Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vladan Nikolić: Ponosan sam na srpska vina

Vladan Nikolić: Ponosan sam na srpska vina

  • PDF

Dipl. inž. Vladan Nikolić je naš čovek, svetskog glasa. Savetnik je i enolog nekolicine vinarija, stručni konsultant i šef za zemlje Istočne Evrope prestižne kompanije “Lallemend”, kreator mnogih čuvenih i nagrađivanih visokokvalitetnih vina, zvanični enolog vodeće srpske vinarije, Podrum “Aleksandrović”.

U vinskom svetu informacija, da su najveći broj poena na nekom svetskom takmičenju u ocenjivanju kvaliteta vina, osvojila vina iz Podruma “Aleksandrović”, ne predstavlja iznenađenje. U timu je sa Božidarom Aleksandrovićem, vlasnikom srpskog vinskog brenda, “Trijumf” od 2002. godine. Uz nesebičnu pomoć Pierre Yves Bourneriasa, enologa iz Enološkog instituta u Šampanji, Vladan Nikolić je Srbiji podario „Trijumf“ - prvo srpsko penušavo vino izrađeno po šampanj tehnologiji
 Na “Velikom blind testu najboljih srpskih vina“ u organizaciji somelijera, tehnologa, enologa, trgovaca, vinara, ljubitelja i drugih poznavaoca vina, sa ciljem dolaska do merodavnih parametara o kvalitetu srpskih vina, kao najbolje ocenjeno bilo je, iz grupe crvenih vina,  vino “Rodoslov Reserve”, autorsko delo gospodina Vladana Nikolića, sa osvojenih 90,75 poena.
 Njegovo ime je zablistalo u avgustu 2011.godine, kada je na najprestižnijem svetskom ocenjivanju vina “MUNDUS Vini” u Nemačkoj, u konkurenciji među 5.000 uzoraka, njegova kreacija, vino “Donska čaša” za vinariju “Vedernik” iz Krasnodora, napravljenu od autohtone gruzijeske sorte grožđa rkatsiteli (rkah-tsee-tely) osvojilo je zlatnu medalju za kvalitet, i proglašeno za najbolje rusko vina ikada. Danas je ono zvanično vino Kremlja.
  Dobrih primera ove vrste ima mnogo, a gospodin Vlada Nikolić kaže da iako je skoro 23 godine u ovom poslu, iako postiže sjajne rezultate, ogromno iskustvo i mnogo rada, da ovo nije nimalo lak posao.
 *Koliko je teško biti u vrhu, biti najbolji?
 -
Jako je teško. Ovo je posao koji traži permanentno ulaganje, pre svega u znanje, edukaciju, praćenje novih trendova, i onda uvek zavisite još od prirode, od sezone, a morate imati uvek kontinuitet kvaliteta. To u ovom poslu nimalo nije lako ali, sa jednim velikim iskustvom i radom može se mnogo postići.
 *Vinarija „Aleksandrović“ je neprikosnovena, važi za najbolju u Srbiji. Šta je izdvaja od ostalih?
-Podrum “Aleksandrović” je predvodnik jednog novog talasa vina sa Balkana koji karakteriše jedan poseban terroar. Zahvaljujući Podrumu “Aleksandrović” Srbija se ponovo nalazi na vinskoj mapi sveta.Naš najveći uspeh su sigurno medalje na međunarodnim sajmovima, na onim najjačim, koji su otvorili put vinariji, koja je proglašena za izvoznika godine za 2012. godinu u kategoriji osvajanje novog tržišta u organizaciji Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA). Danas je Vinarija „Aleksandrović“ najveći izvoznik sa velikim cenama, koje su bile do pre par godina nezamisliva za srpska vina. Danas se vrhunska vina Trijumf, Harizmu, Regent, Trijumf Noir, Rodoslov plasiraju na tržište Amerike, Rusije, Engleske, Česke, Švajcarske, a od 2012 i na  tržiste Kine.
*Imate uvid u opšte stanje vinarstva u Srbiji. Gde je mesto srpskih vina u odnosu na svetska?
 
-U ovom poslu pratim pogotovo te manje vinarije koje su počele pojavljivati pre desetak, petnaest godina. Ogroman je napredak učinjen. Ja sam ponosan na to da danas Srbija sigurno ima izuzetno dobra vina u zavisnosti od regije, belih, crvenih, rose vina. Siguran sam da već mnoga vina mogu biti konkurentna najboljim svetskim vinima.
*Sutra ćete održati jedno predavanje u Novom Sadu. O čemu će biti reči?
-Sutra ćemo imati vrlo zanimljivo predavanje na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu. Radi se o svetskom fenomenu globalnog zagrevanja, i želimo vinarima preneti šta u stvari znači globalno zagrevanje i kako utiče na vinogradarsku i vinarsku proizvodnju – obavestio je Vladan Nikolić.
 Na ovu temu, u saradnji sa prof. dr Slobodanom Jovićem, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, i Aleksandrom Petrovićem, njegovim asistentom, Vladan Nikolić je u Poljopirvrednom kalendaru 2012. godinu (Dnevnik Holding AD, Dnevnik Poljopirvrednik AD), objavio je svoja zapažanja na temu Globalno zagrevanje-izazov savremenoj enologiji. Jer, vinogradarima i vinarima je pomoć neophodna u još jednoj trci, u mnoštvu nametnutih, trci sa prirodom, a reč stručnjaka je ne samo važna i nezaobilazna, već često i jedina na koju se oni, profesionalno okrenuti ovoj poljopirvrednoj grani, mogu osloniti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar