Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Bean festival: Duh zajedništva i dobrih vibracija

Bean festival: Duh zajedništva i dobrih vibracija

  • PDF

Deveti Međunarodni „Bean festival" - Temerinska pasuljijada, održaće od 6-8. juna 2013. godine. S obzirom da je do početka najboljeg i najposećenijeg vojvođanskog festivala ostalo nešto više od dva i po meseca i da se pripreme za ovaj medijski događaj zahuktavaju, Udruženje građana Ekocentar “Vodomar 05” je izdalo saopštenje za javnost, kako bi još više pojačalo interesovanja ionako brojnih učesnika i posetilaca ove jedinstvene manifestacije u Srbiji i regionu.

“Bean festival” je prethodnih godina ugostio takmičarske ekipe iz 12 zemalja i brojne domaće i strane goste. Pored takmičenja u kuvanju pasulja organizatori će se i ove godine potruditi da festival upotpune i drugim sadržajima koji će privući još veću pažnju posetilaca. „Ravničarske igre“, „Etno sokak“ i „Slatka ulica“, izložbe cveća i vina, dečije radionice i smotra jela od pasulja, postali su neizostavni deo dešavanja i one su okosnica i ovogodišnje manifestacije.
Veliki koncerti na otvorenom će i ove godine biti magnet za muzičke sladokusce. Na temerinskom “Vašarištu” domaći i inostrani rock bendovi će u petak veče održati koncerte. Subota je dan kada će kulturno umetnička društva prikazati bogatstvo različitosti Vojvodine sa gostima iz regije.
Međunarodni žiri iz godine u godinu ima sve teži posao, jer su skuvani pasulji sve bolji. Kako je broj ekipa ograničen, pozivaju se takmičari da svoje mesto zauzmu na vreme. Učešće su već najavile ekipe iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, BiH, Mađarske, Ukrajine, Rumunije... Svaka ekipa, po tradiciji, dobiće posebno uređen prostor, tendu (3x3m), set klupa i sto za osmočlanu ekipu, drva za loženje i poklon paket. Prijave ekipa počinju od 1. aprila.
Svake godine takmičari u „Ravničarskim igrama“ pokušavaju da obore svetske rekorde i postave nove daljine ili nadjačaju sve svoje protivnike. Pored igara bacanje starog bicikla u dalj, brzog prenošenja pasulja, brzog jedenja porcije pasulja, nadvlačenja konopca, "Vojvođanski kenguri" i "Panonski mornari", organizatori spremaju nove atrakcije i nadaju se punim tribinama navijača. Posebna atrakcija biće tradicionalne igre u boćanju i streličarstvo, a održaće se i međunarodni turnir u Jadžentu, autentičnoj igri, čiji su idejni tvorci Temerinčani.
Posetioci će imati priliku da se razmrdaju i razonode u u raznoraznim sadržajima festivala. „Etno sokak“ i „Slatka ulica“ će ponovo biti deo festivala na kome se promovišu kultura, umetnost i tradicija. U skladu s tim, svake godine se pojavljuju najoriginalniji izlagači iz ovih oblasti.
Deca će kroz ekološke radionice ponuditi svoja rešenja za zdraviju i čistiju životnu sredinu, a eko kordinatori Ekocentra “Vodomar 05”, pozvaće građane da se priključe u eko misiji kroz organizovane akcije.
Kuvanje pasulja u subotu je priča za sebe. To je svake godine prilika da se na jednom mestu, u opuštenoj atmosferi, okupe stari prijatelji, pozovu poslovni partneri, sklope nova poznanstva i prijateljstva, ali i poslovi. Kruna subotnjeg dana je priređivanje najvećeg, humanitarnog ručka na Balkanu. Posle ručka će se razviti najveće kolo. A kada se spusti veče, potećiće pesma uz svirku bandi na sred bine, ispod bačke mesečine. Jer, „BEAN festival“ odražava i odražavaće duh zajedništva i dobrih vibracija ljudi sa ovih prostora.
Detaljnije informacije o načinu prijave i propozicijama možete pronaći na sajtu www.vodomar05.org.rs, putem telefona: 021/851-100; 062/85-20-970 ili na e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar