Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM Mladi za turizam spremni da pomognu

Mladi za turizam spremni da pomognu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Udruženje “Mladi za turizam” se na pravi način uključilo u realizaciju projekta srpsko-engleskog rečnika namenjenog seoskim domaćinstvima “Da se razumemo”, čiji je idejni tvorac Turistička agencije "PanaComp Zemlja Čuda" iz Novog Sada, a partneri u ovom značajnom poslu Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica i Vlada Švajcarske. Na sastaku održanom 9. oktobra u prostorijama Turističke organizacije Srbije,rečeno je da je mladima povereno praktično opismenjavanje našeg seoskog stanovništva uključenog na bilo koji način u turizam ili prihvat stranih gostiju.

Tom prilikom naglašeno je da će rečnik, koji obuhvata stotinak najčešće upotrebljivanih reči i izraza u ovakvom tipu domaćinstava, dobiti puni smisao, samo ukoliko nađe praktičnu primenu, što je i krajnji cilj ovog projekta.
  O aktivnostima povodom implementacije Rečnika u praksi, kao i o samom Udruženju, razgovarali smo sa predsednikom Udruženja “Mladi za turizam“, Vladimirom Krstovićem.
*Šta predstavlja Udruženje „Mladi za turizam“?
 
-Udruženje okuplja mlade, pre svega studente turizma iz cele Srbije, tj. Beograda, Novog Sada i Niša, koji žele da svojim idejama doprinesu razvoju i promociji turizma Srbije. Bavimo se isključivo srpskim turizmom i dovođenjem gostiju u Srbiju. Udruženje je osnovano maja 2010. godine i okuplja od 400 do 450 članova. Učlanjenje je besplatno, a svi zainteresovani mogu da prate naše kretanje putem Facebook-a. Takođe,  imamo web sajt: www.mladizaturizam.rs, na kojem se nalaze sve informacije, koje slobodno mogu da se preuzmu, a samim učešćem u našim aktivnostima, postaje se članom udruženja.
 oOtkud ideja za osnivanje ovog Udruženja?
 
-Prilikom istraživanja srpskog tržišta i srpskog turizma, uvideli smo da upravo takvo udruženje nedostaje našoj zemlji, koje će uključiti mlade. Jer, mladi za sada nemaju priliku da svojim idejama daju pun doprinos razvoju turizma u našoj zemlji.
*Koje su konkretne ideje Udruženja i kako što više mladih uključiti u akcije, projekte i slično?
-Naša vizija je upravo da podržimo neke projekte, kao što je projekat rečnika seoskog domaćinstva. Ideja je da se mladi uključe i sarađuju sa državnim institucijama, sa javnim preduzećima i privatnim firmama i da svi zajedno učestvujemo u njima, ali i da svojim idejama pravimo svoje projekte, što smatramo da će biti efikasan način da se uključimo u turizam.
oSeoske sredine su prilično zatvorene. Da li mislite da mladi mogu da pomere neke granice, da ljudi na selu izađu iz nekih zatvorenih krugova?
-Sigurno da mogu, i ovaj projekat će biti dobar primer za to. Prilikom istraživanja, tretirajući mnoge primere iz sveta, nismo naišli na neki sličan rečnik. Ubrzo će svi videti, kako mladi, koji danas govore bar jedan svetski jezik, a mnogi i dva i više, mogu praktično da pomognu i da doprinesu razvoju srpskog turizma. Mi ćemo edukovati seoske domaćine, pomoći im da se što pre oslobode treme i da u što skorijem vremenskom roku savladaju osnove engleskog jezika.
*Kako mladi vide perspektivu srpskog turizma?
-Pre svega potrebno je uključiti mlade ljude koji studiraju turizam, koji su iz struke, uključiti u praktičan rad, za početak volonterski ili honorarni, jer oni su ti koji će svojim izgledom, ponašanjem i znanjem doprineti poboljšanju promociju našeg turizma. Zato bi svaka sredina morala da organizuje što više programa za mlade, da ih uključuje u vođenje ekskurzija, izleta ili obilazaka za strane turiste.
  oEvropski fondovi i svaka ozbiljna institucija traži ozbiljne projekte. Mladi za turizam imaju sada svoje Udruženje i vi sada možete da aplicirate na razne projekte, kao što je i ovaj. Da li u budućnosti planirate tako nešto?
 
-Naravno da planiramo. U planu je organizovanje stručnih kampova kojim želimo da dovedemo mlade iz regiona, iz Evrope i sveta, da nam prenesu svoje utiske o našoj zemlji, da nam donesu primere pozitivne prakse iz svojih zemalja i da te projekte kasnije realizujemo u saradnji sa opštinskim i republičkim institucijama.

*Letos je u Novom Sadu pokrenut je Youth festival. Da li je povezivanje i učešće na sličnim nešto što imate u planu?

-Mi smo u julu organizovali edukativno-ekološki kamp „Stara planina 2012“, u selu Temska pored Pirota, i u okviru kampa realizovane su aktivnosti na temu razvoja turizma i upoznavanje sa lokalitetom Temske i Stare planine. To je jedno staro selo, sa sve manje stanovnika, koje pored lepe prirode ima velike mogućnosti za razvoj turizma. Ove godine se okupilo preko 70 učesnika iz Evrope i sveta, bilo je preko 100 iz Srbije i regiona, i mi smo naše ideje i predloge o tome kako mogu da naprave turizam i kroz turizam zaposle mlade ljude i da ožive svoj kraj, prosledili Turističkoj organizaciji Pirot i celom kraju istočne Srbije.

Mi iz Udruženja „Mladi za turizam“ imamo dosta energije koju želimo da iskoristimo na pravi način. Cilj nam je da u narednom periodu uradimo projekte i organizujemo programe koji bi doveli strane turiste, pre svega mlade, možda i naše kolege, da se malo bolje upoznaju sa našim turističkim potencijalima - rekao je Vladimir Krstaović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com