Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Agrarni novinari degustirali Naša vina

Agrarni novinari degustirali Naša vina

  • PDF

Udruženja vinara Vojvodine “Naša vina” otvorilo je 30. oktobra 2012. godine u Dunavskoj ulici broj 31 u Novom Sadu svoju vinoteku. Uz Poljoprivredni fakultet, Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, članovi ovog Udruženja su Vinarija „Vinum“ i „Đurđić“ iz Sremskih Karlovaca, „Vindulo“ iz Temerina i „Mačkov podrum“ iz Iriga.

Priliku da se upoznaju sa dosadašnjim radom i namerama ovoga Udruženja, u utorak, 13. februara, imali su i članovi Društva agrarnih novinara, koji su uoči praznika svih vinara i vinogradara Svetog Trifuna, bili njihovi gosti. Pozdravnu reč imao je prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta, inicijator ovog okupljanja vinara, koji je novinare upoznao sa brojnim ciljevima saradnje.
–Mi danas u Srbiji, realno, imamo 25.000 hektara pod vinovom lozom, što je daleko, daleko od optimalnih mogućnosti, i zato je naš prevashodni cilj dalji razvoj i popularizacija vinogradarstva i vinarstva na području Vojvodine i  Srbije. Istovremeno, radimo na očuvanju viševekovne tradicije u podizanju i gajenju vinove loze i proizvodnje vina na ovim prostorima, revitalizaciji vinogradarstva i vinarstva i širenju vinske kulture, unapređenju proizvodnje grožđa i vina i uvođenju savremenih tehnologija, zaštiti geografskog porekla gajenja posebnih vrsta grožđa i proizvodnji vina od grožđa sa geografskim poreklom, razvoju i afirmaciji vinskog turizma, promociji vina i drugih proizvoda članova Udruženja, ostvarivanju zajedničkih interesa pred državnim organima i drugim javnm institucijama, ostvarivanju zajedničkih interesa članova na tržištu, zaštiti prava i interesa članova Udruženja i njegovih članova, edukaciji i sticanju novih saznanja u oblasti vinogradastva i vinarstva. Posebno mislim da treba raditi na širenju vinske kulture, što očekujem i od vas novinara, kao i od državnih organa.
Profesor Keserović je takođe rekao da će se intenzivnije raditi širenju sorti stvorenih na ovim prostorima, poput “Sile”, “Petre”, “Panonije” i podsetio da je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu stvorena 21 sorta vinove loze i tri klona Italijanskog Rizlinga.
Agrarni novinari su imali jedinstvenu priliku da uz degustaciju po jednog vina svakog od članova Udruženja, uz tzv. vinsku priču o vinima, o kvalitetu, kako su pojedina vina nastala, kakva je proizvodnja, kako se slažu njihova vina sa hranom, i priliku da pitaju, čuju i nauče svašta nešto novo na ovoj svojevrsnoj promociji. Tako su na “meniju” bili Fakultetska “Sila”, Vinumov “Souvignon”, Mačkov “Portugizer”, Vindulova “Panonia” i Đuđićev “Bermet”
Inače, Vinoteka “Naša vina” u Dunavskoj ulici broj 31 ima 30-ak etiketa vina od grožđa isključivo svojih članova. Pravi vinoljupci zainteresovani za  kupovinu pravih vina, ovde po povoljnim cenama mogu naći etikete među kojima su Fakultetski „Probus“ ili „Neoplanta“, Mačkov „Camrlot“ ili „Portugizer“, „Souvignon“ doktora Milana Ubavića, „Mirna Bačka“ ili „Slatka Eva“ Vinarije Vindulo ili „Crni vitez-Canernet“ i „Bermet“ iz Vinarije Đurđić.
 Više fotografija možete da pogledate  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar