Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Zasavica: Treće Svetsko prvenstvo u kuvanju magarećeg paprikaša

Zasavica: Treće Svetsko prvenstvo u kuvanju magarećeg paprikaša

  • PDF

Treće Svetsko prvenstvo u pravljenju magarećeg paprikaša biće održano 28.04.2012. godine u prirodnom rezervatu Zasavica kod Sremske Mitrovice, koji je istovremeno i najveća farma magaraca na Balkanu, a u okviru sada već tradicionalnog Dana magaraca!

Takmičenje će se održati u dve kategorije i pod strogo kontrolisanim uslovima,  da bi se održala originalnost recepta koji je jedinstven u svetu i koji je dr Nenad Čkonjević osmislio za tu priliku, a koji se zasniva na receptima starim više stotina godina!

Prva kategorija takmičenja je pravljenje magarećeg paprikaša po originalnom receptu i sa datim sastojcima.

Druga kategorija je pravljenje najlepšeg jela od magarećeg mesa.

Takmičari u prvoj kategoriji dobijaju podjednake količine istih sastojaka i to:

-2 kg magarećeg mesa

-1 kg crnog luka

-50 gr ljute aleve paprike

-1 kg soli

-1 litar vina roze

-1 kg masti od mangulice

- voda

Redosled stavljanja u kotlić, kao i količina datih sastojaka zavisi isključivo od takmičara. Najstrože je zabranjeno dodavanje bilo kakvih drugih sastojaka ili začina. Dodavanje istih povlači momentalnu diskvalifikaciju ekipe!!!

Takmičari u drugoj kategoriji dobijaju potrebnu količinu magarećeg mesa, dok sve  ostale sastojke nabavljaju po svojoj volji i o svom trošku.

Za takmičare u obe kategorije organizator obezbeđuje dovoljnu količinu ogreva.

Kotozacija za prijavu na takmičenju je 1.500 dinara. Kotizacija se uplaćuje na licu mesta, pre početka takmičenja.

Ekipe se sastoje od 3 (tri) člana, kuvara i dva pomoćnika.

Svaka ekipa na poklon dobija promotivni paket organizatora.

Žiri u prvoj kategoriji takmičenja u odabiru najboljeg paprikaša od  magarećeg mesa se sastoji od tri člana. Ocene će biti u tri kategorije: boja i vizuelni utisak, tekstura i ukus! Zbir ocena u sve tri kategorije čini konačnu ocenu. Rad žirija će biti u tajnosti, a rezultati sa svim ocenama će biti istaknuti na vidno mesto svim ekipama!

Skup ekipa je u 10  časova ispred objekta u rezevatu Zasavica, gde će biti izvršena dodela mesta ekipama: šator sa stolicama i stolom na kome će biti svi potrebni sastojci. Od 10  do 10 i 30 časova ekipe imaju vremena da izvrše pripremne radnje: sečenje luka i slično. Tačno u 10 i 30 časova pale se vatre i počinje zvaničan takmičarski deo, za vreme koga je SAMO članovima ekipe dozvoljen boravak u takmičarskom delu. U14  časova svi gase vatre i pristupa se uzimanju uzoraka za ocenjivanje

U odnosu na vreme svi ekipama je dozvoljeno da počnu sa kuvanjem kasnije  (posle 10 časova), ali im nije dozvoljeno da kuvanje nastave posle 14 i 30 časova.

Da bi dodali poseban ton takmičenju, a u cilju predstavljanja takmičara i mesta iz kojih dolaze, svaka ekipa će biti u obavezi da za vreme takmičenja nosi neki detalj iz narodne nošnje kraja iz koga dolaze. Svi ostali načini predstavljanja takmičara, mesta, etničkih grupa ili organizacija koje predstavljaju je po slobodnoj volji takmičara.

Biće nam zadovoljsto da Vas ugostimo 28. 04.2012.godine.

Za sva pitanja ili nedoumice vezane za takmičenje, kao i za prijava koje primamo do 27.04.2012, slobodno se obratite lično dr Nenad Čkonjević na telefon 061-224-54-24 ili e poštom: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com