Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Program manifestacije Dan Dunava 2011.

Program manifestacije Dan Dunava 2011.

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

NVO Svet i Dunav je osmu godinu zaredom organizator javne manifestacije „Dan Dunava“ u Novom Sadu 2011., koja će se ove godine realizovati pod sloganom: „Izađi na Dunav, poželi želju i daj šansu za život“. Kampanju proslave Dana Dunava pokrenula je Internacionalne komisije za zaštitu reke Dunav, a nacionalni koordinator u Srbiji je Republička direkcija za vode.

Cilj manifestacije je podizanje svesti o neophodnosti očuvanja jedne od najlepših evropskih reka i značaju Dunava za život i budućnost preko 80 miliona ljudi koji žive u njegovom slivu. U našoj zemlji  Dan Dunava se aktivno obeležava u velikom broju opština među kojima su : Beograd, Apatin, Pančevo, Smederevo, Novi Sad, Golubac, Kraljevo, Donji Milanovac, Negotin, Kladovo i mnogim drugim gradovima, koji će nizom aktivnosti namenjenih odraslima i deci, kao što su akcije čišćenja obala reke Dunav, radionicama i predavanjima, kulturno umetničkim sadržajem, sportskim aktivnostima za najmlađe, aktivnostima namenjenim osobama sa posebnim potrebama, organizacijom eko kampova, kao i predavanjima o reciklaži sa posebnim osvrtom na važnost vode, očuvanje vode i vode neophodne za budućnost opstanka i čistiju planetu, proslaviti ovaj važan međunarodni dan.
Dan Dunava predstavlja integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. Dan Dunava je kampanja koja vremenom postaje sve obimnija, uz učešće sve većeg broja partnera, koji iz godine svojim aktivnostima doprinose da naš Dunav bude lepši i čistiji.
Centralna aktivnost ove godine, koju priprema NVO Svet i Dunav i u partnerstvu sa NVO Dunavsko blago, usmerena je na privrednu aktivnost, poribljavanje Dunava, uz niz edukativnih, zabavnih i kulturoloških sadržaja. Značaj obeležavanja ove manifestacije se ogleda u kontinuiranom skretanju pažnje kako naše tako i međunarodne javnosti o neophodnosti uključivanja svih privrednih grana u očuvanje živog sveta reke Dunav.
Kako bi se skrenula pažnja na razne činioce koji potpomažu desetkovanju ribljeg fonda, i biodiverziteta u slivu reke Dunav, odlučeno je da ovogodišnje obeležavanje Dana Dunava, bude realizovano na tri lokacije u Sremskoj Kamenici i Novom Sadu; kojom prilikom će se izvršiti poribljavanje sa oko 30000 jedinki šaranske mlađi. Biće organizovano individualno puštanje riblje mlađi, tj. svakom posetiocu manifestacije pružiće se šansa da pusti jedinku šaranske mlađi. Deliće se simbolični pokloni koji će imati za cilj da svakodnevno podsećaju građane na njihov veliki poduhvat, i da na taj način svest o očuvanju reka i svih drugih ekosistema bude na višem nivou. Očekuje se veliki odziv građana, naročito mlađe populacije i dece, kako bi se probudilo osećanje odgovornosti i usmerilo razmišljanje u  pravcu očuvanja i zaštite životne sredine i reke pored koje živimo. Mlađ će biti nabavljena iz sertifikovanog odgajivališta  „Tima“ iz Mošorina. Poribljavanje će se realizovati uz podršku Nacionalnog parka Fruška gora, kao korisnika ribolovnih voda, uz saglasnost ministra odnosno nadležnog pokrajinskog organa u skladu sa propisima.

Dana 25. i 26. juna, sa početkom u 10.00 u saradnji sa osnovnim školama sa teritorije grada Novog Sada „Dana Dunava“, biće obeležen uz radionice za decu pod nazivom „Izađi na Dunav, poželi želju i daj šansu za život“. Edukativno predavanje na otvorenom o bogatstvu ribljeg fonda u Dunavu održaće dipl.inž. Dimitrije Matić.  Likovna radionica uz učešće najmađih će biti organizovana u posledpodnevnim satima, oba datuma, nakon akcije čišćenja obala, kako u Novom Sadu, tako i u Sremskoj Kamenici. Deca će imati zadatak da prilikom češćenja sakupljaju školjke, lišće, kore od drveta i ostali prirodni materijal, i da od istog na kraju dana naprave likovni rad. Udruženje građana Kasper paralelno sa akcijom puštanja riblje mlađi, održaće radionicu „Merenje kvaliteta Dunavske vode“ 25. i 26.juna.

Za 29. jun predviđeno je Javno uništavanje mreža krivolovaca sa Dunava, kod ostataka mosta na baržama na Beogradskom keju. Akcija se već nekoliko godina unazad sprovodi od strane nadležnih službi Nacionalnog parka Fruška gora.
S obzirom na blizinu reke i aktivnosti koje će se vršiti, organizatori ovog projekta će učiniti sve da on bude realizovan profesionalno, kako bi se najmlađi i svih drugi učesnici zaštitili od bilo kakvih rizika. Tehnološkim rešenjima će se nastojati  da se stres kod šaranske mlađi svede na minimum, a  ova aktivnost bude što efikasnija.
Manifestaciju je do sada podržalo nekoliko udruženja građana, a ceo program će se sprovoditi uz logističku podršku Gradske uprave za obrazovanje, tj. uz uključivanje velikog broja osnovnih škola sa teritorije grada Novog Sada. Očekuje se da ova akcija naiđe na pozitivne reakcije javnosti i postane praksa u svim delovima naše zemlje, a možda se jednog dana razvije u masovnu aktivnost globalnih razmera koja zaslužuje svoj datum, kao što je 29.jun Internacionalni Dan Dunava!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com