Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Vredne Sremice po deveti put zamesile Sremski kolač

Vredne Sremice po deveti put zamesile Sremski kolač

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Etno festival zdrave hrane „Sremski kolač“, brend manifestacija ovoga kraja, koja tradicionalno okuplja Aktive žena, održana je po deveti put, u subotu, 2. februara 2013. godine u Sportskom centru Ruma. Učestvovala su čak 33 aktiva žena sa teritorije Srema, a stručni žiri je nagradio najbolje u ukupno 4 kategorije.

U kategoriji Slatki kolač, prva nagrada pripala je udruženju "Iz nedara Fruške gore" Neradin, druga Udruženju penzionera Ruma, a treća Udruženje žena "Vrdnik".
U kategoriji Slani kolač najuspešnije prema oceni žirija bile su "Sremice" iz Morovića, zatim Udruženje žena "Dika" iz Kuzmina i Udruženje žena "Mileva Marić" iz Rume.
Najbolji Slavski kolač pripremile su žene iz udruženja "Divna art" iz Pavlovaca, a slede ih UŽ "Majka Angelina" iz Kupinova i UŽ "Šimanovčanke" iz Šimanovaca.
Žiri je ocenio da je najlešu Etno postavku imalo Udruženje žena "Desanka Maksimović" iz Šašinaca.
U ime opštine Ruma, manifestaciju „Sremski kolač“ svečano je otvorio zamenik predsednika opštine, Dragan Kardaš, koji je tom prilikom kazao da je ponosan što se Ruma može podičiti ovakvom manifestacijom. Nagrade najboljima, mada su svi učesnici bili izvrsni, su uručili Gordana Čomić, potpredsednica Skupštine Srbije, Anita Beretić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za privredu, Vesna Šijački, direktorica pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova i predsednik opštine Ruma, Goran Vuković. "Sremski kolač" je organizovala turistička agencija "Panonija turs", a pokrovitelj ove manifestacije je bila opština Ruma. Organizator Petar Dimitrijević iz "Panonija tursa" se zahvalio lokalnoj samoupravi, što je prepoznala značaj manifestacije i što je godinama unazad pomaže.
-Želim se zahvaliti i Turističkoj organizaciji opštine Ruma, koja nam je zaista izašla u susret, a saradnja sledeće godine biće sigurno još intenzivnija. Drago mi je što su danas sa nama po prvi put bila i deca iz Predškolske ustanove "Poletarac", koja su takođe mesila kolače za ovu priliku. Naravno ne mogu da ne spomenem i Udruženje žena "Slamarki" iz Tavankuta, koje su svojim slikama od slame dali estetski pečat "Sremskom kolaču". Pored kolača, u revijalnom delu programa, Rumljani su mogli videti i autentične ručne radove, narodne nošnje i antikvitete.
Ovom manifestacijom želi se istaći značaj kolača, ali i da se oda priznanje i zahvalost našim bakama, majkama i svim vrednim i nesebičnim Sremicama koje sa velikim umećem mese raznovrsne kolače ne žaleći truda i ne očekujući pohvale. Značaj žene i ženske umešnosti i veštine u stvaranju potencijalnog turističkog branda zvanog "Sremski kolač" je od primarne važnosti. "Sremski kolač" je krajem prošle godine dobio i Zlatnu plaketu na 4. Festivalu turističkih, kulinarskih i etno priredbi Vojvodine "Rogalj", za žensko stvaralaštvo u 2012. godini. Nakon uručenja nagrada Gordana Čomić, potpresednica Skupštne Srbije je rekla da joj je izuzetno drago što je ponovno u prilici da vidi umeće Sremica.
-Meni je privilegija što mogu da dođem i poklonim se vrednom radu žena, koji se malo uvažava i poštuje i da im kažem hvala za sve što su uradile – izjavila je Gordana Čomić.
Ovogodišnji "Sremski kolač" ispratio je i veliki broj građana, koji su sa uživanjem degustirali male kulinarske čarolije, od kojih se većina može naći samo u Sremu! Program su obogatili i neizostavni sriemski tamburaši i kulturno umetnička društva.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar