Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Nevenka Đurčik: Srbiju mogu da pokrenu samo žene

Nevenka Đurčik: Srbiju mogu da pokrenu samo žene

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Ono po čemu je Srbija zaista posebna i jedinstvena jesu“Zlatne ruke”. U vreme novih tehnologija, novih materijala i novokomponovanih vrednosti, zanati, ručni rad, tradicionalno narodno stvaralaštvo, etno radionice, su nešto što je u svetu zaboravljeno a u Srbiji opstaje. Ta nepresušna inspiracija narodnim motivima i veštinama podignutim na nivo umetnosti, u izradi rukotvorina poslednih desetak godina sve više se širi, uglavnom preko udruženja žena koja se osnivaju u gotovo svakom, uglavnom seoskom naselju.

Nevenka Đurčik, predsednica i osnivač Udruženja žena „Krčedinka“ iz Krčedina je u januaru 2012. godine okupila petnaestak žena sa ciljem da svoj rad i veštine predstave i drugim ljudima.
Udruženje žena „Krčedinka“ se našlo u takmičarskoj borbi za izbor sremskog suvenira, koje je krajem 2012. godine pokrenuo Turistički klaster „Srem“ sa ciljem da ovo, turistički značajno područje najzad dobije jedinstveni „znak prepoznavaja“, suvenir ili nekoliko suvenira koji će biti autentični za ovo područje. „Krčedinke“ su se predstavile sa sremskim medenjacima, iako se bave i svim drugim ručnim radovima: štrikanjem, heklanjem, vezenjem, a odnedavno i tkanjem.
-Osnovni cilj naših okupljanja je druženje - kaže Nevenka Đurčik. -Sastajemo se svakog ponedeljka radi dogovora, razmene iskustva i naravno rada, a za to koristimo prostoriju u okviru Narodnu biblioteke, u kojoj nam je plaćena struja, voda. U poslednje vreme primećeno je sve veće interesovanje mladih. Razlog za to je i izborni predmet, Narodna tradicija, sarađujemo sa školom tako što nas posećuju deca, gledaju šta mi to radimo, a mnogima se to toliko dopadne da požele da nam se pridruže, jer ono što je izvesno je da se ljubav i navika za ručni rad stiče u detinjstvu. Sarađujemo i sa, nama obližnjim Zekinim i Sojšićevim salašom, pa kada dođu grupe turista mi nudimo svoje proizvode, zatim posećujemo sajmove, gde god smo pozvane evo nas, i da li se proda ili ne, važno je da se družimo.
*Šta mislite o tome kako pospešiti prodaju rukotvorina, da bi vi bile zadovoljnije onim što napravite, da imate neke koristi od svega toga?
-Trebalo bi da mediji što više pričaju o lepoti tradicionalnih proizvoda, da bi se ljudi ne samo upoznali sa tim našim proizvodima i počeli da ih prepoznaju već i da se širi svest u narodu u skladu sa izrekom da „ako ne znamo odakle smo, ne znamo ni gde ćemo“. Treba da negujemo naše, autentično, a ako u tome ne budemo uspeli, ako ne pokrenemo selo i seoski turizam i to što rade žene na selu, nećemo pokrenuti ni Srbiju. Moglo bi se to približiti i strancima, jer se Krčedin nalazi na samo par kilometara od auto puta, na obali Dunava i mi smo turistički atraktivno mesto na Fruškoj gori. Prošle godine smo učestvovali i u projektu „Bogatstvo različitosti“ koje je organizovao Klaster „Istar21“, ušli smo u grupu najspremnijih sela da prime turiste, ali na žalost, sve se svelo na to.
*Da li imate utisak da su žene postale aktivnije ne samo u radu, jer su one uvek nosile najveći teret kuće, nego u privređivanju?
- Žene možda nikada nisu bile aktivnije nego u poslednjih deset godina. Zaradi se tu po neki dinar i žene su zadovoljnije. Jako je to lepo, a i vole da rade. Odmaraju se uz ručni rad, a satisfakciju predstavljuju i druženja i putovanja, odlazak u nove sredine i susreti sa poznanicama koje se bave sličnim radom. Naši muževi su se prvo bunili, a sada su se navikli da žene idu na sastanake, idu u udruženje, da budu aktivne na opštu korist i van kuće. Seoske žene su shvatile da ako same sebe ne pokrenu da ih niko drugi neće pokrenuti. Kod većine žena prisutna je svest o potrebi za takvim aktivnostima, a sve više i one druge gledaju u njih, i vode se logikom, ako mogu one, što ne bismo mogle i mi.
*I na kraju, kakav bi trebao da bude idealan suvenir Srema?
-Ako mene pitate, idealan suvenir je medanjak, ali svako od nas bi predložio svoj provizvod. Idealan suvenir Srema bi trebalo da bude baš iz Srema, ni prevelik ni premalli, i nešto što proizilazi iz tradicije. Sigurno da ne treba da bude samo jedan, jer nešto što je autentično za ovaj prostor teško da se može definisati samo jednim proizvodom. Srem je opevan u mnogim pesmama ali u suvenirima se još traži, a mi znamo da sve što radimo da je to suvenir: i čarape i peškiri, medenjaci, kuvarice, stonjaci - rekla je na kraju razgovora Nevenka Đurčik.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
+1 #2 jovanka 11-12-2013 10:45
nek vam je sa srecom moje krcedinke....prelep je svaki rad koji sam videla!!!
Citiraj
 
 
0 #1 jovanka 11-12-2013 10:44
:-? m :-* :-)
Citiraj
 

Dodaj komentar