Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA 16. Art Trema Fest Ruma

16. Art Trema Fest Ruma

  • PDF

Prvi segment projekta Gradskog pozorišta Ruma 16. Međunarodni pozorišni festival Art Trema Fest Ruma 2013. održaće se u Rumi od 21. do 23. marta 2013. na kamernoj sceni u Kulturnom centru Ruma.
Umetnički savet od 42 predstave u konkurenciji odabrao je za tri takmičarska dana festivala šest predstava, koje će ocenjivati stručni žiri: teatrolog Miroslav Radonjić iz Novog Sada, teatrolog Jovan Ćirilov iz Beograda i Boris Čakširan koreograf i kostimograf iz Beograda.

Festival počinje predstavom „PRST“ Dorutine Bashe u režiji Ane Tomović nastala u koprodukciji Hartefakt fonda i Bitef teatra iz Beograda, dok je zvanično otvaranje festivala, odnosno „Trema u martu“, u četvrtak 21. marta u 19 časova izložbom „Pozorje Laze Kostića“ kao i postavkom izdavačke delatnosti koju predstavlja Pozorišni muzej Vojvodine.
U konkurenciji za Zlatnu Trema Masku ove godine na festivalu će se predstaviti i glumci i reditelji klase Akademije umetnosti Novi Sad sa svojom diplomskom predstavom „ŽIVOTI DRUGIH-PISMA SEBI, u režiji Nikite Milivojevića, Pozorište „Dobrica Milutinović“ i teatar „Irena Kolesar“ iz Sremske Mitrovice sa predstavom „RASKOL RODIONA ROMANOVIČA“ po delima F. M. Dostojevskog u režiji Dragana Jovičića Jovića, kao i „BREVROVIZIJA“ u režiji Vladimira Cvejića.
Dramska družina A iz Beograda, a potom u subotu „1,... ZAREZ NEŠTO” režija Žan-Batist Demarinji inspirisano tekstovima Predraga Matvejevića - tragikomedija o osamdesetim u izvodjenju Nezavisne produkcije „Kroz prozor fabrika – Le studio“ iz Beograda i predstava koja zatvara takmičarski deo „ZORAN RADMILOVIĆ“ u režiji Andrea Ada Lazića u izvođenju „Scene Maska“ Šabac.
Art Trema Fest Ruma osnovan je 1998. godine i predstavlja festival autorskih projekata i svojevrsna revija kamernih predstava studenata akademija umetnosti, akademskih pozorišta, nezavisnih profesionalnih pozorišta i produkcija ustanova kulture, animira lokalnu zajednicu, partnerske i prijateljske organizacije, kulturne centre i udruženja. Na festivalu je do sada gostovalo više od 200 pozorišnih trupa iz zemlje i inostranstva (Mostara, Maribora, Ljubljane, Skoplja, Sarajeva, Nikšića, Zagreba, Đera, Sofije, Vroclava...). Ciljevi festivala su između ostalog i razvoj novih teatarskih formi, umrežavanje, produkcija i koprodukcija autorskih projekata, animacija gradskih prostora.
Pokrovitelji festivala su Opština Ruma, Izvršno veće AP Vojvodine - Sekretarijat za kulturu; Sekretarijat za sport i omladinu, Ministarstvo kulture Republike Srbije i mnogi prijatelji festivala.
Gradsko pozorište Ruma, koje ove godine obeležava 19 godina postojanja realizuje 16. Art Trema Fest projekat uz podršku Kancelarije za mlade Opštine Ruma, Kulturnog centra Ruma, Omladinskog saveta Ruma, Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“, Turističke organizacije opštine Ruma, Hotela „Park“, Udruženja „Noć Pozorišta“ i drugih partnerskih organizacija.
Više o programu festivala na internet stranici www.art-tremafest.org.rs.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar