Mon02192018

Poslednja izmena:01:14:42 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Dr Goran Petković: Iza nas je jedna od boljih zimskih sezona

Dr Goran Petković: Iza nas je jedna od boljih zimskih sezona

  • PDF

Iako snega i skijanja još uvek ima na Kopaoniku i Staroj planini, moglo bi se reći da smo na kraju zimske turističke sezone, koja je po nekom opštem mišljenju bila bolja nego ikada ranije. Mnogo toga je funkcionisalo, a najviše raduje činjenica da su skijaši bili zadovoljniji nego ikad, jer su sve vreme, istina sa još uvek pomalo preskupim ski pasom, funkcionisali skijaški centri Tornik, Stara planina, Kopaonik i još na desetak manjih.

Evo kako je u ekskluzivnom intervjuu za TOPSRBIJU, ovogodišnju zimsku turističku sezonu ocenio državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlade Srbije, dr Goran Petković?
-Zimska sezona je bila uspešna, bolja od prošle što pokazuju svi fizički pokazatelji prometa. Čak je mislim i bolja od tih pokazatelja jer, po nekim procenama, promet nije ni prikazan u punom iznosu, tako da procene od 12% povećanja prometa na planinama ne odgovaraju situaciji. Jer, na planinama na momente, niste mogli da nađete slobodnog mesta, a primetno je i da se u nekim situacijama izdavalo sve što je moglo da se izdaje. Podaci koji pokazuju prodaju ski pasova, pokazuju da je negde oko 20% ski pasova prodato više nego prošle godine i to takođe sugeriše da je promet bio dosta dobar.
Ali, tu nema mnogo vremena za neke lovorike i slavlje. Jedna sezona se završava, a druga počinje. Sada kreće sezona ekskurzija i izleta i priprema se 1.maj, početak letnje sezone i svi koji su angažovani u turističkom smislu već se okrenuli prema poslu koji predstoji.
*Sajam turizma u Beogradu je najveći sajam te vreste u Srbiji. On je takođe ove godine privukao više izlagača i posetilaca nego što je to bio slučaj ranijih godina. Kako tu manifestaciju vi komentarišete sa vremenske distance od mesec dana?
-Beogradski sajam turizma je svake godine sve veći. To je jedina sajamska manifestacija na Beogradskom sajmu koja raste, po broju izlagača, broju zakupljenog prostora, po prometu koji se obavi. Ove godine je učestvovalo 46 zemalja, ali ono što još više raduje da su prateće manifestacije, kao što jsuSajam vina, Sajam hotelske opreme, Skup mladih i promocija omladinskog turizma, doveli do rastućeg broj što učesnika, što izlagača na ovim događajima. Naša obaveza je da za sledeću godinu pripremimo novi pobočni događaj, postignemo atraktivnost Beogradskog sajma i da dovedemo još više izlagača i gostiju.
*Mnogo je zanimljivih projekata koji će zainteresovati što domaće što strane goste. Ipak, ovo je godina kulture i pripremamo se za centralnu manifestaciju, proslavu XVII vekova Milanskog edikta. Kakva su vaša očekivanja u tom pravcu?
-Očekujem da nakon ove godine ostanu neki infrastrukturni kapaciteti koje će naša tržišna privreda eksploatisati u narednim periodu. Ovo je dobra godina da se promoviše Srbija, da se Niš postavi na turističku mapu, da se potenciraju starorimski gradovi i antičko nasleđe na tlu naše zemlje. Ovu priliku ćemo iskoristiti da u Nišu otvorimo prvi auto-kamp, to je kapacitet koji kritično nedostaje južnoj Srbiji, pa ćemo iskoristiti da se opreme neke nove saobraćajnice, parking prostori koji će služiti dugi niz godina i mislim da je ovo, poslovno gledano, odlična promotivna prilika za Srbiju i srpski turizam.
*Mnogo smo se namučili da promovišemo Srbiju kao zemlju dobre hrane. Kampanja Soul Food, hrana sa dušom, bila je vrlo uspešna. Da li ovo što se dešava sa aferom aflatoksin i mlekom može da ugrozi i tu kampanju, ali i širi ugled zemlje?
-To je jedan regionalni problem koji je kod nas nespretno eskalirao bez neke velike potrebe, ali i dalje, kada se spomene Srbija, posebno u inostranstvu, reakcije na našu gastonomiju, onih koji su bili, su izvanredne. Mi to koristimo da one koji nisu bili nagovorimo i ubedimo da treba da dođu u Srbiju. Ko god da je otišao odavde, otišao je sa izvanrednim utiscima, kada je reč o našoj hrani - zaključio je gospodin Petković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar