Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Velikogospojinski dani 2012. slava svih naroda

Velikogospojinski dani 2012. slava svih naroda

  • PDF

Velikogospojinski dani 2012. u Novom Bečeju, priređeni od 23-26. avgusta, su završeni. Posle prvog dana, kada je paljenjem vatre ispod kotlića sa sastojcima od kojih je u narednih sat, dva, kuvana riblja čorba, označen početak manifestacije, a tamburaške bande krenule sa nadmetanjem, više niko nije mogao da zaustavi niti goste na bini koji su se smenjivali, niti publiku koja je pristizala. Drugog dana otvorena je „Vinska ulica“, a gradom su prodefilovali vitezovi  vina, dok je Jelena Rozga uz pratnju publike pevala svima dobro znane pesme, da bi, potom, Toni Cetinski održao koncert za pamćenje.

Tog drugog dana, 24. Avgusta, gost Novog Bečeja na ceremoniji svečanog otvaranja, bio je i pokrajinski premijer Bojan Pajtić, koji je između ostalog rekao:

-Ovo je manifestacija koja privlači veliki broj turista ne samo iz Vojvodine i Srbije nego i iz okruženja, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, koja je prerasla i u jednu važnu turističku manifestaciju koju poseti nekih 200.000 ljudi. Ovo je jedinstvena varoška slava, koju ne slave samo pravoslavci već i svi narodi koji žive na ovim prostorima.

Ovo je prava prilika da pokažemo svoje potencijale, prilika da privučemo turiste, da promovišemo lepote Vojvodine, da pokažemo banatsko gostoprimstvo u svoj svojoj veličini i lepoti. I u krajnjoj liniji, kada pogledate Tiski kej, ove divne ljude, koliko je sve ovo dobro organizovano, ova manifestacija može biti samo preporuka. Ona je postala „banatski EXIT“, i ja se nadam da će i narednih godina da napreduje, i to je razlog što Pokrajinska vlada daje snažnu podršku Velikogospojinskim danima - rekao je gospodin Pajtić.

„Etno bazar “ sa velikim šarenilom različitih zanatskih predmeta napravljenih u radionicama diljem Vojvodine i Srbije otvorena je trećeg dana festivala, dok su vinari nastavili sa promovisanjem svojih vinarija i božanskog piće, mada se pilo i pivo. Za najmlađe je prirđena igra i zabava u Dečjoj ulici i Avliji zabavliji. Na centralnoj bini posle vremešnih i odlično držećih članova mađarske legendarne grupe „Omega“, nastupio je beogradski super rock bend Van Gogh, a frontmen grupe, Zvonimir Đukić zvani Đule je još jednom dokazao koliko je dobar i kao showmen.

Gužva u gradu od 15.000 stanovnika u nedelju 26. avgusta, dostigla je vrhunac. Gradić na levoj obali Tise, ostvario je rekordan broj gostiju, jer je na jednog žitelja Novog Bečeja pristiglo desetak turista. Koncert Zdravka Čolića je, s pravom, ostavljen za kraj, kao šlag na četvorodnevna slavska zbivanja na sedmim Velikogospojinskim danima u Novom Bečeju. Čola Nacionale ne samo da je napunio, već je i prepunio poveliki plato kraj Tiskog keja, pa se se oni koji su kasno stigli, a takvih je bilo dosta, jer je put, a potom i parking prostor, bio premali za sve koji su stigli automobilima, morali zadovoljiti da ga slušaju iz sporednih ulica ili sa čamaca na Tisi. Sve je završeno spektakularnim vatrometom, koji je još jednom, po sedmi put, simbolično, obasjao ovaj gradić i napore organizatora da u ovoj finansijski kritičnoj godini, ispune plan da zadrže dosadašnji nivo Velikogospojinskijh dana.

Za kraj, treba pomenuti smotru paradnih zaprega kojima je Konjički klub „Vranjevo“ iz Novog Bečeja započeo ovu feštu, a o čemu se nedovoljno zna. U želji da očuva tradiciju prezanja paradnih zaprega, vezanu za selo Vranjevo (do posle Drugog svetskog rata zasebno selo, a od 1946. godine pripojeno Novom Bečeju) i njegove bogate žitelje, KK “Vranjevo” je 1994. godine pokrenulo inicijativu za održavanje revije paradnih zaprega u Novom Bečeju. To je bilo podsećanje na 1872. godinu, kada je u petopregu car Franja Josif I sa svojom svitom provozao glavnom vranjevačkom ulicom, posle čega je doneo ukaz kojim dozvoljava da se u Vranjevu, u petopregu voze i oni koji nisu plave krvi, što je do tada bilo zabranjeno. 

Prva revija održana je iste 1994.godine, a od tada svake godine, uoči Velike gospojine, okupljali su se u Novom Bečeju ljubitelji konja i fijakera. Rekordni broj učesnika zaprega zabeležen je na trećoj smotri,1996. godine,kada je prodefilovalo 170 zaprega iz 23 vojvođanska mesta. Vrhunac paradnih zaprega je bio kada je posle jednoprega, dvoprega, troprega itd. veliki znalac Bane Ostojić iz Novog Bečeja prošao u dvanaestopregu. Ipak, rekord drži odgajivač konja i vrsni vozač fijakera Branislav Vlaškalin, koji je 1996. godine upregao 12 konja iz 9 različitih štala a 1999. godine čak 14 konja.

Od 1994. do 2007.godine Konjički klub „Vranjevo“ i opština Novi Bečej organizovali su 14 Revija paradnih zaprega, a od2007.godine održava se Konjijada, kao deo Velikogospojinske svetkovine.

Velikogospojinski dani u mnogome su prerasli prvobitno zacrtane okvire, i šarenilom programa, atraktivnim koncertima najpopularnijih pevača i grupa, imaju tendenciju da se i dalje šire. To se moglo zaključiti iz vrlo nadahnutog i emotivnog govora gospodina Milivoja Vrebalova, bivšeg gradonačelnika Novog Bečeja, a sadašnjeg potpredsednika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, tvorca Velikogospojinskih dana, na svečanom otvaranju, drugog dana, kojim je podržao sadašnju opštinsku ekipu na čelu sa novim gradonačelnikom Sašom Šućurovićem, a to su, na neki način, i ove godine svojim prisustvom potvrdili i mnogobrojni posetioci novobečejske slave.

Više slika iz Novog Bečeja, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com