Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Četvrti festival zlatnih ansambala Vojvodine u Novom Sadu

Četvrti festival zlatnih ansambala Vojvodine u Novom Sadu

  • PDF

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja grada Novog Sada, 9. novembra 1918. godine, održava se manifestacija, peti put za redom, a četvrti put pod imenom „Festival zlatnih ansambala Vojvodine! U spomen na dan kada je srpska vojska na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem oslobodila Novi Sad, i ove godine će biti priređen prigodan trodnevni program. Idejni tvorac i organizator Festivala zlatnih ansambala Vojvodine
je Milorad Lonić, koreograf i umetnički rukovodilac Ansambla narodnih igara i pesama Vila“, SKUDŽelezničar“, a festival je podržala i Matica iseljenika Vojvodine i Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920 “Obilić” iz Novog Sada.

U realizaciji su značajno pomogli grad Novi Sad i JP Sportski i poslovni centar “Vojvodina”.Ove godine
orgnizatori će ugostiti posebne goste iz Francuske, članove KUD „Biseri“ iz Pariza,
predstavnike treće, pa i četvrta generacija naših iseljenika, koji ne zaboravljaju svoje korene i oni će uveličati ovaj naš praznik.

Prisustvom na liturgiji u Sabornoj crkvi na Mitrovdan, u narodnim nošnjama Ansambala „Vila“ i KUD „Biseri“, započelo je okupljanje „Zlatnih društava“, a biće nastavljeno u petak, 9. novembra u 14h velikim zajedničkim kolom na Trgu, u centru grada, u koje će se u narodnim nošnjama uvezati oko 600 folkloraša, kao što se igralo pre 94 godine.

Centralni događaj, revija „Zlatnih društava u Vojvodini, odvijaće se u večerenjim časovima. U petak, 09. novembra održavaju se koncerti tamburaša i ansambala u Maloj sali SPENS-a. Program započinje Svečanom akademijom u 19 časova, na kojoj učestvuju sastavi: TO „Branko Radičević“ iz Rume, najbolji tamuraški orkestar u Vojvodini, Dečji hor „Bajićevi slavuji“ MŠ „Isidor Bajić“ iz Novog Sada, jedan od najreprezentativnijih dečjih horova Srbije, Etno-filharmonija „Vila“, hor „Vila“, ANIP „Vila“ SKUD Železničar i gosti KUD „Biser“ iz Pariza. Takođe će učestvovati Dobrovoljački sastavi, nastupiće Ansambl „Likosi“ iz Novog Sada. Prigodne tekstove tom prilikom, čitaće glumci Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Gordana Dimić i Dragan Kojić.
 

U subotu, 10. novembra, u Maloj dvorani SPENS-a biće priređen koncertdvanaest igračkih ansambala sa preko 600 izvođača: KUD „Đido“ iz Bečeja, „Jednota“ iz Gložana, „Sveti Sava“ iz Šida, „Branko Radičević“ iz Rume, Folklorni ansambl Doma kulture iz Ruskog Krstura, KUD„Laza Nančić“ iz Vršca, „Pionir“ iz Zrenjanina, KUD „Stepino kolo“ iz Stepnovićeva, iz Novog Sada KUD „Neven“, ANIP „Vila“ SKUD Železničar, duvački orkestar „Danijela Jokanovića“ iz Šida, najbolji te vrste u Vojvodini, i gosti iz Francuske, KUD „Biser“.

Ove godine na Festivalu će biti prisutni visoki zvaničnici Novog Sada, čime grad daje potvrdu i društvenu verifikaciju ovom Festivalu.

Cilj festivala Zlatnih ansambala je razvijanje, negovanje i prezentovanje muzičko-scenske umetnosti među mladima, razvijanje i negovanje kulturnih navika kod mladih i afirmacija vaspitno-edukativnog značaja muzičko-scenske umetnosti kao važnog kulturnog sadržaja u kome se na kreativan način dolazi do novih saznanja; podsticanje međusobnog upoznavanja, saradnje i razmene iskustava stvaralaca iz različitih sredina i stvaranje svojevrsnog foruma za razmenu iskustava, što će omogućiti bržu integraciju domaćih umetnika u svetske tokove.

Prošle godine je to bio spektakl koji je proglašen jednim od najpozitivnijih događaja u Vojvodini. Organizatori najavljuju da će i ove godine opravdati očekivanja i kvalitetom i lepotom uspeti da nadmaše prošlogodišnji događaj i napraviti iskorak napred. Ulaz je besplatan oba dana, kako bi ovaj događaj svima bio dostupan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com