Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA YU Grupa najavila spektakl za 42. rođendan u Novom Sadu

YU Grupa najavila spektakl za 42. rođendan u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

-To je jedini bend na našim prostorima koji ima pravo da obeležava 42. godišnjicu svog postojanja. Ima pravo, jer je jedini bend koji u celoj bivšoj Jugoslaviji svira sve to vreme, sve vreme drži koncerte, objavljuje albume i postoji u kontinuitetu. YU Grupa je do sada objavila 10 studijskih albuma u prvih deset godina postojanja i deset singlova, što je tada bila jedna prestižna stvar u vreme kada je svaka ploča bila znak prestiža. Imaju uživo album, uživo DVD, neborjano kilometara iza sebe.

Prvih nekoliko godina postojanja YU Grupa je provela u kombiju, na točkovima. Činjenica da su i Žika i Dragi počasni građani svog rodnog Kraljeva, grada Zemuna u kome žive, kao i da imaju brojna značajna priznanja, daje im još veći značaj. Ovim rečima je Boba Škrbić, moderator Press konferencije povodom koncerta YU Grupe koji će se održati u petak, 16. novembra u Maloj Sali Sportskog i poslovnog centra Vojvodina u Novom Sadu, ispred organizatora koncerta Studija Berar i Radio televizije Vojvodina, jednog od medijskih pokrovitelja ovog koncerta, predstavio, kako je naglasio, doajene ne samo naše rock, već i kulturne scene.
Na konferenciji su bila prisutna trojica Jelića: Žika Jelić, basista, pevač i osnivač grupe; Dragi Jelić, gitarista i pevač i jedan od osnivača grupe, i Petar Jelić, koji bi svakako bio jedan od osnivača YU Grupe da se rodio u vreme kada je grupa osnovana, 29. novembra, dan prvog koncerta grupe 1970. godine.
Žika je sa vidnom emocijom rekao kako mu je drago što posle toliko godina sviraju u Novom Sadu.
-Želeli smo da se taj susret sa novosadskom publikom desi 29. novembra, ali nismo uspeli da dobijemo taj datum, pa je 16. novembar dan kada će grupa zajedno sa Novosađanima obeležiti 42. godine aktivnog rada. Raspadom „Gentlmena“, iz kojih smo izašli Dragi, Žika i Velibor Boka Bogdanović, tadašnji bubnjar, osnovali smo YU Grupu i na samom startu, imali smo nastup u Novom Sadu, u Osnovnoj školi „Đorđe Natošević“. Svi koji su se vraćali sa igranki, sa Poljoprivrednog i Mašinskog fakulteta, tu su nekako morali da prođu i čuvši da neko svira svraćali su prvo po malo, a onda sve više i više. U Novom sadu smo svirali naredne tri godine. Mnogi su nas tada pitali da li smo mi novosadska grupa, jer nas je od samog početka pratio taj glas da smo mi iz Novog Sada. To je jedan od razloga zbog čega smo mi ovde posle 42. godine postojanja. Od novosadske publike, kao i uvek očekujem dobar prijem.
Dragi Jelić je izrazio zadovoljstvo što će YU Grupa posle mnogo godina imati pravi solistički koncert.
-Imali smo neke zajedničke nastupe u Novom Sadu, ali ovo će biti naš koncert i sviraćemo najbolje što znamo i umemo - obećao je Dragi.
 Petar Jelić, gitarista i najmlađi član, zahvalio se svim prisutnima, Studiu „Berar“ na organizaciji koncerta i dosadašnjoj saradnji i naglasio da kao stanovnik Novog Sada poslednjih šest godina zapravo jedva čeka da koncert počne, da se popne na binu, jer to doživljava ličnije od bilo kojeg drugog koncerta, s obzirom da će u publici biti dosta prijatelja i poznanika, ali i učenika koji pohađaju njegovu Muzičku školu „Kulturno sklonište“. Usledila su, potom, pitanja novinara:
*U čemu je vaša tajna, posedujete toliku energiju, imate volje.... Otkud to?
-Mi živimo od ovog posla, ali nikada nismo izdavali album zato što to mora, pod pritiskom nego, kada se to nama dogodi, ideje su tu , napravi se album i mi ga izdamo. Bilo je plan i ove jeseni da izađe novi, međutim, bilo je nekih problema koji su nas omeli, a to znači da ćemo sledeće godine imati novi CD i naš program i naši koncerti će biti još bogatiji. Ovoga puta nećemo svirati te nove pesme zato što to publici ništa ne znači, čuvamo ih za sledeći put – rekao je Dragi Jelić.
 *Šta biste mogli da nam kažete o predstojećem koncertu u Novom Sadu?
-Koncert će trajati dva sata, kompozicije su od prvih do današnjih dana, zastupljene sve poznate kompozicije. Imamo i goste: Aleksa Jelić, koji je izdao dva CD-a i sasvim je prirodno da pošto se i on bavi muzikom da gostije na našem koncertu. Razlog više je i to što mu se prvi album zove, kao i naša pesma „U tami disco kluba“. Studio Alektik će biti drugi gost i odsviraće dve naše kompozicije: „Tango“ i „Bože spasi me“, koje su na neki način Bogom dane za gudačko-električni kvartet ovih dama. U studijskim snimcima takođe ima gudača, pa je bilo logično da te numere i koncertno obogatimo – obavestio je Žika Jelić, a Petar je dodao da grupa nastavlja sa porodičnim vezama, i da su takve porodice samo da dobitku i da, na neki način, svi žele tako nešto da postignu.
*Da li se sećate poslednjeg koncerta u Novom Sadu i zašto su svi muzičari popularniji u gradovima iz kojih nisu, nego u svojima?
-U jedno tri godine bilo je pet gostovanja u Novom Sadu, a poslednji koncert mislim da je bio na Štrandu. Bio je letnji period. Ja mislim da je karakteristično za naš narod da niko nije pop u svom selu. Iz nekog razloga nam je draže da održimo nešto sa strane nego da damo priliku svojim ljudima, i to se odražava svugde, a ne samo u Novom Sadu. Bilo bi dobro da se krene na neki način kao u svetu, da se svoji b(r)endovi, svoji proizvodi, podržavaju i da im se daje prednost pri biranju. Tako bi i mi trebali isto to da radimo, jer sve ostale zemlje to rade. Mi kao da ne poštujemo dovoljno sami sebe – izjavio je Petar, a Žika se nadovezao rečima:
-Nekako je uobičajeno da su grupe iz nekih sredina i priznate i poznate u tim istim sredinama, ali kada naprave koncert nije tako posećen. A opet, dolaze nam iz sveta neki marginalci, koji nemaju nikakvu popularnost u njihovim zemljama, a kod nas su im koncerti posećeni. To se dešavalo drugim grupama, ali YU Grupi nikada.
Dragi Jelić je najavio da publika može da očekuje dobru muziku, da će YU Grupa pokazati svoj maksimum, po običaju, kao i na svakom nastupu, bez obzira da li je mala ili velika sala, malo i veliko mesto, uvek postoji isti odnos prema publici i dodao:
-Mi smo jedna od grupa koja se svojevoljno izlaže međusobnim kritikama i to posle svakog koncerta. I to je neka dimenzija koja uz entuzijazam, uz to što radimo ono što zaista volimo, pesme koje neborjano puta sviramo kao da je prvi put, publika može da očekuje, koncert pun energije, pogotovo sa gostima koji će biti - Aleksa Jelić i Alektik. Pokušaćemo da dovedemo još jednog gosta, ali zbog obaveza nismo sigurni da će stići.
 Poslednji album grupa je izdala 2005. godine, a sledeći možete da očekujete 2013. godine. Imamo već pola albuma, ovaj zimski period će mi dobro doći jer mi neće odlaziti vreme, moći ću da sedim kod kuće i pišem. Lepo vreme me samo mami da sednem na motor i idem negde. Muzika se ne stvara na silu. Ja mogu da sednem i nešto napišem, ali nije to to.
-Dobro je kada Dragi kaže da će biti album, jer sve zavisi od njega, on komponuje, piše pesme, ali u poslednjih godinu dana je dva puta obećao, pravo na jesen, sada oko Nove godine, sada je opet prolongirao, daćemo mu rok prva tri meseca narede godine, ako ne uradi, dobiće batina – šeretski je rekao stariji brat Žika Jelić, potvrdivši tako sjajnu atmosferu u YU Grupi i njihovo trajanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar