Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back KULTURA IZLOŽBE Izložba slika Giga Đuragića Dileta

Izložba slika Giga Đuragića Dileta

  • PDF

O tome da je porodičnoj kući Đuragić u Kovilju, o kojoj se već duže vreme stara, a u njoj neko vreme ponovo živi, umetnik svetskog formata Giga Đuragić Dile, 29. septembra 2012. godine, otvorio Art galeriju „Đuragić,“ smo već pisali u elektronskom časopisu www.topsrbija.comi objavili Galeriju fotografija sa ovog događaja, koji je izazvao veliku medijsku pažnju, između ostalog i zbog toga što se ovakve stvari na našim prostorima, u seoskim sredinama, ne dešavaju tako često, ali i zbog poštovalaca i prijatelja Diletovog slikarskog opusa.

Dile je još jednom dokazao svoju spretnost i lucidnost i na najbolji mogući način iskoristio jednu sjajnu akciju koju je vodila Turistička agencija Magelan, Klaster “Istar 21” i Biljana Mačeta, a podržavalo Pokrajinsko izvršno veće – “Bogatstvo različitosti”, da ideju pretvori u delo, uz pomoć evropskih fondova i Kovilju, a i svima nama, podari jedan prostor, koji ne samo što je sada sjajno uređen, već ima izuzetno dobru perspektivu za dalji razvoj. Zato, koliko god da ceo ovaj poduhvat smatramo Diletovim uspehom, smatramo ga i uspehom projekta “Bogatstvo različitosti”, ali Izvršnog veća Vojvodine, koje je finansijski podržalo ove aktivnosti i zauzvrat dobilo jedan novi prostor kojim ćemo se svi ponositi, i ne samo ponositi, već i tamo odlaziti, da odlazeći u Kovilj kod Dileta, preuzmemo delić energije sa njegovih slika i čitavog ambijenta Art galerije ”Đuragić”.

Za ovu priliku odvojili smo prostor da i sami organizujemo jednu njegovu izložbu slika, na kojoj ćemo prikazati ono što se trenutno može videti u Diletovoj galeriji - četrdesetogodišnji presek radova po izboru samog autora. O svojim slikama koje, kako su neki od prisutnih posetilaca izložbe u Kovilju primetili, “mirišu na tek zaoranu zemlju, a priroda odiše beskrajnom milinom”, i daljim planovima u svom plodonosnom radu, autor je u intervuu za naš časopis rekao:
-Ja polazim iz prirode, i često kada slikam prirodu, događa mi se da uzmem i elemente iz nje, pesak, zemlju, travku i ugradim ih u sliku. Tako da svaka slika nosi obeležje lokaliteta gde je nastajala. Slikama pokušavam da prenesem dimenziju prostora. U galeriji se trenutno nalaze samo moje slike, i verovatno će neka druga izložba pokazati nekog drugog mene, ali nadam se da će taj prostor biti okrenut i drugim umetnicima, drugim ljudima, a pogotovo onima čija su dela nastala posle vremena boravka u ovom prostoru, kao trag da su ovde bili.

Cilj je da izvršimo uzajamni uticaj, oni na mene, a ja na njih, i taj uticaj da se pokaže ovde u galeriji. Posle nekog vremena neka nose sa sobom svoje radove, i na taj način poneće i naše slikarstvo, naše prostore, umetnost i ono što su videli i doživeli ovde.

Ujedno planiram da se paralelno sa Galerijom razvija i edukativni centar, koji je na izvestan način zaživeo i pre otvaranja Galerije. Nedavno sam imao posetu slikara iz Francuske, koji su ovde boravili i otišli  puni energije i novih saznanja, zahvalni što sam ih učinio toliko srećnim. A trudio sam se samo da budem dobar domaćin i da im bude prijatno – izjavio je Giga Đuragić Dile.

Slike sa izložbe možete pogledati  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar