Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Šesti susreti organizatora manifestacija 2012/2013

Šesti susreti organizatora manifestacija 2012/2013

  • PDF

Šesti susreti organizatora manifestacija 2012/2013 okupili su veliki broj predstavnika turističke privrede, turističkih organizacija, lokalnih samouprava, resornih ministarstava, strukovnih udruženja, univerziteta, komorskog sistema i medija. Ovo je treća godina da se Susreti održavaju u organizaciji Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komora Srbije, a veliki broj učesnika uprkos ekonomskoj krizi govori da su stekli renome.

Manifesrtacije generišu prihod i drugim granama privrede, rekao je Saša Vlaisavljević, potpredsednik PKS, i dodao da je za njihov razvoj potrebna ozbiljna edukacija, marketing, umrežavanje, klasterizacija i bolja razmena podataka. Originalne manifestacije zasnovane su na unikatnim karakteristikama podneblja, ali se kod nas često dešava da se organizuju slične manifestacije, da se poklapa vreme njihovog održavanja i da organizacija nije adekvatna. Manifestacije kao što su Egzit i Guča postale su priznate i poznate i van granica naše zemlje, rekao je Vlaisavljević.
Milanka Cvetković, idejni tvorac Susreta, izrazila je zadovoljstvo što na njima učestvuju i privrednici koji su tu od početka kao i mnogi novi učesnici. Ona je podsetila da je prošle godine uvedena nova kategorija takmičenja za najbolji promo film, a da se ove godine prvi put bira lokalna samouprava koja najkvalitetnije podržava turističke manifestacije.
U kategoriji tradicionalnih manifestacija predstavio se „Majski trofej Beograda“, koji postoji od 1966. godine, a sastoji se od odbojkaških takmičenja u kategoriji kadeta. Traje tri dana i okupi godišnje oko 600 učesnika. Manifestaciju „Oplenačka berba“ u Topoli okupi desetine hiljada ljubitelja groždja i vina svake godine, a Kulturni centar Vršac predstavio je manifestaciju „Vršački venac“, festival folklora koji je od 1993. do sada ugostio 350 ansambala.
U kategoriji najuspešnijih novih manifestacija predstavio se „Stari Lala“ iz Kovina, koji je festival starih zanata, a uključuje i takmičenje u brzom brijanju. „Biserna griva Donjeg Srema“ je nova manifestacija, namenjena pre svega ljubiteljima konja, a organizuje je od prošle godine Gradska opština Surčin. „Dani dijaspore – Lipovačke letnje noći“ organizuje već tri godine Opštona Despotovac u selu Lipovica.
U takmičenju za najuspešniju lokalnu samoupravu konkurišu Ljubovija, Ruma i Novi Bečej, a u kategoriji Zaslužni pojedinci u oblasti manifestacionog turizma u 2012. kandidati su bili Svetlana Zrilić, autor emisije „Knjiga utisaka“ na RTS, Maja Rakovic sa Maksi radija i Marin Mihaić, izvršni direktor elektronskog portala „Kuda za vikend“. Za nagradu u kategoriji najbolji promo film konkurisalo je 12 filmova.
U stručnom delu Susreta, o ulozi lokalne samouprave u pružanju pomoći i njenoj podršci organizatorima manifestacija govorio je predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović, a Svetlana Zrilić, urednik u  RTS, informisala je privrednike o značaju medijskog predstavljanja turističkih manifestacija.
Mr Aleksandar Ivanovski, sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, govorio je o ulozi animacije programa na turističkoj manifestaciji, nakon čega je Željko Bjeljac, predstavnik Instituta „Jovan Cvijić“ Srpske akademije nauka i umetnosti, ukazao na značaj strategijskog planiranja manifestacionog turizma.
Specijalni gosti Šestih susreta organizatora manifestacija bila je osmogodišnja frulašica Maja Kostandinović i 25-godišnja violončelistkinja Jelena Jela Mihajlović.
Izvor: PKS
Više fotografija možete da pogledate  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar