Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Društvo agrarnih novinara dalo pun doprinos razvoju poljoprivrede u Srbiji

Društvo agrarnih novinara dalo pun doprinos razvoju poljoprivrede u Srbiji

  • PDF

Društvo agrarnih novinara – DAN osnovano 25. septembra 2003. godine, najdugovečnija, najmasovnija i najaktivnija asocijacija agrarnih novinara u Srbiji, koje čine zaposleni u štampi, na radiju i televiziji i pišu na srpskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom i slovačkom jeziku, održalo je nedavno, desetu, jubilarnu godišnju skupštinu.

Tom prilikom, uvodno izlaganje podneo je predsednik Društva Branko Krstin, naglasivši da je tokom 2012. godine ostvaren osnovni cilj da novinari izvorno i celovito informišu javnost o zbivanjima u agraru kod nas i u svetu, jer nema ništa gore nego kada novinar nije dovoljno obavešten. Zatim da svi novinari čuju i vide isto, ali i da se Društvo ne meša u uređivačku politiku njihovih glasila. DAN  je nastojao da se novinari, na konkretnim primerima, što bolje osposobe za svoj rad i da svojim znanjem i umećem, pomognu čitaocima, slušaocima i gledaocima, da lakše prepoznaju prave vrednosti u sadašnjoj teškoj ekonomskoj situaciji. Posebno je izraženo zadovoljstvo što novinari, članovi društva, stiču sve veći ugled u svom poslu i u društvu.       
Na skupštini je istaknuto da su se članovi društva na studijskim putovanjima upoznali sa razvojem agrara i ruralnih sredina u Sloveniji, Makedoniji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Danskoj, Holandiju i Republici Srpskoj. Puno su naučili i znalački to preneli našoj javnosti što je podiglo na viši nivo i obogatilo sadržaje u štampi, na radiju i televiziji. Učinjeno je to sa željom da naši poljoprivrednici dostignu neophodnu konkurentnost proizvodnje u odnosu na farmere u agrarno razvijenim državama, kao i da proizvođači hrane budu što bolje informisani, kako bi uspeli da sačine odgovarajuće projekte i sa njima konkurišu za finansijska sredstva iz Evropske unije.
Tokom 2012. godine članovi DAN su nastavili sa organizovanjem konferencija za novinare i razgovora sa domaćim i stranim političarima, ekspertima, naučnicima, stručnjacima i poljoprivrednicima o aktuelnim pitanjima u agraru kod nas i u svetu. Imali su dobru saradnju sa nadležnim državnim organima, naučnim i stručnim institucijama i asocijacijama poljoprivrednika. Posebno je inspirativno bilo Savetovanje o mlečnom govedarstvu na primeru iskustava Kraljevine Holandije. Predavači su bili eksperti iz te države, kao i profesori sa Poljoprivrdnog fakulteta u Novom Sadu. Učestvovali su i na Savetovanju o zadrugarstvu u organizaciji SANU, održanom u Kragujevcu. DAN je organizovao edukaciju novinara o „Iskorenjivanju klasične kuge svinja i besnila“. Šestu godinu uzastopno, članovi DAN su posetili sajam „Agra“ u Gornjoj Radgoni i izveštavali sa naše izložbe „Najbolje iz Vojvodine“. Razgovarali su sa ministrom poljoprivrede i predstavnicima Agrarne komore Slovenije. Posetili su nekoliko privrednih organizacija i pojedine poljoprivrednike, posebno one koji se bave seoskim turizmom. Posetili su i sajam stočarstva u Mađarskoj i Poljoprivredni sajam u Kragujevcu. Nastavili su dobru saradnju sa opštinama Zrenjanin i Vrbas, zatim sa Poljoprivrednom korporacijom Beograd i  sa drugima.
Svoj sajt www.agrodan.org registrovali su kao javno glasilo.
U Programu aktivnosti za 2013. godinu upisali su želju da nastave dosadašnji rad. Posebno, da se još više pozabave pitanjima finansiranja svojih aktivnosti. Jedna od glavnih želja je da se dalje poveća broj članova. Ohrabruje inicijativa novinara u Zrenjaninu da se priključe u većem broju. Žele to i novinari iz drugih sredina, ali nemaju dovoljnu podršku svojih redakcija.
Kada se sabere dosadašnji doprinos Društva u edukaciji novinara, proširivanju njihovog znanja i umeća, kako je rečeno na ovom skupu, jasno je da članstvo u DAN-u nije samo lični interes novinara. Iskustvo je pokazalo da su aktivnosti ovog Društva izuzetno velika potreba redakcija, jer doprinose obogaćivanju sadržaja i kvaliteta u medijima, u kojima su članovi zaposleni. Otuda namera da se proširi saradnju sa svim redakcijama i da se radi na zajedničkim projektima od obostranog interesa.
Tematski deo Skupštine odnosio se na „Razvoj agrara i ruralnih sredina u 2013. godini“. Predavači su bili Đorđe Bugarin iz Privredne komore Vojvodine, zatim Milan Prostran iz Privredne komore Srbije i profesor dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. U diskusiji su učestvovali Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika i Milan Rainović, vrsni odgajivač koza iz Kisača.  
Društvo agrarnih novinara je, povodom svog desetogodišnjeg jubileja, svečano uručilo zahvalnice ličnostima iz nauke i struke koji su pomogli novinarima da blagovremeno, istinito i celovito obaveštavaju javnost o zbivanjima u poljoprivredi i u ruralnim sredinama kod nas i u svetu. Dobitnici su prof. dr Miladin Ševarlić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, prof. dr Dragan Glamočić i prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, predstavnici Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu dr Miroslav Malešević, akademik Srbislav Denčić, dr Đorđe Jocković i dr Janoš Berenji, kao i Đorđe Bugarin iz Privredne komore Vojvodine, Milan Prostran iz Privredne komore Srbije i Žarko Galetin, direktor Produktne berze u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com