Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA Institucije Obeležena godišnjica rada Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine

Obeležena godišnjica rada Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine

Svečana akademija povodom proslаve četvorogodišnjice rada Udruženjа univerzitetskih nаstаvnikа i nаučnikа Vojvodine, održana je u utorak, 24.01.2012. godine, u svečаnoj sаli Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sаdu.

Svečanost je počela izložbom slika i skulptura članova Udruženja, koju je otvorio prof. dr Nikola Babin. Tom prilikom je istakao da je ovo prva izložba čiji su autori članova Udruženja, organizovana sa zadatakom da podstakne stvaranje kompletnije i humanije ličnosti profesora, jer „profesor koji stasavajući sa generacijom studenata ne poprimi oblike legende nije u potpunosti opravdao svoj poziv“.
U ime umetnika akademik prof. Vladimir Jokanović je istakao da je stvaranje naučnog dela ogroman posao, a posao stvaranja umetničkog dela zahteva i posebno stanje duha, inspiracije i talenta.
-Umetnici su u prednosti nad naučnicima, jer naučnici svoje delo rade za sadašnjost, a umetnici za budućnost. Naučnici su zato poznati u svom vremenu, a umetnici tek kada umru. Zadatak ovakvog našeg delovanja jeste vezivanje umetnosti za svakodnevni život, a kompletan intelektualac je onaj koji poznaje umetnost. Ovom izložbom „dali smo vam srce na dlanu“, a o vrednosti pojedinih eksponata nećemo govoriti, jer je „vredno ono što vam se sviđa“.
U uvodnj reči, predsednik Udruženja odbora univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine, prof. dr Dragan Šešlija, je podsetio da je datum obeležavanja dana Udruženja vezan za 24. januar 2008. godine, kada je konstituisano današnje Udruženje spajanjem dva dotadašnja.
-Udruživanje univerzitetskih nastavnika i naučnika započeto je oktobra 1961. godine, godinu dana nakon osnivanja Univerziteta u Novom Sadu. Jedno vreme, u periodu od 1989. do 1995. godine,  Udruženje nije ni radilo. U jednom periodu su paralelno egzistirala dva udruženja da bi konačno, 2008. godine došlo do formiranja sadašnjeg. Cilj usvajanja ovog dana kao dana Udruženja je da se naglasi početak svežeg, novog duha koji se već oseća. U tom smislu odbor se okrenuo novim aktivnostima. Udruženje omogućava svojim članovima da se iskažu u svim svojim potencijalima, jer moraju da budu usmereni ka ostvarivanju osnovnog cilja, a to je unapređenje visokoškolskog obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti. U tom smislu mi smo započeli sa čitavim nizom aktivnosti. Jedna od njih je kreiranje novog vizuelnog identiteta Udruženja, za koji je raspisan konkurs do 1. marta. Kreiraćemo novi vid komunikacije. Kreiramo web sajt Udruženja, na kome će biti izloženi svi dosadašnji dobitnici i sve aktuelnosti. Formiramo umetničke sekcije i prvi rezultat rada je upravo otvorena izložba slika i skulptura članova Udruženja. Na sledećoj svečanoj akademiji, 2013. godine, biće dodeljene povelje i zahvalnice onima koji su suštinski doprineli formiranju i radu ovog Udruženja.
Prof. dr Miroslav Vesković, je u svojoj pozdravnoj reči, a u maniru rektora Univerziteta u Novom Sadu, podsetio da je Udruženje skup koji objedinjuje najveće potencijale naših nastavnika, istraživača i da je to nešto što mora da ima uticaja na život i rad ne samo Univerziteta već i svih istraživačkih potencijala i svih visokoškolskih ustanova koje postoje u AP Vojvodini, ali i šire, i dodao:

 

-Prozvan sam danas na otvaranju izložbe povodom onoga što završavamo u našem Kampusu,  centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, koja će svojim aktivnostima biti fokalno mesto kroz koje će se presecati sve ono što Univerzitet u svim svojim aktivnostima treba da radi. Tamo će se naći mesto, prostor i razumevanje za sve ono što na Univerzitetu postoji od naših profesionalnih i stručnih aktivnosti, do onog drugog, što nosimo u sebi, a nije direktno vezano za naše profesionalno opredeljenje, uključujući i umetnost. Ulazni deo novog objekta predviđen je za izložbeni prostor i to će biti mesto na kojem ćemo pokazati šta osećamo, a ne samo šta znamo. A unutrašnji prostor centralne zgrade Unverziteta mora da odražava inovativnost, savremenost, i okrenutost budućnosti. Novi objekat i kampus moraju da budu mesto okupljanja i nas starijih i onih najmlađih kolega. Kampus i prostori fakulteta moraju da budu mesta na kojima će se studenti, na pravi, bezbedan i kvalitetan način okupljati. Bolje da budu tu nego na nekim drugačijim neprimerenim mestima. Zato imamo naše prostore, da pesma, događaji, kulturna zbivanja budu mesto i cilj njihovog okupljanja. Kroz rad ovog Udruženja moramo da pokažemo snagu naše profesije, ali isto tako moramo da preuzmemo odgovornost za ono što će biti dalje sa našim Univerzitetom. Pred nama je da odgovornost da sve one koji predstavljaju deo visokog obrazovanja i deo istraživanja uključimo u ono što se dešava i da na odgovarajući način radimo zajedno.
Kao krunu ove svečanosti, prof. dr Desanka Božidarević sa Poljoprivrednog fakulteta, predstavila je „Monografiju udruživanja i nagrađivanja“, rekavši da je prvi deo posvećen procesu nastajanja Udruženja, pređenom putu, koji počinje sa 1961. godinom, da bi tek 2008. dobio konačnu formu i status. Podvukla je da je Udruženje univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine dobrovoljna, nevladina i neprofitna organizacija, odnosno staleška organizacija sa ciljevima utvrđenim članom 4. Statuta usvojenog 22. februara 2011. godine. Drugi deo Monografije posvećen je nosiocima nagrada za Životno delo (ukupno 90) počev od 1996.godine. Nagrada se dodeljivala po naučnim oblastima od 1996. do 2007. godine, a od 2007. po naučnim poljima. Profesorka Desanka Božidarević je posebno naglasila da je nagrada za Životno delo veliko priznanje zaslužnim profesorima i naučnim radnicima jer inicijativa potiče od njihovih kolega.
Pokrovitelj ove svečanosti bila je Vlada AP Vojvodine – Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, a darodavci Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, Stylos, Novi Sad i Novosadski sajam. Svečanost su upotpunili hor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj", Tamburaški orkestar Društva lekara Vojvodine, studenti DIF-a i Akadenije umetnosti u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com