Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Vina Vinarije Vinum najavljuju nove evropske medalje

Vina Vinarije Vinum najavljuju nove evropske medalje

  • PDF

“Poštena adresa”. To je slogan Vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca, vlasnika dr Milana Ubavića, koja je nosilac brojnih domaćih, ali i jedna od retkih nosilaca evropskih nagrada na prestižnim smotrama vina u Parizu 2004. godine za Frankovku (berba 2002) i 2010. godine za Sauvignon blanc (berba 2009).

Dve srebrene medalje imaju još jači sjaj ako se zna da su to prve takve nagrada na ovom elitnom takmičenju koje su osvojila vina jednog privatnog proizvođača iz Srbije posle 73 godine. Na sajtu Vinuma piše da je “stvoren iz ljubavi” i da je njegova misija da, u skladu sa pomenutim sloganom, proizvodi isključivo vrhunska vina od grožđa sa teritorije Fruške gore, odnosno užeg rejona Sremskih Karlovaca u ograničenim serijama, do 25.000 litara godišnje.

 

Vinarija Vinum prisutna je na svim većim manifestacijama u svojoj branši. Organizovala je na desetine promocija i prezentacija, ali nedavna prezentacija za članove Udruženja evropski vinski vitezovi Sveti Georgije, čiji je član i Milan Ubavić, i ne samo član, već i glasnogovornik, priređena u ambijentu petrovaradinske Vinoteke Istra nova, bila je prilika da se prisutni vitezovi i prijatelji upoznaju sa ovogodišnjim vinima.
-Napokon sam postigao svoj vrhunac u vinskoj industriji i ja danas nemam razloga da budem nezadovoljan mojim vinima i mojom ekipom. Imam izuzetno dobre saradnike u tehnologu Tatjani Đuričić i iskusnim menadžerima Miroljubu Obradoviću i Milanu Radoviću, koji će se danas predstaviti kao novopečeni somelijeri. Izuzetno mi je drago što je danas tu i moj bratanac, Vojkan Ubavić, koji će vas uvek rado dočekati i uslužiti u našem podrumu u Sremskim Karlovcima, tako da je to jedna izuzetna ekipa, od koje očekujem jako dobre rezultate - rekao je u uvodnom izlaganju Ubavić, a potom nastavio priču o vinogradima i vinima.
-Kada smo odabirali zemljište nije nam bilo nimalo lako da sve kockice složimo i izgradimo jedan lep i kvalitetan vinograd. Zasadom vinograda pre 4 godine obezbedili da  8 hektara zaista bude uspešno odnegovano i da ove godine bude u punom rodu. Ova godina je bila izdašna. Imali smo mnogo grožđa i kako to biva, kada ga ima mnogo, ne možeš da ga prodaš po dobroj ceni, tako da smo podelili vagon i po grožđa. Ono što je preostalo je najbolje što smo mogli da priredimo. Danas ćemo predstaviti naše belo vino Winer, potom Rose, nakon toga Frankovku, pa premijerno Crni Burgundac – obavestio je Ubavić prisutne goste i najavio premijeran nastup prodavca Miroljuba Obradović, kao somelijera, koji je govorio više o takođe novom vinu – Wineru.
-Winer je u svetu vinarstva sve viđeno, sve ispobano, ali opet, potpuno novo, jer uvek dolazi trenutak kada tehnolozi imaju svoje zvezdane trenutke. Winer je kupaža koja je sastavljena od Rizlinga, Shardonea, Traminca po 30% , a 10% je Muskata žutog. Ovom kombinacijom postignut je jedan sklad koji doprinosi da se uspostavi pravi vinski ukus, za razliku od drugih  kombinacija, poput one u kojoj su  Sauignon i Shardone, od koje se dobija jedno tupo vino. Wineru nudi bezbroj osećaja. Svako ko preferira prema rizlingu, taj u ovom vinu oseti rizling, ako voli traminac, on ga i oseti u ovoj kupaži. Ovaj sklad je urađen upravo tako da bude lako prepoznatljiv. Uz ovo vino, pošto je to belo lagano vino, idu i lagana hrana počev od belih mesa, belih sireva i drugih lakših jela. Winer je jedna veoma lagana i pitka kupaža. Najviše se u njegovom mirisu oseti Muskat žuti, jer je to jedna muskatna sorta koja daje vrlo vinu veoma intenzivne arome. Vino je sveže i lagano, može da se pije čak i kao aperitiv, ali može da se pije i uz neka lagana predjela i jela. Ostalo je da se dogovorimo da li će ovo vino biti flaširano, još nismo doneli definitivnu  odluku o tome – rekao je Miroljub Obradović.
Tatjana Đuričić je autor „Zlatnog sauignona“, vina koje je lane dobilo srebrnu medalju na ocenjivanju u Parizu, kao i svih drugih vina iz Vinarije Vinum. Zato smo je odmah upitali koliko joj je vremena trebalo da dođe do tog šampionskog vina?
-Na moju sreću nije mi bilo potrebno jako mnogo vremena, zato što su Sauignon i crni Burgundac posađeni na jako dobrom mestu, brdu Ešikovcu, iznad Sremskih Karlovaca. Tu je mikroklima takva da je teren nešto hladniji, što Souvignonu savršeno odgovara. Izabrani su odlični francuski klonovi (tri klona), koji su doneli već treću fantastičnu berbu grožđa. Od 2010. godine smo promenili tehnologiju. Krenuli smo sa reduktivnom proizvodnjom, što je jako bitno kod Sauignona, kod aromatičnih sorti grožđa, jer u takvim uslovima se kompletno sačuva sva aroma koja dolazi iz grožđa.
Kada smo odlučivali koje ćemo crne sorte da posadimo, u prvom redu smo se vodili time gde se mi nalazimo, klimom, zemljištem Fruške gore, i zaključili da,  pošto često u ovim našim krajevima septembar i oktobar umeju da budu hladni, sa dosta padavina,  da rodne sorte kao što su Merlot i Chabernet u velikom broju godina neće moći da sazru na vreme, pa smo se odlučili za sorte koje sazrevaju ranije Crni Burgundac i Frankovku, srednjoevropske sorte, kojih ima u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, zemljama sa nešto hladnijom klimom. Fruškogorsko zemljište je specifično i zbog toga što ima dosta gline i karbonatno je, ali mislim da Crni Burgundac, jedino grožđe od koga može da se dobije izuzetno kvalitetno vino,  može da da izuzetno dobre rezultate baš zato što raste na takvom zemljištu, tako da on je posađen na brdu Ešikovcu gde je zemljište sa puno gline.
Ovo nam je prvi rod i prva ozbiljna količina vina u podrumu. Ovo nam je prva berba Burgundca i prva proizvodnja vino od njega. Inače, rose proizvodimo od Frankovke, a ove godine smo prvi put proizveli crveno vino od Crnog Burgundca. Godina je bila ekstremna, izuzetno topla i suva, brzo je došlo do nakupljanja velike količine šećera i dobili smo grožđe sa velikim procentom šećera, tako da je nastalo jedno vino koje ima puno alkohola, 14,7%, ima lepe kiseline i jednu dozu slasti koja potiče od alkohola. Kod crvenih sorti je jako bitno da grožđe napuni procenat šećera i sazri, da sazru tamini i bojene materije, kada čekamo fenolnu zrelost, onda dođemo u situaciju da imamo veliku količinu šećera u grožđu. Tako smo pokušali da sačekamo maksimalni koliko je to moguće da  grožđe sazri i da ne bude tzv. zelenih tanina  koja daju vinu jednu grubost i utiču na kvalitet.
Tatjana Đuričić je završila Tehnološki fakultet u Novom Sadu, smer mikrobiološki procesi. Prvo radno mesto joj je bilo u Navipu, gde je počela da radi 1997. godine. Posle 7 godina i naučenih osnovnih stvari o vinu i mnogih saznanja koje je stekla, počela je da radi u Vinariji doktora Ubavića.

-U Vinumu se mnogo toga promenilo u odnosu na Navip. Uvedena je moderna tehnologija, i veoma sam zadovoljna što je meni bilo omogućeno da učestvujem u nabavci najsavremenije opreme i što sam učestvovala u uvođenje tehnologije za dobijanje kvalitetnih vina. U međuvremenu sam pohađala sve moguće seminare organizovane u Srbiji, koje su držali strani predavači. Išla sam na studijska putovanja u Nemačku, Italiju, i tu sam mnogo novih stvari saznala. Naravno, mnogo sam naučila i prilikom kupovine opreme, jer razni proizvođači uvek imaju nešto novo, nešto modernije što treba uzeti u obzir. Takođe, kao član raznih komisija  za ocenjivanje kvaliteta vina, često sam u prilici da probam vina drugih proizvođača. Smatram da je od 2000. godine došlo je do velikih promena u srpskom vinarstvu, da je sa gradnjom privatnih podruma kvalitet srpskih vina neverovatno porastao, tako da potpuno razvnopravno možemo da konkurišemo evropskim i svetskim vinima. Posebno sam srećna i zadovoljna kada nam dođu gosti iz inostranstva, razni enolozi, ljudi koji prodaju vinogradarsku opremu ili enološki materijal, i nakon probanja naših vina kažu da su nam vina zaista dobra i da Fruška gora ima veliki potencijal za proizvodnju vrhunskih vina. Ipak, za dalji proboj naših vina na evropsko i svetsko tržište neophodno je ulaganje u opremu. Marketing je važan, ali prvo mora da se zaokruži proces proizvodnje. Proizvodnja vina je izuzetno složen posao i skupa priča. Sve može da se složi, ali da  na kraju, flaširanje, koje je je veoma osetljiva i bitna operacija u proizvodnji, ne bude kako treba zbog loše opreme, pa da vino ne bude najbolje. Većina naših proizvođača nije uspela da nabavi kvalitetnu i skupocenu opremu za flaširanje i to je, po mom mišljenju, često  razlog što vina ne zadržavaju svoj kvalitet -izjavila je Tatjana Đuričić.
Sremskokarlovački Vinum je moderna vinska kuća koja u svom radu povezuje bogata iskustva starih vinogradara, raspoloživa naučna dostignuća u domenu selekcije najuspešnijih i najkvalitetnijih sorti grožđa i poslednje domete savremenih tehnoloških postupaka u postizanju vrhunskog kvaliteta vina. Zlatni talijanski rizling, Sauvignon blanc, Roze, Frankovka, Bermut i Bermet su danas njen ponos, a u  narednim godinama, sa pristizanjem roda iz sopstvenog zasada očekuje se da tržištu podare nova bela vina: Semijon, Shardone, zatim muskatne sorte: Gewűrtz traminer, Žuti muskat, a od crvenih: Pinot Noire. Vina koja smo probali na degustaciji, najavljuju nova priznanja.
Uzdravlje, neka je sa srećom.

Više slika možete pogledati  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com