Fri02232018

Poslednja izmena:11:00:09 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Pčelarka Ljiljana Kovačević medom daruje zdravlje

Pčelarka Ljiljana Kovačević medom daruje zdravlje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Posebnu pažnju medija, prvog dana 79. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, izazvala je pčelarka, gospođa Ljiljana Kovačević, koja je istupila pred viđene političare, koji su obilazili sajamsku priredbu po njenom otvaranju, Borisa Tadića, predsednika DS i kandidata za predsednika Srbije, Dušana Petrovića, aktuelnog ministra u Vladi Srbije, i druge, i postavila im pitanje: „Kada će moći pristojno da živim od svog poštenog rada“. Naime, posle tridesetogodinje službe i zvanja komercijaliste, posvetila se tradicionalnom poslu svoje porodice, pčelarstvu. Ljiljana Kovačević kaže da danas duplo više radi nego što je radila kao komercijalista, a ima duplo manje zarade nego nekada. Razume ona i krizu i probleme privatnog biznisa, ali je boli nesrazmera između uloženog truda i nagrade koja joj se za taj trud vraća. Mada priznaje da je ove godine, za vreme mandata ministra Petrovića, po prvi put dobila subvencije i nadu da će biti bolje, šta su joj na licu mesta i obećali spomenuti političari.

Pčelarstvom i proizvodnjom prirodnih i lekovitih proizvoda od meda, Ljiljana Kovačević, majka troje odrasle dece, bavi se od svoje osme godine. Samostalno, za potrebe svoje porodice,  pčelarstvom se bavi više od deset godina, a firmu „Pčelinjak Kovačević“ osnovala je u januaru 2008. godine kada je i ostala bez posla. U startu, preduzimljiva i odlučna, nastojala je da proširi proizvodnju meda, ali i da je oplemeni nekim novim proizvodima baziranim na medu i voću. Od samog početka svoju proizvodnju orijentisala je prema zdravoj hrani, ne samo zbog modnog hira, već iz čvrstih uverenja i realnih osnova. Njeni pčelinjaci nasleđeni od oca, koji ih je, opet, nasledio od svoga oca, smešteni su na Bogom danoj planini Medvednik, na kojoj osim nekolicine starijih domaćinstava ne živi niko, niko ne zagađuje okolinu. „Ima nekoliko godina da se odžak nije okadio“, malo u šali, a više u zbilji, kaže gospođa Ljiljana, od pre dve godine sa sertifikatom organskog proizvođača. Medvednik, je jedna od pet u sklopu valjevskih planina, koje čine planinski venac dužine 146 kilometara. U njenim voćnjacima rastu jabuke, kruške, šljive, kajsije, maline, višnje, te koštuničavo voće, orasi i lešnici i sve to organsko našlo je svoju primenu upakovno sa medom. Među zaštićenim proizvodima nalaze se višestruko nagrađivana rakija Medvedovača, Bronhi med, Medno voće, Suve šljive i orasi u medu, kao i logo „Pčelinjak Kovačević“. Radionica porodice Kovačević se nalazi u Valjevu i opremljena je po HACCP standardu u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu. O pčelinjacima na Medvedniku, sa velikom ljubavlju gospođa Kovačević kaže:

-Mada pčelar nikada ne kaže pravu cifru, biću iskrena i reći ću da trenutno imamo 110 košnica na organskom pčelarenju, ovo drugo, do 200 košnica je još u konverziji. Tradicionalno pčelarstvo polako zamenjuje organsko, a tome ću uskoro da pridružim i biopčelarenje, sve u cilju dobijanja boljeg kvaliteta proizvoda. Moramo ne samo da držimo dobar kvalitet, već uvek i da idemo korak dalje. Moja porodica i ja smo svoje pčele i svoje znanje stavili u službu zdravlja kako našeg tako i drugih ljudi. I jako sam zadovoljna što ima sve više potrošača koji prepoznaju kvalitet, a broj kupaca naših proizvoda je sve veći. U tome nam je pomogla i nacionalna asocijacija „Serbia Organica“, koja je proizvođačima organske hrane obezbedila prodajno mesto na pijaci organske hrane, svake subote na Novom Beogradu u Bloku 44, i svaki put je sve više onih koji prepoznaju kvalitet naših proizvoda i razumeju potrebu korišćenja pčelinjih proizvoda za očuvanje svog zdravlja – obavestila je gospođa Kovačević.
Surovi tržišni uslovi podrazumevaju borbu za sve zahtevnijeg i znanjem potkovanijeg kupca. U toj borbi opstaju samo oni proizvođači čiji prozvodi imaju od nadležnih institucija provereni kvalitet, potvrđen sertifikatima. Na sajtu firme www.pcelinjakkovacevic.com, izložena je paleta proizvoda ove porodice: livadski, bronhi med, saće u bagremovom medu, medno voće, medne gljive, orahovača, medovača, polen, propolis, a na pitanje koji med je njen favorit, gospođa Ljiljana je bez dvoumljenja rekla:

- Bagremov. To je med za sve uzraste i protiv svih bolesti, za jačanje imuno sistema  i pravilno funkcionisanje organizma u celini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar