Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Šumadija sajam promoviše vrednosti seoskog turizma

Šumadija sajam promoviše vrednosti seoskog turizma

  • PDF

Do prestojećeg Međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma, koji se četvrtu godinu organizuje u Kragujevcu, deli nas svega par dana. Više o pripremama za ovu sve posećeniju i sve značajniju manifestaciju, govorila je direktorka marketinga Šumadija sajma u Kragujevcu, Sanja Stamenković-Rašević

-Veliki su zadaci pred nama. Mi smo za prošlogodišnji Sajam turizma, koji smo organizovali u ovo isto doba, u novembru, dobili prestižnu nagradu Turističke organizacije Srbije „Turistički cvet“. To je najveće priznanje koje TOS dodeljuje i to u kategoriji „Događaj u turizmu“. Tako da je to zaista jedno“slatko“ opterećenje da ove godine dostignemo i prestignemo nivo koji smo imali prošle godine. Sve je spremno za početak Sajma turizma, koji će 22. novembra biti svečano otvoren i trajaće tri dana, do 24. Novembra. Već sada je izvesno da će se u sajamskoj hali pojaviti više od stotinak izlagača. Među njima će se naći turističke organizacije iz cele Srbije, kao i iz zemalja u okruženju, turističke agencije, suvenirnice, seoska domaćinstva... Moram da kažem da smo se mi profilisali i na tržištu našli svoje mesto kao manifestacija koja promoviše vrednosti seoskog turizma. Šumadija jeste područje koje je u ovom sektoru turizma našlo svoju perspektivu i to jeste grana turizma u usponu, pa smo mi, kao Sajam turizma, svoje profilisanje akcentirali u tom smeru. Evo nas pred novim Sajmom, koji će sem izlagačkog dela imati i bogat prateći program, dosta zabavnih sadržaja. I ove godine organizujemo takmičenje u kuvanju riblje čorbe, takmičenje u kuvanju gulaša i manifestaciju u manifestaciji, poznatu „Šumadijsku čajanku“. U subotu će se ispred sajamske hale kuvati najbolji Šumadijski čaj, „grejana rakija“, za koji se nadamo se da će nas vreme poslužiti i da će sve proći u najboljem redu.
oGradKragujevac je u poslednje vreme dobio nekoliko novih hotela, a dosta se razvio i seoski turizam. Koji su pravci daljeg razvoja seoskog turizma i kako dostići zadate ciljeve?
-Pitanje razvoja seoskog turizma bih ostavila ljudima iz struke. Ja mogu da govorim sa pozicije čoveka koji organizuje Sajam turizma u Kragujevcu. Naša želja je da ljudima koji počinju da se bave ovim sferom turizma pomognemo, a njihov osnivni problem je uvek nedostatak para za ulaganje u marketing. Seoskim domaćinima, sem dobrih kapaciteta, koje pretpostavljam da imaju jer je to osnovni polaz, dobre lokacije, mikroklime, hrane, svega onoga što je neophodno za razvoj seoskog turizma, obično nedostaje taj deo koji je neophodan u plasmanu proizvoda, a to je marketinški deo. Nama se često javljaju seoski domaćini koji bi želeli da izlažu na Sajmu, a nemaju ni propagandni materijal. Ne znaju šta treba da ponesu. Od onih malih vizit karti pa na dalje, oni nemaju ništa. Da ne kažem da nemaju svoj web sajt, svoje kataloge, da ono što imaju ne umeju da prodaju. Zato se mi time bavimo na način na koji ne mogu da se bave velika sajmišta i neki veliki sajmovi turizma. I u ovom stručnom delu sajma će biti organizovana predavanja namenjena seoskim domaćinima koji su tek krenuli ili nameravaju da krenu u seoski turizam u želji da im pomognemo, da taj svoj proizvod plasiraju na najoblji mogući način.
oS obzirom da Šumdadija sajam iz godine u godinu sve više širi paletu svojih aktivnosti, možete li da se osvrnete na ovogodišnja događanja?
-Teško su vremena. To je nešto o čemu svi govore, pogotovo kada su u pitanju ulaganja u marketing, a sajamsko izlaganje jeste taj deo marketinga. Večina kompanija je smanjila budžet za marketing, pa je i organizovati sve sajmove na prethodnom nivou ili na nivou od pre par godina, zaista uspeh. Da ne govorim o željama da se pokernu i nove manifestacije. Mi smo uspeli u ovoj 2012. godini, kakva god da je bila teška, da organizujemo sve ove manifestacije, koje inače organizujemo na prethodnom nivou. Naš Šumadijski sajam poljoprivrede, organizovan sredinom septembra, i ove godine je bio odličan. To su rekli svi oni koji su bili ovde, a govorim i o anketama sprovedenim među izlagačima i posetiocima. To je nešto po čemu se Šumadiski sajam prepoznaje i nešto po čemu se prepoznaje u širem okruženju, van Kragujevca. Osim Sajma poljoprivrede i Sajma turizma koji je pred nama, mi vrlo uspešno organizujemo i Sajam građevine u proleće, Regionalni sajam kamena koji organizujemo sa partnerom, Poslovnim udruženjem „Kamen Srbije“, ima tu dosta sajamskih manifestacija lokalnog ili regionalnog karaktera koje se trudimo da razvijamo kao što su naprimer Sajam venčanja, Dečji sajam. Takođe, ima tu dosta manifestacije koje želimo u narednom periodu da razvijemo i dovedemo do nivoa na kome su sada Sajam poljoprivrede i Sajam turizma, za koje svi znaju u Srbiji, ali i šire.
oHoćemo li nešto da najavimo za 2013. godinu?
-Sledeća godina je godina u kojoj  mi zaista želimo da napravimo korak napred. Kragujevac se razvija na bolji način od ostalih delova Srbije zahvaljujući brojnim stranim ulaganjima, dolaskom Fiata i mnogih drugih stranih kompanija. Kragujevac je prema tome, priča za sebe. Želja nam je da se Sajmište proširi i dokapitalizuje, mnogo se govori o ulaganjima jednog italijanskog partnera na proširenju Sajmišta. Mi, od samog osnivanja imamo ideju da osim ove jedne sajamske hale, Šumadija sajam poseduje poseduje tri sajamske hale sa mnog više kapaciteta što bi nam dozvolilo da pravimo i manifestacije koje imaju širi karakter. Otišlo se i korak dalje i lokalna samouprava je ušla u pregovore sa stranim partnerom, tako da je 2013. godina u kojoj očekujemo razrešenje te priče i po poslednjim informacijama vrlo smo blizu zaključenju ugovora i proširenju Šumadija sajma, a onda je to nešto o čemu će se mnogo više pričati – obavestila je  Sanja Stamenković-Rašević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar