Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinski vitezovi predstavili program 47. Svetskog kongresa F.I.C.B.

Vinski vitezovi predstavili program 47. Svetskog kongresa F.I.C.B.

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

Turistička organizacija Grada Novog Sada i Udruženje vinskih vitezova “Sveti Georgije” iz Novog Sada, organizovali su u ponedeljak 13.02.2012. godine u novootvorenom multifunkcionalnom prostoru TONS-a u Ulici Modene 1, konferenciju za novinare povodom održavanja Svetskog kongresa udruženja vinskih vitezova u Srbiji od 31. maja do 6. juna ove godine.

Za prvo oficijelno predstavljanje ove izuuzetno značajne manifestacije, izabran je baš ovaj prostor i ovo mesto, jer TONS već duže vreme čini sve da da svoj doprinos afirmaciji vina, vinogradarstva i vinarstva Fruške gore i vinske kulture uopšte.
Prisutnim novinarima se prvo obratila Andrea Knezi, zadužena za kongresni turizam i izrazila zadovoljstvo što je TONS uključen u ovaj događaj i uverenje da će sa njihove strane biti učinjeno sve da se učesnicima kongresa obezbedi prijatan boravak, kao i da grad Novi Sada sa okolinom predstave na najbolji mogući način. Već prva prilika za nastavak saradnje će biti na predstojećem Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu od 23. do 26. februara, najvećoj manifestaciji ove vrste u Srbiji, kada TONS planira da jedan od značajnijih segmenata ponude budu fruškogorski vinari, ali i svakodnevno predstavljanje ove vinske manifestacije.
O tome kako teku aktivnosti na pripremanju kongresa, govorio je Aleksandar Kojić, prokonzul Udruženja i glavni organizator celokupnog posla, koji je preneo nazjnačajnije informacije sa nedavno održane Godišnje skupštine F.I.C.B. u Parizu. On je prisutne novinare upoznao sa radom Udurženja , koje je svojom stalnom aktivnošću uspelo da nakon odustajanja Portugalije, a na predlog i podršku Slovenije, mi dobijemo organizaciju jednog svetskog kongresa. Niz aktivnosti članova Viteškog odbora Udruženja prethodilo je samom dobijanju odluke, a potom, kada su predstavnici svetskih udruženja novembra prošle godine odlučili da organizaciju povere Srbiji, urađeno je mnogo toga. Detaljno je pripremljen celokupan bogat i raznovrstan program, odštampan oficijelni katalog kongresa na engleskom, francuskom i srpskom jeziku i distribuiran na adrese svih svetskih udruženja, sa pozivom da posete ovu manifestaciju i našu zemlju. Odziv je dobar, pa se očekuje da učešće uzme više od 150 delegacija iz celog sveta.
Prokonzul Miodrag Mrnuštik, naglasio je značaj održavanja jedne ovako velike međunarodne manifestacije, prve ovakve vrste u Srbiji, druge izvan granica EU i izrazio zahvalnost novinarima koji će pratiti aktivnosti oko održavanja Kongresa i afirmisati vino i vinsku kulturu Srbije, ali i očekivanja da će ovu manifestaciju podržati i Republika i Pokrajina.
Vitez hospes Sava Jojić, čija su vina po završetku konferencije prisutni mogli i da probaju, a čija će se Vinarija Mačkov podrum u Irigu naći na tzv. vinskom putu 47. Svetskog kongresa, 3. juna, ponovio je da se o našem vinogorju i vinima u svetu malo zna, da nas stranci doživljavaju kao egzotičnu destinaciju, pa je predstojeći kongres od izuzetnog značaja za srpske vinare, jer će imati priliku da prezentuju svoje proizvode i da ih pokažu svetu.
Vitez savetnik Nened Bermet Aleks Ratković , čija je figurica u sremačkoj narodnoj nošnji izabrana za oficijelni suvenir kongresa, nije krio zadovoljstvo što će njegov lik i ime, nakon 6. juna biti poznato i u svetskim razmerama. Naime, svaki učesnik kongresa, dobiće na poklon ovu figuricu za uspomenu na boravak u Srbiji. Naravno, tokom održavanja kongresa, učesnici će imati priliku da odluče da li će se više sećati njegovog apertivitnog vina Bermeta ili njega pod istim imenom, jedinog vinskog viteza, kome je dozvoljeno da na vinskim svečanostima i na zvaničnim mestima, nastupa u sremačkoj narodnoj nošnji.
Mihailo Berček, PR Svetskog kongresa vinskih vitezova u Srbiji 2012. godine, govorio je o aktivnostima srpskih viteških udruženja i neophodnosti njihove međusobne saradnje, kao i saradnje sa medijima u našoj zemlji, kako bi ova izuzetno značajna manifestacija, bila uspešno organizovana, a naša zemlja predstavljena na pravi način sa svim svojim vrednostima i potencijalima. On je najavio da će se već na predstojećem Sajmu turizma u Beogradu, ali i na Berzi Turističke prizme u Novom Sadu početkom aprila i svim značajnijim manifestacijama, vitezovi angažovati na predstavljanju Svetskog kongresa i na daljoj afirmaciji vinske kulture.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com