Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Zlatni dani vina u Carskoj palati MMXII

Zlatni dani vina u Carskoj palati MMXII

  • PDF

Prva asocijacija pri spomenu Rimljana, potomaka Trojanaca, koji su posle pada Troje naselili Apeninsko poluostrvo, jeste sukob braće Romula i Rema nad zaoranom brazdom, zbog nesloge oko mesta na kome će podići grad; ali i na rimsku kulturu i imena poput besednika Cicerona, filozofa Tit Lukrecije Kara i Seneke, istoričara Tacita i Tit Livija, velikih imena književnosti: Vergilija, Ovidija, Horacija; na arhitekturu, akvadukte, vijadukte, mozaike, rimske brojeve...

Tako je u svetskim okvirima. A u Srbiji, gde je stolovalo sedamnaest rimskih careva, sve više se pominje  ime Marcusa Aureliusa Probusa, rodonačelnika kontinentalnog vinogradarstva, koji je prvu lozu zasadio da na padinama Alma mons-a, na mestu Šuljamačka glavica, u neposrednoj blizini Sirmijuma.

Današnja Sremska Mitrovica leži na temeljima raskošnih starorimskih građevina i palata, a duh starog Rima utkan je u DNK njenih žitelja. Za nepune dve godine trajanja, članovi  Udruženja poštovalaca vina „Marcus Aurelius Probus“, učinili su značajan iskorak u upoznavanju i razumevanju antičkog Rima, koji je ostavio ne male otiske na tlu naše zemlje. Sirmijum, kao prestoni grad, centar rimske provincije Panonija, bio je rodno mesto šestorice ili sedmorice (istoričari nisu saglasni oko broja) rimskih careva. Imajući to u vidu, Udruženje M.A.P. je po drugi put oživelo Carsku palatu, i na dan rođenja oca kontinentalnog vinogradarstva i njihovog zaštitnijka, cara Proba, 19. Avgusta, upriličilo jedinstvenu svetkovinu.

Neuporedivo sa bilo kojom drugom manifestacijom tog tipa, Udruženja poštovalaca vina „Marcus Aurelius Probus“, iznenadilo je učesnike prefinjeno jasnim osećajem mere za sve detalje vezane za organizaciju ovakvog događaja, koji je okupio 25 vinarija iz zemlje i inostranstva.

Kao i prošle godine, početak svečanosti u čast cara i vina, počela je simboličnim ulaganjem vina vinarija učesnika u Arhivskom vinskom podrumu „Kunabula“. Kolevka vina, ima za cilj sakupljanje svih vina fruškogorskog vinogorja, a kada se dovrši uređivanje prostora ona će biti mesto susreta vinara i njihovih gostiju, degustacioni prostor za grupe turista. Ovaj prostor imaće, istovremeno, i funkciju službenih prostorija Udruženja M.A.P. Za sada, osim uzoraka vina ovaj prostor je deo umetničkog miljea grada u kojem se održavaju izložbe i koncerti, a za ovaj dan izložbu nakita ukrašenu dragim kamenjem priredio je akademski slikar Vojislav Krstić. Zastupnik udruženja Ivan Tatić i osoba za kontakt Lazar Vulić, prisutne su upoznali i sa projektom izgranje statue cara Proba, veličine 3,5 metara u bronzi koja bi trebalo da bude postavljena u centru grada, okrenuta prema Fruškoj gori, iz koje je i krenula ova priča o vinu.

Posle „Kunabule“ svečana povorka, koju su činili konjanici, „Sirmium legionaries“-članovi kluba američkog fudbala, vinari i još po neki, krenula je ulicama grada, došetala do Carske palate, gde je priređen sadržajan program.

Predrag Rogulić, predsednik skupštine Udruženja M.A.P. je u pozdravnom govoru izrazio nadu da je prepoznat iskorak koji je napravljen u promociji grada, njegovih istorijskih i kulturnih vrednosti, ali i Srbije i da će građanima uspeti svake godine da poklone sve bolje i bolje manifestacije.

U svečanosti su učestvovali isključivo Sirmijani, deca pevači, Bojan Subotić i Katarina Dumančić, recitator Marko Vukičević, trubački kvintet prof. Nenada Horvata i pijanista prof. Milda Kuzminac.

Svečanost su potpomogli udruženja slikara: „Esnaf“, „Sirmium“ i „Ulica slikara“, klub amatera fotografa Vojvodine, Udruženje za negovanje nemačke kulture „Gete“, Udruženje žena „Laćarkuše“, ŠOSO „Radivoj Popović“ i profesori i učenici MŠ „Petar Kranjčević“. Ovakvim odabirom, Sremska Mitrovica je pokazala svu raskoš i snagu talenta koju njena deca i žitelji nose u sebi sa sobom, i da se i bez intervencija sa strane, te pažljivo odabranom muzikom koja je odlično pasovala uz vino, može napraviti jedinstven doživljaj i da je ova sremskomitrovačka priča vredna i zaslužuje da se za nju što dalje čuje.

Glavni sponzor i podržalac ovog događaja bila je opština grada Sremska Mitrovica na čelu sa gradonačelnikom, Branislavom Nedimovićem, koji je i zvanično otvorio internacionalne vinske svečanosti “ZLATNI DAN VINA MMXII”,  uz zahvalnost svima koji su svojim radom i prisustvom uveličali svečanost u Carskoj palati.

 

Više slika sa obeležavanja “Zlatnih dana vina”, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com