Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Podrum Miljević: Povratak prirodi ili prva nedeljna šetnja po Fruškoj gori

Podrum Miljević: Povratak prirodi ili prva nedeljna šetnja po Fruškoj gori

  • PDF

Hladan i kišovit početak proleća nam nije omogućio da ranije krenemo sa našim šetnjama i radionicama POVRATAKA PRIRODI, koje smo najavili pre mesec dana. Od nedelje 14.04.2013. godine ćemo svake naredne nedelje organizovati šetnje fruškogorskim stazama. Svaka nedelja će imati svoju temu, a šetnje će trajati oko 3 h. Cilj nam je da se svi zajedno vratimo prirodi, upoznamo je i pravilno iskoristimo njene blagodeti.

Prve šetnje biće posvećene samoniklim lekovitim biljkama koje se koriste kao pomoćna sredstva u lečenju disajnih organa. U nedelju ćemo upoznati biljku PLUĆNJAK. Naučićemo kako da je pravilno sakupljamo i upotrebljavamo.
Okupljanje zainteresovanih je u Podrumu Miljević u Starim ledincima,Ulica Sime Šolaje broj 41, od 9,30 h do 10,30 h. Piće dobrodošlice biće vodnjika (napitak od šumskog voća o kom smo pisali ranije). U šetnju krećemo u 10,30 h. Prvo ćemo se popeti na vidikovac iznad Starih Ledinaca sa kog se pruža pogled na Dunav, Novi Sad i celu Bačku. Dok budemo šetali kroz bukovu šumu, skupljaćemo plućnjak. Posetićemo još jedan vidikovac Orlovo bojište, sa kog se pruža prelep pogled na drugu stranu Fruške gore. Šetnju ćemo nastaviti kroz šumu u kojoj se smenjuju lipa, grab i hrast. Planirana dužina staze je oko 8 kilometara. Planiramo da šetnja sa pauzama traje oko 3 h. Tako da bi se oko 14 h vratili u Podrum Miljević na ručak.
Pre ručka ćemo probati pitu od koprive. Ovog puta smo jelovnik prilagodili gostima koji su vegetarijanci. Narednih nedelja ćemo imati u ponudi mesni i vegetarijanski meni. Ručak: fruškogorski lonac od gljiva i povrća, salata od sremuša i domaći hleb od integralnog brašna. Za dezert ćemo poslužiti integralne vanilice sa pekmezom od šljiva. Cena šetnje sa ručkom iznosi 600,00 din. Odobravamo porodični i grupni popust od 10 %. Gostima koji žele uz ovo jelo preporučujemo naše vino Traminac mirisni, domaći sok od mente, čaj ili kafu uz doplatu.
Rezervacije možete izvršiti i na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili telefonom na 069 621 098,Vuk Miljević.
Ako se odlučite da nam se pridružite obavezno ponesite u rancu ili torbi: rezervnu majicu, flašu sa vodom i platnenu ili papirnu vreću za lekovito bilje. Kod nas možete napuniti proverenu izvorsku vodu.
Na sajtu Podrum Miljević (http://www.podrum-miljevic.co.rs), možete pronaći mapu i GPS koordinate. Stari Ledinci su udaljeni 12 km od Novog Sada.
Ako dolazite iz Novog Sada kolima posle Sremske Kamenice pratite putokaz za Stare Ledince, a nakon toga putokaz Podrum Miljević. Za one koji dolaze autobusom iz Novog Sada informacija da autbus 76 Novi Sad - Stari Ledinci polazi sa železničke stanice: polazak iz NS 08,45 h, a ovratak iz Starih Ledinaca 15,30h ili 17,30 h.
A sada nešto više o PLUĆNJAKU (Pulmonaria officinalis), biljki koja je istovremeno izvrstan lek i hrana. U rano proleće kada ljudi najčešće obolevaju od prehlada i gripa u prirodi prvo niču biljke koje nam pomažu da lakše prebolimo te bolesti. Jedna od njih je i plućnjak.
Sakuplja se cela biljka u cvetu, a list do sredine juna. Listovi su bogati vitaminom C i A, karotinom, sluzi i taninima.
Na Fruškoj gori raste najčešće u vlažnim bukovim šumama i vlažnim livadama u blizini šume.
Lako se prepoznaje po jajastim duguljastim zelenim listovima prekrivenim belim pegama i cvetovima ružičaste i svetloljubičaste boje na istoj stabljici.
Koristi se kao čaj kod kašlja, gripe, upale pluća, hroničnog bronhitisa i upale grla.
Čaj se priprema na sledeći način: jednu malu kašiku plućnjaka preliti vrelom vodom. Procediti ga nakon 15 minuta, zasladiti medom i piti ga toplog u malim gutljajima.
Mladi listovi plućnjaka su jestivi, a od njih se mogu spremati čorbe, variva i sarmice sa mlevenim mesom. Jela od plućnjaka su veoma ukusna i mogu se koristiti bez ograničenja.

Dragan Miljević
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar