Mon02192018

Poslednja izmena:01:14:42 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Darko Jakšić: Prednacrti pravilnika o unapređenju kvaliteta vina i rakije i podsticanju unapređenja rasadničarstva

Darko Jakšić: Prednacrti pravilnika o unapređenju kvaliteta vina i rakije i podsticanju unapređenja rasadničarstva

  • PDF

Na adresu časopisa TOPSRBIJA-NAJBOLJE IZ SRBIJE (www.topsrbija.com), gospodin Darko Jakšić, Rukovodilac Grupe za vinogradarstvo i vinarstvo, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodprivrede, prosledio je prednacrte Pravilnika o unapređenju kvaliteta vina i rakije i Pravilnika o podsticanju unapređenja rasadničarstva, koji će uskoro biti doneti po osnovu Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju („Sl. glasnik RS“, br. 10/2012), čije najbitnije izvode objavljujemo na stranicama našeg časopisa.

„S obzirom da su ove teme veoma značajne za srpsko vinogradarstvo i vinarstvo, prilikom izrade ovih pravilnika se (kao i uvek kada je u pitanju rad stručnih saradnika u Ministarstvu poljoprivrede u Grupi za vinogradarstvo i vinarstvo i ostalih kolega) se pristupilo izuzetno studiozno, stručno i ozbiljno. Takodje, kolege iz Upave za agrarna plaćanja su puno pomogle u resavanju mogućnosti da ove mere i naša želja da se pomogne proizvođačima grožđa i vina, budu lako primenljive i implementirane bez zaostataka i teškoća. Veliki stručni doprinos pri izradi prednacrta su dali i eksperti za sertifikaciju i klonsku selekciju, vinogradarstvo i enologiju, pa im se ovom prilikom puno zahvaljujemo.
Bitne pojedinosti Prednacrta pravilnika za unapređenje kvaliteta vina i rakije su da će se po osnovu njega subvencionisati analize vina (fizičko-hemijska analiza i senzorno ocenjivanje, sa preporukom za dalju proizvodnju na osnovu analiza i senzornog ocenjivanja vina) izvršene od strane zvaničnih ovlašćenih laboratorija za utvrđivanje parametara kvaliteta vina. Veće subvencije i za veći broj uzoraka će moći da iskoriste proizvođači vina sa geografskim poreklom, dok za vina koja nisu poreklom iz Republike Srbije (koja su od uvoznog grožđa ili vina) proizvođači neće moći da ostvaruju. Na taj način, proizvođači će se animirati da češće proveravaju kvalitet svojih vina, unapređuju kvalitet na osnovu analiza i predloga, da prozvode vina od domaće sirovine i da uđu u sistem geografskog porekla (što je jedna potvrda kvaliteta i porekla). Drugim pravilnikom će se refundirati i troškovi za markce kvaliteta i porekla za vina sa geografskim poreklom.
Pored pojedinačne pomoći proizvođačima, po osnovu ovog pravilnika, ideja je i da se omogući ostvarivanje subvencija (refundacija dela troškova) udruženjima koja su u proceduri ulaska u sistem geografskog porekla ili će već imati uspostavljenu i priznatu oznaku geografskog porekla po osnovu novog PDO/PGI sistema. Naime, predlog je da udruženja mogu osvariti refundaciju troškova za izradu elaborata, studija, ispitivanja, analiza... u cilju uspostavljanja zajedničke oznake geografskog porekla, ali i takođe i za refundaciju troškova angažovanja profesionalnih lica udruženja koja rade na internoj kontroli kvaliteta vina sa geogarfskim poreklom, predstavljanju i prezentovanju oznake geografskog porekla i slično (čime bi se moglo značajno pomoći održavanju udruženja proizvođača okupljenih oko oznaka geografskog porekla). Pored ovoga, jako je značajno da smo ovim nactom predložili subvencionisanje promocije oznaka geografskog porekla kroz nastup udružeja koja će imati zaštićenu oznaku na domaćim i inostranim sajmovima, reklamiranje na televiziji, bilbordima, časopisima i slično.
Drugi prednacrt pravilnika o unapređenju rasadničarske proizvodnje je zanačajan za vinogradare i vinare, pošto će se njime refundirati troškovi za uspostavljanje i realizaciju sertifikacije sadnog materijala vinove loze i klonsku selekciju, pre svega autohtonih, regionalnih i domaćih stvorenih sorti. Drugim rečima, to znači da će se direkno pomagati naučni i stručni rad (iako je to više ingerencija nauke, ali je veća pomoć u prethodnom periodu bila otežana zbog nedostatka sredstava) na konačnom stvaranju klonova autohtonih, regionalnih i domaćih stvorenih sorti vinove loze. Takođe, ideja je da se ovom merom pomognu naučne organizacije da obezebede sve uslove za formiranje centara za premultiplikaciju i kozervaciju sadnog materijala po EPPO i EU stadardima. Ovo je jedan od glavnih propisanih ciljeva Strategije vinogradarstva i vinarstva, kao i plan za buduću strategiju 2014 – 2024 (čija će izrada krenuti u narednom periodu), pa se ovom merom materijalizuje plan na unapređene probematike kada su autohtone sorte vinove loze u pitanju. O predlogu strategije ćemo imati sastanke tokom leta.
Pored navedenog, tim pravilnikom će se subvencionisati podizanje matičnih zasada osnovne kategorije vinove loze, čime će u budućnosti steći uslovi da Srbija ima dovoljno kvalitetnog domaćeg sertifikovanog sadnog materijala.
Ovom prilikom, molimo sve one koji žele da daju smislene sugestije i predloge na ova dva prednacrta da to učine slanjem istih na e-mail adresu Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , a ostale prednacte pravilnika koji će se doneti u ovoj godini ćemo vam uskoro poslati.
Takođe, koristimo ovu priliku da podsetimo sve proizvođače koji još uvek nisu podneli zahteve za odobravanje deklarisanih podataka i dodelu kontrolnih brojeva za vina koja će se deklarisati počevši od 2013. godine i nadalje (a nameravaju da puste vino u promet), da to učine što pre u skladu sa zakonskom regulativom, kako ne bi imali problema prilikom inspekcijskih kontrola deklaracija u prometu i organizovanih provera deklaracija (etiketa, pakovanja, promotivnih materijala…), odnosno bili novčano kažnjeni, kao i primorani da povuku vina iz prometa i predeklarišu vina bez kontrolnih brojeva ispravnim deklaracijama.
Za sve informacije i pomoć oko pitanja nacrta pravilnika i svih drugih pitanja, stojimo vam na raspolaganju, a sve informacije mozete naći i na web stranici Ministarstva poljoprivrede.“
S poštovanjem, Darko Jakšić, Rukovodilac Grupe za vinogradarstvo i vinarstvo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodprivrede, 011/3061570.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar