Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Vladika sremski Vasilije osveštao vinograd

Vladika sremski Vasilije osveštao vinograd

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Vladika sremski Vasilije i sveštenstvo Eparhije sremske, prisustvovalo je na slavi Svetog Trifuna u Irigu. Taj dan, 14. februar, je istovremeno i Dan Srpske čitaonice u Irigu, koja je proslavljala jubilej, 170 godina od njenog nastanka.

Ovo je bio izuzetno značajan dan, kako za Srpsku pravoslavnu crkvu, vernike, vinogradare, vinare i voćare, tako i za Irižane, i sve one značajne, vredne ljude koji su na neki način doprineli trajanju ovako jedne značajne institucije, kakava je Čitaonica u Irigu, prva kod Srba.

 

Vladika sremski Vasilije obratio se prisutnima rečima:

-Drage braćo i sestre, srećan vam Bogom blagosloven  praznik. Danas smo se okupili povodom dva velika praznika i dva velika slučaja, ovde u gradu Irigu. Prvo, proslavljamo velikog svetog mučenika Trifuna, zaštitnika svih vinograda, voćnjaka, njiva i polja u čitavom pravoslavlju, u čitavom hrišćanskom svetu. Onaj koji se oko njegovih molitava brine i čuva sve naše vinograde, sve naše voćnjake i sve naše livade i njive, čuvajući ih i moleći se Bogu i narodu i ovo je običaj na Dan Svetoga Trifuna, da sveštenstvo izlazi u vinograde, da orezuje lozu, da je osvećuje, i da je Bog kao što smo pričitali u molitvi, sačuva od raznih najezdi buba, gubavaca, insekata, raznih štetočina. Da sačuva vinograde i da očuva taj blagosloveni rod i plod i voćku, koju je Bog dao, a koja se pominje još u Starom Zavetu. Vino se još pominje u Starom Zavetu, a u Novom Zavetu ga je Bog toliko obdario i blagoslovio da je od njega uzeo onu supstancu zbog koje se vino zove, i da se upotrebljava u svetoj tajni pričešća.

-Drugi veliki povod okupljanju je jubilej ove kuće i ove Čitaonice, 170 godina, najstarije Srpske čitaonice u našem srpskom narodu. Ovde, u ovom malom gradu Irigu, ne zato što je mali, nego što je značajan po svome istorijskom zbitiju, i svetinjama koje su oko njega. Kada je Hristos išao i prolazio krajevima Zebulunovim i Neftalijevim, onda je kazao prorocima:“i ti zemlja Neftalijeva i zemlja Judina nisi ni po čemu najmanja, jer će se istina roditi onaj koji će spasiti rod ljudski“. Zato i Irig nije najmanji. Jeste po svom obimu, ali po značaju istorijskom, po ljudima koji su ovde bitisali, onome što se izdešavalo, pa i dan danas šta se dešava, nije najmanji, nego značajan. Možda mi to ne osećamo, možda ne pridajemo dovoljno značaja upravo ovim našim „malim“  mestima koja su tako dragocena i tako vredne, a zaboravljajući i ličnosti, a i mesta koja su kroz istoriju i te kako podigla veliku kulu u srpskom narodu. Zato Irig koji ima osam manastira u svom sosloviju i pod najtijem Duha Svetoga i molitvama svakako monaštva i manastira i sestrinstva koji u njima žive i bitišu, koji se mole Bogu i onda kada mi spavamo, ili kada smo negde odsutni, a ona čeljad se mole Bogu za spas ovoga naroda.

-Evo, ta dva velika datuma danas proslavlja ovaj mali Irig, i ja čestitam domaćinima ovog prekrasnog grada. Irig je kao mala Kareja. Kao što je Kareja u Svetoj gori za sve manastire centar, tako je Irig centar naših manastira i svetinja u našoj svetoj Fruškoj gori. Neka je srećno i bogoslaveno i čestitam praznik i jedan i drugi.

Uz molitvu, vladika sremski Vasilije učinio je zatim, simboličan čin orezivanja i osvećenja vinove loze, i poželeo svim prisutnima, svečarima, hrišćanima, vinogradarima i voćarima, sretan praznik.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com