Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Andreas Hajdentaler najavio najbolji poljoprivredni sajam do sada

Andreas Hajdentaler najavio najbolji poljoprivredni sajam do sada

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Saznanje da će Austrija biti zemlja partner 79. Međunarodnog poljoprivrednog sajma privukla je veliku pažnju stručne javnosti i privrednika. Austrija, zemlja partner, najavila je da će prikazati svoja iskustva iz oblasti organske poljoprivrede, iz obnovljivih izvora energije, poljoprivrednih tehnologija i stočarske proizvodnje. O svemu ovome više je na Konferenciji za novinare u Master centru Novosadskog sajma govorio trgovinski savetnik u ambasadi Austrije u Srbiji, gospodin Andreas Hajdentaler.

On je naveo je da je biti zemlja partner na novosadskom Poljoprivrednom sajmu za njih vrlo bitan događaj i najavio razvoj lepih odnosa između Srbije i Austrije.

 

-Sajam je odličan partner na kojem imamo priliku da se predstavimo i van regiona. Mi ćemo se potruditi da zajedno sa Novosadskim sajmom učinimo ovu manifestaciju najbolju do sada. Ne želimo da budemo prisutni samo sa velikom grupom firmi, štandovima sa izlagačima, već da organizujemo seminare, koji će biti interesantni za slušaoce, sa temama interesantnim i firmama, ali i poljoprivrednim proizvođačima. Poljoprivredna mehanizacija, uzgoj stoke, modernije tehnologije kao što su biomasa, su između ostalog, teme na koje ćemo se fokusirati i nadamo se da ćemo uspeti da uspostavimo neke nove odnose. Nadamo se da je agrar za Srbiju nešto što će se u budućnoti još više razvijati i privući još više investitora. Austrija je danas najveći investitor u Srbiji. Oko 400 preduzeća, od 2000. do 2011. godine,  su investirala oko 2,8 milijardi evra. Srbija će sa novim statusom kandidata za ulazak u EU sigurno privući još više investitora, a naša želja je da te investicije budu u poljoprivredi. Pored seminara, na sajmu će biti organizovani direktni razgovore zainteresovanih sa izlagačima, a na sam dan otvaranja sajma biće potpisan ugovor između jedne srpske i austrijske kompanije. I Austrijski ministar poljoprivrede, šumarstva, životne sredine i vodoprivrede, gospodin Nikolaus Berlaković će biti prisutan na otvaranju. Pored događanja na samom sajmu, biće još kulturnih dešavanja u Novom Sadu, biće to jedna nedelja u crveno-belo-crvenim bojama austrijske zastave. Istina je da nemamo zajedničku granicu, ali smatramo se kao komšije, jer ta razdaljina od 500, 600 kilometara je kao komšijska-podvukao je gospodin Andreas Hajdentaler.

Generalni direktor sajma Goran Vasić rekao nekoliko reči u ime domaćina:

- Bližemo se početku 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajma i naša susretanja će biti sve češća. Ove godine sajamska priredba počinje u subotu 12. maja i trajaće do petka18. maja. Pored velikog broja izlagača iz zemalja iz kojih dolaze tehnologije, kompanije, ove godine nam je Austrija zemlja partner. Austrija je zemlja sa kojom imamo dugogodišnje dobre  istorijske, kulturne, naučne, trgovačke odnose i oni se dobro, na naše zadovoljstvo, razvijaju iz godine u godinu. Uvereni smo da će ovaj sajam iskoristiti i srpske kompanije kao i austrijske, da načine konkretne poslovne odnose, da potpišu poslovne ugovore, i da nadograde već postojeće, jer na našem tržištu postoji jako puno kompanija koje izvorno dolaze iz Austrije. Pored trgovačkog i poslovnog aspekta, tih dana će Kongresni centar biti jedna velika učionica, jer sajam pored svog komercijalnog aspekta svake godine ima sve više i edukativni karakter. Moći ćemo iz prve ruke da čujemo o najnovijim dostignućima austrijskih kompanija, razvojnih centara, bogato austrijsko iskustavo  iz oblasti agrara i da to bude prilika i za određeni transfer znanja. Ubeđen sam da će naše kompanije, naši poljoprivredni proizvođači iskoristiti tu priliku-rekao je Vasić.

Predstavnici „sedme sile“ su takođe obavešteni da će za vreme 79. Međunarodnog poljoprivrednog sajma biti organizovana poseta više od tridesetak novinara iz austrijskih medija, što će biti prilika da,  pored izveštavanja sa najveće sajamske manifestacije u Jugoistočnoj Evropi, bolje upoznaju našu zemlju, i još više je približe austrijskim poslovnim krugovima kao i austijskim turistima. Program će, kako je najavio gospodin Goran Vasić, zavisiti od njihovih želja, ali će, u svakom slučaju, biti sadržajan i zanimljiv.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com