Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Suveniri Srbije, od ideje do brenda

Suveniri Srbije, od ideje do brenda

  • PDF

Firma “Krojač” je maja 2007. godine pokrenula projekat za promociju i plasman suvenirske ponude Srbije, prvu domaću internet suvenirnicu www.SuveniriSrbije.com, u čijem sastavu danas posluje i besplatan informativni centar za proizvođače suvenira i stare zanatlije - prvi ovog tipa u regionu. Suveniri Srbije se navode kao jedan od najznačajnijih samostalnih projekata u brendiranju Srbije i povećanju pozitivnog imidža zemlje. Projekat je odmah prepoznat kao krovno telo za razvoj i i unapređenje suvenirske ponude u Srbiji, čime je obezbeđen siguran plasman suvenira. Dobitnik je najznačajnijih nagrada u oblasti IT i turizma i promovisan je na svim značajnim IT, turističkim i ekonomskim manifestacijama (EYOF, Biznis baza, Sajam turizma u Beogradu, IPI u Istanbulu i dr.) Projekat je podržala i Turistička organizacija Srbije.
Za nešto manje od pet godina postojanja, saradnja je ostvarena sa blizu 500 proizvođača suvenira i starih zanatlija iz cele Srbije koji finansijski prihoduju zahvaljujući radu Suvenira Srbije (u prvoj godini poslovanja plasirano je više od 13.000 suvenira). Od brojnih nagrada izdavaju se: Plaketa DIS 2009. - priznanje za izvanredne doprinose u razvoju informatike Srbije, Cvet uspeha 2009. - nagrada Udruženja poslovnih žena Srbije za najbolji model zapošljavanja žena , Turistički cvet 2008. - najznačajnija nagrada u turizmu za razvoj i promociju turističke ponude Srbije, E-trgovina AWARD 2008. - najbolje internet rešenje i priznanje za unapređenje e-poslovanja, NIS Petrol Web Fest - nominacija za najbolji poslovni sajt, te uvrštavanje od strane PC PRESS-a u TOP 50 najboljih sajtova u Srbiji. Njihova poslovna referenca je impozantna i respektabilna: Turistička organizacija Srbije, Ministarstvo za dijasporu Vlade RS, Ambasada Republike Srbije u SAD, NIS AD, Agencija za privredne registre, JP PTT Srbija, Roche, Deloitte, Bayer, Actavis, Metro Cash & Carry, Medija centar, Dipos, LukOil, Toyota Serbia, Avon, Univerzijada Beograd, USAID Competitiveness Project, U.S. Steel Serbia, Ringier, Batut institut, UniCredit Bank, Erste banka, Meridian Leasing, Opština Novi Beograd, JRB A.D, Hyatt Regency, McCann Erickson Group Beograd, B.C.A. Mosaic, CAN Advertising, PiaR, Full House, ADOC, Schneider Electric Srbija, Glob Metropoliten Tours, Mecavnik, Eglo rasveta, Digital Cutting Center, Biciklistički savez Beograda, Opština Paraćin, Pakom, Collegium Musicum… Jednom rečju, to su www.SuveniriSrbije.com, sajt ili projekat, svejedno, koji je nemoguće ovako, rečima opisati, već vredi pogledati.
O razvojnom putu ovog projekta, odnosno sajta www.SuveniriSrbije.com, na minulom sajmu turizma u Beogradu, govorila je Ana Jovanović, izvršni direktor firme „Krojač“ i istoimenog sajta. Njena priča je više nego interesantna, baš kao i pomenuti sajt, jedan od najboljih, od najboljih i najzanimljivijih u Srbiji, a verovatno i šire.
-Kada smo sopstvenim finansijskim sredstvima pokretali projekat Suveniri Srbije, prevashodni cilj nam je bio je da firmu „Krojač“, koja se bavi web dizajnom, internet programiranjem i marketingom, pozicioniramo što bolje na tržištu, jer smo smatrali da ćemo to na ovaj način daleko lakše da uradimo nego kada bismo nastupali kao Krojač, firma koja se bavi internetom. Zato smo odlučili da to spojimo, pronašli smo nišu koja nedostaje i stvorili projekat suveniri Srbije i istovremeno visoko pozicionirali i frimu „Krojač“.
U početku smo bili destributeri. Krenuli smo tako što smo na Beogradskm keju gde nam je sedište firme, pronašli troje proizvođača suvenira sa kojima smo sklopili dogovor i prodavali njihove suvenire. Prvih mesec dana imali smo devet suvenira u ponudi. Nakon toga, kada smo videli da su ljudi prilično nepoverljivi, jer su dosta puta bili zaista izmanipulisani sa raznih strana, odlučili smo da otvorimo jedan konkurs i da na njemu pružimo mogućnost proizvođačima da priđu nama, a ne mi njima. To je dalo rezultate tako, što smo veoma brzo dobili nekoliko stotina proizvođača koji su plasirali svoje proizvode preko portala Suveniri Srbije. Danas možemo da se pohvalimo da smo do sada na našem portalu predstavili na stotine proizvođača. Ono što je bitno da znate je da smo mi u početku mi bili distributeri, mi smo prodavali suvenire. Zašto? Zato što je tržište neuređeno. Zato što nismo znali kakvi su proizvodi, a u pitanju je bilo stvaranje brenda, zaštićenog brenda Suveniri Srbije. Želeli smo da sve kontrolišemo. Marže su bile sasvim male, 30%, sasvim dovoljno da pokrivamo svoje troškove. Firma Krojač se u međuvremenu bavila drugom delatnošću. Rezultat je bio takav da je sve više klijenata i kupaca sticalo poverenje u to što mi radimo. Taj sistem je trajao godinu do dve dana, nakon čega su se u jednom trenutku pojavili brojni slični projekti.
Iako niko nije verovao da je moguće suvenire prodavati na internetu, mi smo se hrabro odlučili na taj korak. A kada preduzetnik ima jednu ideju i krene da je razvija, to mora da uspe. Nisu verovali, jer vlada uvreženo mišljenje da su turisti u muzeju, na ulici, a ne na internetu. Turisti kupuju u suveniranicama. Ali nama klijenti nisu bili turisti. Nama su kupci banke, organizacije, ministarstva, svi koji organizuju sportske i kulturne manifestacije, najače strane firme i domaće korporacije. Nikada se nismo bavili maloprodajom zato što smo shvatili da ono što jedna prodavnica može da proda za tri meseca, mi to možemo da uradimo sa jednim telefonskim pozivom neke firme, da joj prodamo, avansno naplatimo i isporučimo robu bez čekanja.
Posle dve godine mi smo odlučili da počenemo da proizvodimo naše suvenire. Od tada imamo jednu liniju proizvoda, od pet, šest proizvoda. Razmišljali smo šta je najtraženije i došli do zaključka da su to magneti, obeleživači za knjige, setovi sa nekoliko suvenira... Upakovali smo sve to, marketinški obradili i počeli da prodajemo. U jednom trenutku desilo se da su naši suveniri bili najtraženiji. Tada smo došli u situaciju da imamo jedan vid monopola, jer smo prodavali naše suveniri, a ostali proizvođači i njihovi suveniri su tu bili reda radi. U tom trenutku smo shvatili da je situacija dovoljno zrela, da objavimo celu listu proizvođača tako da je to sada jedan najveći adresar proizvođača starih zanatlija, koje možete direkto kontaktirati i kupiti proizvode po proizvodnim cenama.
Ni tu se nismo zaustavili, već smo išli dalje. Osnovali smo prvi regionalni besplatni info centar za proizvođače suvenira. To u praksi znači da mi, nedeljno dobijemo 30 pitanja od proizvođača suvenira, tipa gde, kome da prodam, na koji konkurs da se javim, kako da osnujem firmu... Zahvaljujući tom interesovanju, organizovali smo niz edukacija. Čak imamo i priručnik kako da zainteresovani registruju svoje poslovanje. Mnogi su to uradili zahvaljujući nama.
Zahvaljujući tome nagrađeni smo od Udruženja poslovnih žena „Cvetom uspeha“ za najbolji model zapošljavanja žena. Dakle kroz suvenire, žene širom Srbije su dobile dodatnu, a neke čak i glavnu zaradu. Cilj je zapravo da ih učimo kako da dođu do profita. I u tome uspevamo. Onaj ko nas sluša, prati instrukcije koje mu dajemo, on zaista može da se razvije i da kroz to dobije nove kupce i klijente i imamo mnogo takvih primera. Taj isti koncept je postao toliko održiv da sada funkcioniše bez nas, mi više nemamo uvid u to koliko njih zove proizvođače, koji su predstavljeni na Suveniroma Srbije i naručuje poklone. Mi smo sa proizvođačima suvenira i dalje u kontaktu i posle objavljivanje liste sa punim adresama i specifikacijom peroizvoda. Stalno im šaljemo najnovije informacije, priručnike i korisne savete, kako da određeni proizvod upakuju, kojom službom da šalju, kako da naplate, ko objavljuje konkurs za kupovinu suvenira i slično. Nama se javljaju hoteli, organizatori manifestacija, različite radnje, trežeći ponude. Mi sve to prosleđujemo proizvođačima koji direktno javljaju na te konkurse, ostajući tako u stalnom kontaktu sa klijentima – obavestila je Ana Jovanović.
Dan po završetku beogradskog Sajma turizma, firma “Krojač” je još jednom dobila potvrdu dobrog modela poslovanja: Nakon što je član tima Ana Jovanović izabrana za zvaničnog mentora ženskog preduzetništva u Srbiji, održana je i svečana dodela sertifikata i susret sa preduzetnicama kojima će biti pružene usluge mentoringa. Ana Jovanović, izvršni direktor “Krojač”a, uvrštena je u deset mentora preduzetništva Srbije u okviru Programa za konkurentnost i inovacije i pružaće pomoć ženama preduzetnicama koje su u početnoj fazi poslovanja ili imaju poteškoća u vođenju sopstvenog posla, sa ciljem da se poveća broj uspešnih preduzeća. Projektom je predviđeno da se u najmanje 15 država formiraju nacionalne mreže mentora, koje će zajedno činiti Evropsku mrežu mentora ženskog preduzetništva. Srbija je jedna od država u kojoj će biti osnovana Mreža, za čiji rad su zadužene Nacionalna agencija za regionalni razvoj (kao koordinator) i Udruženje poslovnih žena.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com