Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA IZLOŽBE Izložba Ex Libris sa temom Dunav

Izložba Ex Libris sa temom Dunav

  • PDF

Izložba pod nazivom “Dunav-Put kulture-Kultrurstrasse” u organizaciji Balkankulta i NVO Svet i Dunav otvorena je sinoć, 27.oktobra. Ova izložba je deo manifestacije Otvoreni dani ili Dani otvorenih vrata, koja se ovih dana održava u Novom Sadu.

Po masovnosti ovo je najveća manifestacija koju organizuje Evropska Unija. Njome je  obuhvaćeno oko 6.000 neposrednih učesnika, preko 200 gradova iz regiona, preko 37 država, a naš grad ima tu čast da  je deo tog najvećeg evropskog događaja.
Balkankult, nastao sa ciljem da podrži  umetnike, njihovih dela i ideje, je prošle godine započeo rad na jednom velikom kulturnom i umetničkom projektu. Pozvani su umetnici iz Podunavskih država da učestvuju na Ex libris konkursu na temu Dunav- Put kulture – Kulterstrsse. Ex Libris (ili u bukvalnom lat. prevodu “iz knjiga") je minijaturna grafika, crtež, vinjeta ili slika rađena i autorizovana od strane umetnika radi identifikacije vlasnika biblioteke, dimenzija do 10 x10 cm. Na konkurs je prispeo veliki broj radova iz svih Podunavskih regiona, odnosno država, i žiri  je napravio selekciju. Izabrano je 130 radova koji su premijerno su izloženi u holu Skupštine grada. Tom prigodom dodeljene su i nagrade, a sticajem okolnosti najbolje radovi imali su upravo autori iz Srbije, Snežana Kezele iz Beograda i Pavel Čanji iz Bačkog Petrovca.
Uvodne reči, gospodin Dimitrije Vujadinović, predsednik Balkankult fondacije, posvetio je upravo najdužoj reci Evropske Unije, Dunavu.                            
-„Melodiozna reka“(Eine melodiosen Strom), kako je Dunav nazvao čuveni nemački pesnik Herder, večna je inspiracija i izazov za sve one koji žive duž nje. Mi koji živimo u Vojvodini i Novom Sadu, srećni smo što živimo na mestu bogatom istorijskim i kulturnim nasleđem. Ne postoji ni jedan sličan region u svetu, kao naš Podunavski, koji može da se pohvali od praistorije, Lepenskog vira, Vinče, Limesa, srednjovekovnih utvrđenja, Petrovaradinske tvrđave, Fruškogorskih manastira, nasleđem, kulturnom tradicijom i bogatstvom, koje se na svakom koraku, uzvodno i nizvodno, može videti i danas.
Član Gradskog veća zadužen za kulturu Andreja Bursać, iskazao je veliko zadovoljstvo povodom uloge koja mu je dodeljena, da otvori ovu jedinstvenu  izložbu. On se prisutnima obratio i kulturološkim podsećanjem na značaj Dunava, na njegovu snagu i moć,  ali i političku dimenziju ovog događaja.
-Kada kažemo Dunav, ne možemo da se ne divimo ovoj velikoj reci koja protiče koz nekoliko država i regija, gradova, koja kao most povezuje ne samo kulturne baštine jedne zemlje i regiona, već sve kulture i baštine sabirane kroz vreme i trajanje.
Izložbu koju danas otvaramo predstavlja radost umetničkog izraza, dijaloga i lepote različitosti koju su umetnici pokazali. Čitav ovaj projekat na poseban način podržavan je i od strane grada Novog Sada i Vojvodine, jer će biti jedan od osnovnih oslonaca u kandidaturi Novog Sada za Evropski grad kulture 2020. godine. Ja se tome unapred radujem-izjavio je Andreja Bursać.
Kao što ništa u životu nije slučajno, tako nije slučajno da se Dunav, evropska žila kucavica, nađe u centru inspiracije umetnika, i da se kroz formu Ex libris, pokaže, otkrije i prikaže senzibilitet autora. Ex libris kao i Dunav, predstavljaju svojevrsan vremeplov epoha i napretka, stvaralaštva i mogućnosti, baštine i identiteta pojedinaca, jednog i mnoštva, velikih i malih. Veliki zadatak u maloj formi dobio je ovom izložbom pun značaj i mesto u kulturnim dešavanjima Novog Sada, kulturne pretonice Evrope 2020. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com