Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE RAKIJA Rakije Šurlan – prirodno od voća

Rakije Šurlan – prirodno od voća

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Devedesetih porodica Šurlan iz Novih Kozaraca, zasadila je jedan hektar voćnjaka. Zbog otežanog plasmana odlučili su da krenu u preradu voća i sopstvenu proizvodnju rakije. Rakija se u prvo vreme  pekla samo za potrebe porodice. Vremenom se usavršavao kvalitet, pa su odlučili da krenu u ozbiljniju proiuzvodnju i proširivanje kapaciteta. Istovremeno se sa razvojem firme razvijala sve veća ljubav prema ovom poslu.
Porodica Šurlan 2003. godine dobija rešenje Ministarstva poljoprivrede i počinje profesionalno da proizvodi i pakuje rakije u originalno pakovanje i da ih plasira na tržište Srbije. To je trajalo sve do prošle godine, do izglasavanja novog zakona o vinu i rakiji, kada porodica Šurlan otvara destileriju Šurlan.


U međuvremenu, na imanju Surlan došlo je i do povećanja proizvodnje kako rakija tako i voćarske proizvodnje i počelo se ulagati u proizvodne programe, kao i  mašine. U početku je bilo teško, jer nisu imali pomoć države. I sada je ona mala, ali je u ovim teškim vremenima svaka pomoć dobrodošla.U destileriji se proizvode sledeće rakije: jabukovača, šljivovica, viljamovka, kajsijevača, dunjevača i nešto sasvim novo, što je postalo aktuelno u poslednje vreme, a to je liker sa medom. Rakija se pakuje u ambalažu 0,7 l i 0,75 l. Količine koje se proizvode su ograničene, 70% sirovine destilerija dobija iz sopstvenih voćnjaka.
Rakije Šurlan su izlagane na brojnim manifestacijama. Na najznačajnijoj smotri ove vrste, Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, rakije Šurlan su dobile visoke ocene za kvalitet i nosioci su zlatne medalje. Osim Sajma poljoprivrede posećivane su i ostale manifestacije u Srbiji, a u poslednje vreme rakije Šurlan bile su izlagane na sajmovima hrane u Rumuniji uz pomoć Privredne komore.
Inače, rakije destilerije Šurlan se plasiraju u restoranima, kafanama, prodavnicama i diskontima pića u svim većim gradovima Srbije.
Iako je ovo uglavnom porodični posao koji traži puno odricanja i svakodnevnog rada, povremeno se zbog obima proizvodnje organizuje i sezonska radna snaga, porodica Šurlan u budućnosti planira dalje ulaganje u proizvodne pogone i proširenje voćarske proizvodnje, kako na svom imanju tako i u saradnji sa svojim kooperantima, što treba da dovede do povećanja proizvodnje rakija, a zatim i do  izvoza na probirljivo evropsko tržište.

www.rakijesurlan.rs

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com