Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA LIČNOSTI Portret velikana, Desanka Maksimović

Portret velikana, Desanka Maksimović

  • PDF

U utorak 12. februara 2013. godine u prepunoj Svečanoj sali Matice srpske, predstavljanjem kompletnog stvaralačkog opusa umetnice, izdavačkog čuda „Celokupnog dela“ Desanke Maksimović, Novi Sad je evocirao sećanje na umetnicu. Na ovaj način obeležene su dve decenije od odlaska pesnikinje, koja je preminula 11. februara 1993. u Beogradu, a sahranjena u svojoj rodnoj Brankovini kod Valjeva.

Tako je autorki „Pradevojčice“ i „Kratkovečne“, štiva za najmlađe, potresne „Krvave bajke“, stihova koje smo svi govorili naizust iz pesama „Strepnja“ (Ne, nemoj mi prici! Hoću izdaleka da volim i želim oka tvoja dva.), “Proletnja pesma” (…Da ima u meni cela nežna plima reči nerečeni', da bih srce mogla poklanjati svima i da opet mnogo ostane ga meni.), pesme “Obećala si da ćeš biti večna” (možda najlepše stihove ikad posvećene majci, napisala je ona koja “nije bila ničija biološka majka, a imala je njihovu toplinu, bila je svemajka”, kako u svojoj knjizi “Majke poznatih” primećuje Jovan Ćirilov), kao i mnoge, mnoge druge, podignut najlepši spomenik što ga jedan umetnik može da poželi.
Priređivanje i objavljivanje „Celokupinih dela“ Desanke Maksimović predstavlja do sada najveći naučno-izdavački poduhvat u našoj književnosti. Ono predstavlja presedan i u tom smislu, što je priređivanje njenih „Celokupnih dela“ vršeno u isto vreme, po istoj metodologiji i u stalnoj međusobnoj koordinaciji, i sva su se odjednom pojavila pred čitaocima. Radi se o 10 tomova, koji u proseku imaju po 850 strana i rađeni su u B5 formatu. Taj obiman posao je izvršio brojni tim naučnih radnika, profesora (prof. dr Ljubica Đorđević, akademik Radovan Vučković, prof. dr Staniša Tutnjević, prof. dr Dušan Ivanić, prof. dr Živan Živković, prof. dr Bojan Đorđević, dr Ana Ćosić Vukić, dr Nada Mirkov Bogdanović, prof. dr Slobodan Ž. Marković, Zorica Ivković Savić, prof. dr Boško Suvajdžić, prof dr Miodrag Sibinović, Radovan Popović i prof. dr Aleksandra Vraneš). Predsednik priređivačkog odbora bio je prof. dr Slobodan Ž. Marković, a urednik izdanja prof. dr Staniša Tutnjević.
Izdavači „Celokupnih dela“ bili su  Zadužbina „Desanke Maksimović“, Službeni glasnik i Zavod za udžbenike.
 „Celokupna dela“ sadrže sve, na pouzdan način autorizovane tekstove i prevode Desanke Maksimović, do kojih je na sadašnjem nivou istraženosti njenog dela bilo moguće doći. O pesnikinji i izdanju i ovom poduhvatu govorili su prof. dr Dragan Stanić, pref. Dr Slavko Gordić i prof. dr Staniša Tutnjević.
–Desanka Maksimović i dalje je živa i aktuelna pesnikinja, jer je i danas veoma čitana i voljena. Njeno delo natkrivljuje ne smo pesnički opus nego i celu srpsku književnost i kulturu, između ostalog rekao je predsednik Matice srpske Dragan Stanić.
Potpredsednik Matice srpske, Slavko Gordić je govorio o tome kako za priređivačkim delom ovog izdanja ne zaostaje ni njegov impresivan izdavački aspekt, jer su “Celokupna dela” izašla odjednom, dok se upravnik Zadužbine “Desanka Maksimović”, Staniša Tutnjević zadržao na objašnjavanju procesa stvaranja dela koje je bilo veoma komplikovano, jer je zahtevalo da se utvrdi i opiše put svakog teksta Desanke Maksimović od prve verzije u rukopisu, preko prvog objedinjavanja u periodičnim publikacijama, a potom i u zbirkama, do kanačne verzije koju mu je pesnikinja za života dala.
Vlada Republike Srbije je 2013. godinu proglasila za godinu Desnake Maksimović, tokom koje će biti održane brojne manifestacije, u Valjevu, gradu iz kojeg je krenula u pohod na reč, u Beogradu, gradu iz kojeg je pohodila svet i u svim drugim gradovima širom Srbije. Godina Desanke biće obeležena i izdavanjem poštanske marke, zlatnika i srebrnjaka sa njenim likom, čime će se profesorici književnosti i članici Srpske akademije nauka i umetnosti njen narod, reći jedno veliko hvala, za njen rad, talenat, za neizmerno bogatstvo koje  mu je ostavila.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com