Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dunavski biznis forum začinile nagrade

Dunavski biznis forum začinile nagrade

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i novosadska agencija „Media invent“ su Prvi Dunavski biznis forum začinili na najlepši mogući način dodelom priznanja pojedincima i  gradovima koji su na tom planu već ostvarili zapažene rezultate. U pitanju su bile dve vrste priznanja.
 Prvo priznanje je „Dunavska statua“, umetnički rad Milivoja Unkovića, koji trenutno živi i stvara u Nemačkoj.

Ovo visoko priznanje je resorni ministar za privredu i zapošljavanje i ravnopravnost polova gospodin Miroslav Vasin prvo uručio gospodinu Banjai Gaboru, predsedniku skupštine županije Bač-Kiškun (Bács-Kiskun), uz brazloženje da gospodin Banjai Gabor, predsednik skupštine županije Bač-Kiškun dao značajan doprinos u projektima prekogranične saradnje. Sa tim ciljem potpisan je sporazum o saradnji u trouglu: Vojvodina, Bač-Kiškun, Vukovarska-srijemska županija, čime je snažno, institucionalno poduprta prekogranična saradnja tri zemlje u različitim oblastima.

Drugi dobitnik ovog priznanja je Ivo Gener, predsednik Saveta dunavskih gradova i regija. Gradonačelnik Ulma i predsednik Saveta podunavskih gradova i regiona, gospodin Ivo Gener aktivno se zalaže za promociju Dunava kao privredne, saobraćajne, turističke destinacije u svih deset zemalja, ali i na evropskom nivou. „Kako četvrtina toka ove reke protiče kroz Srbiju to se na ovo pitanje mora obratiti naročita pažnja“, ističe gospodin Gener.

Treći dobitnik priznanja „Dunavska statua“ je gospodin Johanes Han, evropski komersar za regionalnu politiku. Gospodin Johanes Han očekuje podršku u sprovođenju Dunavske strategije u Srbiji, bolju brigu o toj reci. On se zalaže za poboljšanje ekosistema toka Dunava, odbranu zelene zone i smanjenje rizika od poplava. Već je potpisan sporazum kojim će EU uložiti blizu 20 miliona evra u projekte podunavskih opština u Srbiji.

Dobitnik „Dunavske statue“ je i Milan Janković, prvi potpredsednik Asocijacije komora dunavskog regiona. Asocijacija dunavskih privrednih komora osnovana je 2010. godine ima predsednika iz Budimpešte, Satmari Krištofa i dva potpredsednika, Brigite Jank,predsednicu Privredne komore Beča i gospodina Milana Jankovića, predsednika Privredne komore Beograda. Gospodin Janković čitav svoj radni vek daje značajan doprinos jačanju privrede, odnosno jedinstvenoj platformi privrednih potencijala podunavskog prostora. Uostalom, beogradska Privredna komora kojom gospodin Janković rukovodi je drugo ime za otvorenost i prekograničnu saradnju.

Pokrajinskom sekretaru za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislavu Bugarskom, odličnom domaćinu i moderatoru Dunavskog biznis foruma, pripala je čast da uruči priznanja „Zlatni ključ“, rad akademskog vajara Ljubiše Mančića iz Beograda. Ovo priznanje najpre je uručujeno dr Živoradu Smiljaniću, predsedniku opštine Apatin za razvoj lokalne samopurave. Kao predsednik  opštine Apatin dr Živorad Smiljanić je od ovog grada na Dunavu napravio jednu od najperspektivnijih lokalnih samouprava u Srbiji koja sa pravom nosi titulu „opština budućnosti“. Uz to, gospodin Smiljanić je istaknuti javni i politički radnik u našoj zemlji i regionu, čovek koji je iz ničega napravio srpski brend Banju Junaković.

„Zlatni ključ“ za otvorenost i toleranciju,dodeljen je i gradu Vukovaru. Grad Vukovar je posle svih dešavanja, pokazao svetu primer da mir i tolerancija mogu da nadvladaju sve sukobe i da život u podunavskom regionu može da bude na radost i korist svih naroda i država ovog prostora.

Opština Golubac zaslužila je „Zlatni ključ“ za najbolji projekat. Obnova tvrđave Golubac je deo Dunavske strategije čija je potpisnica i naša zemlja. Projekti su već završeni, a sredstva obezbeđena putem evropskih fondova. Korist od revitalizacije tvrđave, stare VIII vekova, imaće ne samo opština Golubac nego i širi region.

Grad Temišvar nagrađen je ovim prestižnim priznanjem za prekograničnu saradnju. Poslednjih godina sve više dobija na značaju prekogranična saradnja u srpskom i rumunskom istorijskom Banatu, što vodi jačanju konkurentnosti privrede Rumunije i Srbije i evropskoj povezanosti. Temišvar sa pravom nazivaju kapijom EU koja je okrenuta Srbiji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com