Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA MUZIKA YU Grupa, najbolja, ikada

YU Grupa, najbolja, ikada

  • PDF

Posle nebrojano godina, YU grupa je na Đurđic, 16. novombra 2012. godine, održala koncert u novosadskom SPENS-u, i tako se vratila u grad u kome je i počela svoj, sada epohalni pohod na jugoslovensku rock scenu. Danas, nešto stariji i iskusniji, gospoda-članovi benda, proveli su prisutne, njih preko 1.500, kroz vremensku mašinu rađanja i nastajanja, te trajanja i istrajavanja na dobrim vibracijama i karakterističnom zvuku iz nekog nostalgičnog vremena. Bilo je i onih novih klinaca, koji su začudo bili sasvim dobro upućeni u repertoar YU-ovaca, na kojima su stasavali njihovi roditelji, čime su samo potvrdili da je dobra muzika bezvremenska i da ne bira generacije.

Ako bismo dali kratak osvrt na koncert, mogli bismo reći da je bio neiznenađujuće dobar, YU-ovci su bili ono što smo od njih i očekivali, konstantni, usaglašeni i profesionalni. Dali su sve od sebe, svirali su i pevali, uz pomoć publike, sve same hitove, svirali su najbolje i mada je glas Dragog Jeliča bolji no ikada, dva najveća hita, „Dunave“ i „ Crni leptir“, pevao je Žika Jelić, samo po godinama najstaiji član benda.
Ovaj koncert imao je i dvostruku sentimentalnu crtu. Mada Zemunci, svoje prve korake, koje u kontinuitetu traju 42. godine, YU grupa je napravila u Osnovnoj školi „Đorđe Natošević“ u centru Novog Sada, pa su studenti, pošto su čuli dobru svirku, idući na popularni „Mašinac“, svraćali, ali i ostajali mimo plana, na svirci rađajućeg benda. Mladalačka vezanost za Novi Sad mogla se osetiti u komunikaciji sa publikom, koja je bila neprestano sponatano neposredna. Tome je doprinelo verovatno i to što je najmlađi član benda, Petar Jelić, poslednjih šest godina žitelj Novog Sada.
Studio „Berar“ je radio tehničku podršku i kompletnu promotivnu kampanju, a Miša Berar je svojim sveprisustvom nedvosmisleno pokazao naklonost prema YU grupi, zbog koje je, prema pričama u kuloarima i počeo da se bavi ovim poslom, i uz grad Beograd, kao organizatora koncerata u Sava centru i SPENS-u, ponovo obavio posao na krajnje profesionalan način.
Čitavoj priči o dugovečnosti jednog rock sastava dodaje se još jedna posebnost: poznato je da je idejni tvorac YU grupe Žika Jelić, najstariji od trojice braće Jelića. Dragi Jelić pevač, gitarista, kompozitor i tekstopisac a na poslednjim koncertima čuveni hit „U tami disko kluba“ peva u duetu sa svojim sinom Aleksom Jelićem, takođe poznatim pevačem i baletskim umetnikom. Radovan Jelić, ništa manje talentovan Jelić, život muzičara, nekada davno, zamenio je porodičnim životom, ali zato je njegov sin, Petar, čim je stasao „upao“ u bend i postao njihov nezamenjivi član. Uz Aleksu Jelića gosti na koncertu su bile i atraktivne devojke iz „Studia Alektik“, i ne slučajno, jer je opet, jedna Alektica postala član familije Jelić.
Uz moto „zajedno samo jači“, klan Jelića se širi na atipičan i divan način i za našu sredinu, ali i u svetskim okvirima predstavlja raritet vredan poštovanja.  Pesmom „Odlazi“  YU-ovci su simbolično završili koncert, uz obećenje da će doći ponovo, sa novim pesmama sa albuma koji planiraju da snime početkom 2013. godine.
Poznati kao gospoda sa velikim slovom G, Jelići će sigurno ispuniti dato obećenje, i još jednom potvrditi činjenicu da su za njih vreme i godine krajnje relativni.
Više fotografija možete da pogledate  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com