Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Putokazi pokrenuli ciklus manifestacija na Novosadskom sajmu

Putokazi pokrenuli ciklus manifestacija na Novosadskom sajmu

  • PDF

Deveti po redu Međunarodni sajam obrazovanja ''Putokazi'', 19. Salon knjiga i 18. Izložbu umetnosti ''Art Ekspo'', manifestacije posvećene obrazovanju, knjizi i umetnosti, sa kojima Novosadski sajam tradicionalno svake godine započinje ciklus sajamskih priredbi, otvorio je u četvrtak, 28. februara 2013. godine, potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović.

Na Sajmu obrazovanja „Putokazi" učestvuje 140 izlagača, uz više od 50 pratećih sadržaja, a tokom naredna tri dana biće održani i Dani bibliotekara, Evropski Facebook pesnički festival, BookILL Fest, Izložba umetosti "Art Expo", kao i Izložba vojvođanskih legata, na kojoj će Novosađani moći da vide najznačajnija dela Vojvođanskih autora od tridesetih godina prošlog veka do danas.
Salon knjiga okupio je već prvog dana pisce, izdavače, knjižare, bibliotekare i ljubitelje pisane reči. Ministarstvo kulture predstavlja na Salonu po prvi put srpske izdavače iz regiona, a Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje izdanja na jezicima nacionalnih zajednica u Pokrajini. Ruski pisci predstaviće se na Danima ruske kulture, a već prvog dana na ovom štandu je bilo najživlje. Izložba umetnosti „Art Expo" predstavlja slikare, galeriste i umetnike, a otvorena je izložba legata vojvođanskih umetnika.
Prvog dana sajma uručena je književna nagrada "Laza Kostić" za najbolje književno ostvarenje između dva Salona, koja je pripala je Zvonku Karanoviću za knjigu pesama u prozi "Mesečari na izletu" u izdanju kuće "Lom".
Ovom prilikom izneseni su podaci da u Vojvodini, završnu godinu srednjoškolskog obrazovanja pohađa čak 14.373 maturanta, koji će se već ovog leta opredeljivati za buduće pozive. Prošle godine, na visokoškolske ustanove u Pokrajini upisano je 12.746 brucoša, što govori da će 90 odsto ovogodišnjih maturanata moći da nastavi školovanje.
Novosadski univerzitet, kao državni univerzitet, imao je 7.900 upisanih studenata na prvoj godini, visoke škole strukovnih studija imale su na prvoj godini oko 2.800 studenata, a 10 privatnih fakulteta i dve privatne visoke škole oko 1.700 studenata.
Radno vreme sajmova je od 10 do 19 časova, a ulaz je besplatan. Sajam obrazovanja "Putokazi" traje do 2. marta, a Salon knjiga i Izložba umetnosti "Art Expo", otvoreni su do 5. marta.
Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar