestio Aleksandar Kojić, prokonzul najbrojnijeg Udruženja Evropski vinski vitezovi Sveti Georgije u Srbiji, koji ima 350 članova, do sada je zvanično prijavljeno 120 učesnika, od čega je najbrojnija delegacija iz SAD sa 45 učesnika. Očekuje se da će broj učesnika Kongresa biti značajno veći, jer su svoj dolazak najavili i vinski vitezovi iz bivših jugoslovenskih republika i Mađarske. –Sedam dana je dovoljno, da naše kolege, vitezovi, steknu sliku o lepoj, hranom, pićem,
ljudima i kulturom, bogatoj zemlji Srbiji i mi se nadamo da će naši gosti otići sa najlepšim utiscima o našoj zemlji i da će tako o nama i pričati - rekao je Aleksandar Kojić, predsednik Organizacionog odbora.
Nenad Bermet Aleks Ratković, vitez, čiji je lik brke u sremskoj nošnji sa flašicom bermeta izabran za zvaničan poklon suvenir 47. Svetskog kongresa vinskih vitezova, govorio je više o upravo završenom turniru u rozeu, na kome je bio direktor turnira. Na tom jedinstvenom turniru, stručna komisija, koju je predvodio doc. Dr Vladimir Puškaš sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, za najbolji u konkurenciji 19 vina ove vrste iz Srbije, Crne Gore i Slovenije, imenovala je rose Vinarije Adžić iz Temerina, što posebno raduje, s obzirom da su rose vina u ovim našim krajevima tek u povoju, ali da polako, ali sigurno, stiču svoju publiku.
Sava Jojić, vlasnik Vinarije Mačkov podrum iz Iriga, obavestio je novinare šta je pripremio kao sremski specijalitet za doček gostiju koji će obići Vinariju. Iriški vinski vitez, izrazio je nadu da će vreme poslužiti za sve ono što je zamislio, a to je jedan neobičan ručak u jednom od njegovih vinograda na padinama Fruške gore, u nestvarnom ambijentu, koji će učesnicima, kako po ponudi hrane i pića, svakako, ostati zauvek u sećanju.
Hadži Dimitrije Jevgenič Panfilov, maršal i vitez Evropskog vinskog viteškog reda Sveti Georgije, uvaženi hirurg i čovek koji je od početka u ovoj priči o Svetskom kongresu, najavio je promociju svoje knjige “BOEMI, DOAJENI, VITEZOVI - Karlovački festivali vina i pesnika”, koju je priredio specijalno za ovu priliku. Baš kao što će Nenad Ratković Aleks Bermet, biti suvenir ovog vinskog viteškog skupa, tako će i gospodin Panfilov ovekovečiti sebe i svoje knjjiževno i boemsko iskustvo, darivanjem ove knjige svakom učesniku kongresa.
Po završetku konferencije, upriličena je degustacija vina iz iriške Vinarije Mačkov podrum i sremsko-karlovačkog bermeta iz Vinarije Aleks.

Više slika sa konferencije, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com