Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA Kulturna baština Četiri decenije GKUD Sombor

Četiri decenije GKUD Sombor

  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Gradsko kulturno umetničko društvo "Sombor" postoji od 1973. godine i ove godine će nizom nastupa i organizacijom međunarodnih festivala obeležiti četiri decenije postojanja i aktivnog rada. Prvi, izvorni naziv društva je bio KUD "Brazde", da bi se 1995. godine udružio sa KUD "Nikola Predojević" i promenio naziv u GKUD "Sombor". Gradsko kulturno umetničko društvo "Sombor" iz Sombora, pod ovim imenom radi od 1998. godine.

Ovo društvo je bilo prvo kulturno-umetničko društvo u Somboru, koje se finansiralo iz budžeta opštine.  Društvo broji 150 članova, koji su aktivni u folklornoj, pevačkoj i dramskoj sekciji i u narodnom orkestru. Gaji najviše tradiciju i običaje južne Srbije, jer su to najveći izazovi koji se postavljaju kulturno-umetničkim društvima iz Vojvodine. Probe društva se održavaju u mesnoj zajednici “Mlake”, u Beogradskoj ulici. Postoje dečiji sastavi, izvođački sastav i veteranski sastav. Društvo je učestvovalo na različitim manifestacijama u Beogradu, Novom Sadu, Skoplju, Poljskoj, Mađarskoj, ali i u Somboru i okolini i osvajalo je razne nagrade. Igrač Miroslav Kunić je 7 puta za redom osvojio prvo mesto u bunjevačkim igrama na različitim folklornim manifestacijama.
Pored toga što učestvuju na manifestacijama širom zemlje, članovi GKUD-a i sami već 12 godina unazad organizuju različite festivale u svom gradu. U bogatom program aktivnosti ovog KUD-a tokom 2013. godine predviđena je organizacija više manifestacija folklornog stvaralaštva sa međunarodnim učešćem.
Tako će12 i 13. maja 2013. godine u Somboru biti organizovan Međunarodni dečiji festival folklornog stvaralaštva pod nazivom ,,Osmeh Sombora".Festival ima revijalni karakter i pored nastupa svakog KUD-a u trajanju od 8 minuta, obuhvatiće ,,Okrugli sto“ na temu ,,Očuvanje i razvoj folklornih tradicija vašeg i našeg podbeblja“, kao i dogovor oko definisanja planova buduće saradnje. Svako društvo-učesnik festivala dobiće prigodnu zahvalnicu sa poklonom za učešće, a svim članovima je obezbeđena zakuska i druženje.
Međunarodni izvođački festival folklornog stvaralaštva će se održati 15. i 16. juna 2013. godine u Somboru. Festival ima revijalni karakter i obuhvatiće aktivnosti kao što su defile društava ulicama Sombora, nastup svakog KUD-a sa koreografijom po izboru organozatora i okrugli sto svih predstavnika  na aktuelne teme.
Festival izvornih pevačkih grupa pod radnim nazivom “Sačuvajmo pesmu, tradiciju i običaje”, planiran je za 13. i 14. jul. Festival će okupiti brojna kulturno-umetnička društva koja neguju izvorno pevanje, sviranje na tradicionalnim izvornim instrumentima i prikaz izvornih običaja. Učesnici bi trebali da budu stariji od 15 godine. Festival je takmičarskog karaktera. Svaka numera ne može da bude duža od 3 minuta. Žiri će propratiti čitav festival i organizator će odrediti prikladne nagrade. Na mestu održavanja biće postavljeni štandove na kojima će zainteresovana kulturno-umetnička društva imati mogućnost da prikažu izvorne narodne nošnje, stare zanate, instrumente, hranu i običaje iz svog kraja.
Međunarodni veteranski festival folklornog stvaralaštva ,,S pesmom i igrom u 21 vek“ će se održati 17. i 18. avgusta u Somboru i imaće revijalni karakter, ali se tradicionačno očekuje veliki broj učesnika, koje Somborci rado dočekuju i gledaju.
Poslednji festival u nizu biće Prvi festival nacionalnih manjina Vojvodine ,,Vojvodino zaigrajmo i zapevajmo“, čije je održavanje planirano za14. i 15. septembar. Igrački sastavi će se rangirati u tri grupe: dečiji, izvođački i veteranski.Društva će se predstaviti sa izvornim igrama iz svog kraja u paru ili trojkama, u igri koja će trajati do 3 minuta.Svako društvo je u obavezi da za svoju igru dovede svoju muziku ili da koristi sopstveni cd.Organizator će obezbediti prikladne nagrade posebno za dečiji, izvođački i veteranski sastav i pored toga će dati nagrade za pojedine prikaze muzičke pratnje i originalnu izvornu nošnju.Festival će biti takmičarskog karaktera gde će u žiriju sedeti priznati folklorni stručni rukovodioci i koreografi.
Sve dodatne informacije vezane za pomenute festivale, kao i sve neophodne informacije koje ih interesuju vezane za rad GKUD “Sombor”, zainteresovani mogu dobiti od  Branka Kunića na telefon 025/482-215, 064/22-81-590 i 069/482-21-50.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com