Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Drugi Mediteraneo festival u slavu vina

Drugi Mediteraneo festival u slavu vina

  • PDF

Beograd je za durđevdanski vikend još jednom praznovao u slavu vina. “Mediteraneo”
festival vina 2012., održan minule subote i nedelje u ambijentu Paviljona Cvijete Zuzurić u Beogradu, privukao je tridesetak vinarija i brojne druge tzv. prateće proizvođače ili firme.
Drugi festival vina, gastronomije i vinskog turizma, pod radnim nazivom “Mediteraneo”, održan u muzejskom prostoru Paviljona Cvijete Zuzurić u Beogradu za izlagače je počeo loše, jer organizator nije obezbedio parking, pa su se (ne)snalazili za istovar robe i parking kako je ko znao i umeo. Tek, organizator je krivicu prebacio na domaćina koji nije izmirio svoje obaveze prema tamošnjoj ustanovi, pa nije dobio odobrenje za parkiranje vozila izlagača učesnika, koji, usput, o tome nisu bili blagovremeno obavešteni kako bi se drugačije organizovali. Propust, čiji je da je, ne bi smeo da se događa.

Ako ostavimo po strani ove loše trenutke, koji su, verujem, svim učesnicima u startu pomalo narušili sliku lepog ambijenta Paviljona Cvijeta Zuzurić, i govorimo više o samom događaju, onda tu ima mnogo toga dobroga da se kaže. Na festivalu je ulaz bio besplatan za posetioce, koji su po simboličnoj ceni plaćali samo vrlo lepe čaše za degustaciju. Oni su bili u prilici, da probaju vina 30-ak proizvođača, ali i da kušaju nekoliko vrsta rakija, odlične proizvode beogradske pekare Roggenart, čoklade Art-Ivala , Serdarski sir Baneta Vukotića iz Novog Sada ili koktele koje su na spratu paviljona priređivali provereni gastronomski majstori iz čuvene mađarske firme Katonyi..
Festival je otvoren promocijom 47. Svetskog kongresa vinskih vitezova, koji je priredilo Udruženje evropski vinski vitezovi Sveti Georgije iz Novog Sada. Prokonzul Udruženja gospodin Aleksandar Kojić u pratnji vitezova, govorio je o ovom značajnom događaju sa srpsko vinarstvo, vinogradarstvo i vinski turizam i najavio da će on biti održan od 31. maja do 6. juna u Novom Sadu i Beogradu, kao i da će tom prilikom ugledni gosti iz celog sveta obići Srbiju i upoznati se sa našim vinogradsrskim i vinarskim potencijalima, ali i kulturno istorijskim znamenitostima naše zemlje.
U večernjim časovima, predstavljeni su “Vinski putevi Srbije”- projekat Ministarstva ekonomije i regionalnog turizma, o kome je više govorio državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, gospodin Goran Petković i autori projekta mr Ana Pandžić i gospodin Zoran Rapajić, kao i “Putevi vina Izraela”
koji je predstavio Srđan Ratković, licencirani vodič izraelskog Ministarstva turizma.
Izuzetno posećenu i zanimljivu promociju imala je župska vinarija “Budimir”, koja je predstavila crveno vino Triade 2007. i bele Triade 2009. Prezentaciju ovih i drugih sjajnih vina vinarije Budimir, vodio je gospodin Stevan Rajta.
Oni koji su želeli da čuju nešto više o najnovijim iskustvima u proizvodnji vina, imali su prilike da prisustvuju brojnim predavanjima vezanim za tematiku vino, gastronomija ili vinski turizam, uz bogat kulturno-zabavni program. Posebno zanimljiv bio je projekat “Kulinarska radionica”, koju je organizovala škola kuvanja “Il Primo” iz Beograda, gde su prisutni mogli da prisustvuju pripremanju mediteranskih specijaliteta i degustiraju napravljene specijalitete.
Da ovaj festival bude drugačiji od klasičnih sajmova i salona, doprineo je kulturno-umetnički program u kome su učestvovali Goran Sultanović sa svojim kabareom “Ja pevam svoj bluz”, “Mediteraneo” gitarski orkestar, jedan od najboljih horskih sastava u zemlji “Vox Slavicum” , Duo Moderato, Tamburaški orkestar AKUD Lola, plesni latino parovi i drugi.
Ako se zanemari činjenica da je u prostoru u kome se odvijala ova manifestacija, u Paviljonu Cvijeta Zuzurić, bilo prilično toplo, bez klimatizacije, kao i da nije bilo mesta za sedenje ispred paviljona za one koji su želeli doživljaj vina na svežem vazduhu, može se reći da je organizator prolećnog festival “Mediteraneo” 2012., preduzeće “Style&Design Group” d.o.o. iz Beograda, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Privredne komore Srbije, Poljoprivrednog fakulteta Zemun, Turističke organizacije Srbije i Udruženja vinogradara i vinara Srbije VIVIS, ostvarilo cilj da privuče proizvođače i distributere vina, zdrave hrane i druge, ali i veliki broj posetilaca i za korak približi božanski napitak vinopijama, a vinskom turizmu podari još jednu manifestaciju, koja bi, uz male korekcije, mogla da bude jedna od najboljih u našoj zemlji.
Na jesen se planira slična manifestacija, ali sa mnogo više izlagača. Želja organizatora je da postavi stvari na svoje mesto, da vino i vinski turizam Srbije dobiju ono mesto koje zaslužuju, a u toj celoj priči posebno da se afirmišu domaće autohtone sorte Prokupac i Tamjanika. Sudeći po interesovanju vinske publike, ali i kvlitetu prokupca, bele i crvene tamjanike iz Vinarija Budimir, Minić, Spasić, Panić, kao i Mačkovog Portugizera, vinski promoteri su na dobrom putu da postignu cilj, a Srbija, da konačno, uz rakijska, dobije i epitet vinska.

 

Više slika sa festivala, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com