Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Prob, Milorad Milošević, Sremci

Prob, Milorad Milošević, Sremci

  • PDF

Sremci, izgleda, za mnogo toga istog, imaju po nekoliko različitih naziva. Tako se vekovima kaže i Banoštor i Banoštar, a u sličnom maniru, samo sa druge strane Fruške gore, opet, Sremci, znaju da kažu Šuljamačka, a neki još i Šuljamska glavica. E, ta glavica, bila je na Preobraženje, 19. avgusta, kada pada i rođendan rimskog imperatora Proba, rođenog Sremca i začetnika vinogradarstva na ovim prostorima, (neki kažu da nije stigao do vinarstva, a neki opet, da jeste, mada je ubijen iste godine koja je proglašena za godinu u kojoj je baš on, na to istoj glavici, zasadio prvu lozu), verovartno rekordno posećena, moguće, slično onom danu kada je Prob doveo svoje legionare da sade vinograd. Ovaj novi, savremeni rekord, postigli su brojni gosti koji su došli na Šuljamačku glavicu, da prisustvuju istorijskoj svečanosti, trenutku kada je na mestu gde je pre 17 vekova stajao imperator Prob, svečano otkrivena spomen ploča i njegova bista, okružena mladim vinogradima koje je podigao Sremac po poreklu i odskora sremački privrednik sa slovenačkim pasošem, Milorad Milošević. Ne znam da li je u Probovo vreme bilo toliko toplo i toliko prašine, tek, na momente se nije znalo da li se prisutni više bore sa prašinom ili toplotom. Spas se jedino bilo moguće naći u improvizovanim šatorima, u kojima su, na gornjem nivou bili izlagači, a u donjem, mnogo većem, odmah je zasela većina gostiju, očekujući početak ceremonije.

 Šarmantna voditeljka programa priređenog u slavu Fruškogorskog vinogorja i imperatoru Probu u čast, protokolarno je pročitala da je pre 1732. godine na ovom sunčanom bregu, kako kažu rimski spisi, slavljenik zasadio prvi čokot loze u rimskoj provinciji Panonija, a onda dozvolio plebsu da uzgaja vinovu lozu, proizvodi i prodaje vino, nektar Boga Bahusa, te da je on ostao upamćen ne samo što je te 280. godine nove ere, zasadio prvu lozu, već što je posle njega vinova loza počela da se širi po prostorima tadašnjeg istočnog rimskog carstva, pa je ova svečanost proglašena i za evropsku, a sve u čast grožđa i vina.
Potom je predstavila gospodina Milorada Miloševića, vlasnika “Panonija agrara MM” iz Velikih Radinaca, koji se zahvalio svojoj porodici, svim prijateljima i posetiocima ovog događaja, što su došli da uveličaju ovaj dan. Milorad je govorio odsečno i odlučno, a ton kojim je najavio da će za tri godine ovde roditi i vinograd na pet hektara i brojni prateći objekti, ostavljao je kod prisutnih utisak da se radi o čoveku koji zna šta radi i koji zna da radi. Uostalom, nakon ceremonije, pokazao mi je svoje ruke i priznao da je zajedno sa radnicima prethodnih dana lično sekao drveće i vadio panjeve iznad prostora na kojem se odigravala ceremonija, a koji je u planu da već na jesen bude dekorisan vinovom lozom. Bilo je primetno njegovo zadovoljstvo što je u svojoj nameri, podržan i okružen članovima svoje porodice, posebno unuka Lan Tomi Hribara, dečačića koji je zasadio prvu lozu u ovom Carskom vinogradu, ali i poslovnim partnerima i prijateljima, među kojima je trebalo da bude i ambasador Slovenije Franc But, umesto koga je došao njegov zamenik, gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, direktorka Turističke organizacije Sremska Mitrovica Tanja Panić, Jovan Čurubdžić, njegova u radu na sađenju vinograda desna ruka iz Ugrinovaca, prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i mnogi drugi, među koje ubrajam i nas novinare i predstavnike medijskih kuća sa kojima je dugo, strpljivo razgovarao, a potom sedeo za istim stolom, jeo, pio i veselio se zajedno sa svima, dokazujući tako još jednom, da je ostao Sremac u srcu i duši. Zapevale su se sremačke pesme, kojih, hvala Bogu, ima najviše u reportoaru stare, dobre narodne muzike.
 Dok smo odlazili sa Šuljamačke, trudeći se da ostavimo što manji oblak prašine iza sebe, razmišljao sam, verovatno poput mnogih drugih, kako je ovaj prostor zaista carski, poput raja na zemlji, sa predivnim pogledom na sremačku ravnicu, a opet, na idealnoj visini od 150 matera iznad mora, za gajenje vinove loze. Otkrio ga je Prob, o njemu su znali i pričali mnogi, a Milorad Milošević je svoju ideju sproveo u delo. Zato sam spreman, što činim ovom i činiću svakom narednom prilikom, da podržim jednog takvog čoveka, a verujem i svi dobronamerni Sremci i ostali koji žele dobrobit ovoj našoj, istorijom, ali i mogućnostima i ljudima, bogatoj zemlji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com