Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA Kulturna baština Jovanka Šovljanski: EtnoDom Gorocvet, Udruženje vrednih Sremica

Jovanka Šovljanski: EtnoDom Gorocvet, Udruženje vrednih Sremica

  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Jedan od najlepših štandova na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, bio je štand ARRI, Agncije za ruralni razvoj opštine Inđija, smešten u hali V Novosadskog sajma. Na njemu su se svakodnevno smenjivala udruženja i pojedinci sa teritorije ove opštine, predstavljajući svoja unikatne ručne radove, zimnice, medenjake, nakit...

Tri gracije obučene u svečanu građansku nošnju, reprezentovale su tradicionalne sremačke žene, ispred Etno udruženja „Gorocvet“, ne prekidajući ni na časak svoje ručne radove.

Njihova predsednica, Jovanka Šovljanski, poznatija kao Nina, ekonomista sa trogodišnjim iskustvom stečenim u Delta Generali osiguranju, pokušala je, uz rad, da nam približi delatnost Udruženja, objasnivši nam prvo značenje imena Gorocvet:

 

-Naše Udruženje je nazvano po malom žutom cvetu, gorocvetu (lat. Adonis vernalis), koji je endemska vrsta i raste na padinama Fruške gore i obalama Dunava. On pripada ugroženoj vrsti, kao što smo i mi žene ugrožene. On je naš zaštitni znak, tako mali, lep i žut, a nalazi se i na našem logu.

-Etno udruženje „Gorocvet“ bavi se izradom rukotvorina raznim tehnikama, od klasičnih i svima poznatih, šivenja, pletenja, heklanja, tkanja, usavršile smo se i u pomalo zaboravljenim tehnikama pustovanja ili valjanja vune, necanja, poentlesa, zlatoveza. Izrađujemo nakit od perli i polimerske gline, bavimo se keramikom, kaširanjem, makrameom, oslikavanjem tkanina i uskršnjih jaja, izradom ikona, duborezom... Udruženje broji oko 80 članica, ali je svega dvadesetak zaista aktivno i prisutno na „poselima“, našim sastancima, koje održavamo svakog ponedeljaka i petka u poslepodnevnim časovima. Prošle godine smo prepoznate od opštine kao vredna grupa žena koja želi da nešto unapredi, i zahvaljujući tome smo dobile na korišćenje jednu švapsku kuću. Na te sastanke donosimo ono što svaka trenutno radi ili želi da radi. Većina nas sve znamo da radimo, ali uvek je tu neka nova mustra, neka nova ideja i upravo ti naši skupovi najviše i služe da pored druženja dođemo do neke informacije i naučimo nešto novo. Bukvalno ne prođe ni jedan sastanak da bar jedna žena ne donese nešto novo što radi, nešto staro nađeno od baka, ili nešto skinuto sa interneta.

-Udruženje „Gorocvet“ je član organizacije „Etno mreža“ iz Beograda koja podržava ideju tradicionalnog narodnog stvaralaštva putem izrade rukotvorina visokog kvaliteta na teritoriji Srbije. Mi, članice Udruženja smo već treću godinu za redom učesnice u javnom radovima, izrađujemo ručne radove za potrebe Vlade Srbije. Ja sam uz to i edukator u organizaciji„Etno mreže“ tehnikama necanja i pustovanja i radim edukacije za Nacionalnu službu za zapošljavanje po celoj Srbiji.

-Udruženje je nama ženama dalo veliki podstrek da istrajemo u onome što volimo i znamo da radimo. Među nama ima mnogo nezaposlenih, a veštih žena i želimo da „iskoristimo“ znanje, ljubav i umeće tih žena. Zahvaljujuću tome što smo deo „Etno mreže“ imamo strategiju razvoja, ciljeve i zadatke koje se trudimo da sprovedemo. Nabrojaću samo neke: radile smo poklone za protokol naše opštine, peškire, sedalice od pustovane vune, vrećice za piće, itd. Naši radovi, koje je opština otkupila, su deo poklona, i uz rakiju, med, medenjake, „Skočka“, ukratko najkvalitetnijih proizvoda iz naše opštine, čine poklon paket prilikom protokolarnih poseta naših političara.

Plan nam je da se bavimo izradom narodnih nošnji, najpre iz ove regije, a posle ko zna. Na tu ideju došle smo odavno, pošto imamo dobru saradnju sa KUD „Soko“, takođe iz Inđije, a sada smo tu saradnju i proširili tako što im vezemo delove nošnje koji se „potroše“. To je zahtevan i mukotrpan posao, ali imamo nekoliko izvora pomoći. Oslanjamo se na istorijske izvore, radimo sa Muzejom Vojvodine iz Novog Sada, i od njih smo dobile mogućnost da na licu mesta vidimo, snimimo i zapišemo autentične nošnje iz Srema. Osim toga sarađujemo i sa Dajanom Kostić, autorkom knjige „Moj Srem“, koja se profesionalno bavi pesmama, igrama, običajima i nošnjama Srema. Za ispunjenje tog našeg plana nedostaje nam samo dobra šivaća mašina, ali imamo obećanje od opštine, da će nam obezbediti potrebna sredstva za njenu kupovinu.

-Zahvaljujući i našim sposobnostima i ljubavi prema onome što radimo, a povrh toga i „Etno mreži“ i našem angažovanju u njoj, mislim da je naše udruženje „Gorocvet“ među najkvalitetnijim grupama u Srbiji.

I mada prodaja ručnih radova ide loše već godinama u nazad, entuzijazam i odanost prema ručnom radu članica ovog Udruženja ne jenjava, i kažu da je bolje nego da rade zatvorene u svojim kućama. Ovako se i druže, protok informacija je konstantan, a opština se trudi da im uvek na sajmovima ili manifestacijama obezbedi neki kutak, gde ih ljudi mogu videti, upoznati se sa njihovim radom i kontaktirati. A o tome da li ručni radovi imaju budućnost, Jovanka Šovljanski kaže:

-Da ste me pre pet godina pitali za budućnost rukotvorina rekla bi da su one bez budućnosti. Danas, pogotovo od kada smo postali deo „Mreže“, koja je postavila jedan nivo kvaliteta, kada je Udruženje deo javnih radova, postala sam veliki optimista. Zahvaljujući nama, naša zemlja moći će strancima da ponudi autentičnost, jedinstvenost i kvalitet. Prepoznatljivost Srbije je u onome što se napravi u Srbiji, sa srpskim motivima, i na naš način. Čvrsto verujem da će se ova priča održati i da ćemo jednog dana od naših unikatnih rukotvorina imati i materijalnog efekta - zaključila je  Jovanka Šovljanski.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com