Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Milan Gaković, momak koji je zadivio gledaoce na manježu Novosadskog sajma

Milan Gaković, momak koji je zadivio gledaoce na manježu Novosadskog sajma

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Konji, zaštitni znak Novosadskog sajma, i konjički program na Poljoprivrednom sajmu, oduvek su izazivali najviše interesovanja posetilaca. Tako je bilo i na ovogodišnjem 80. po redu Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji je pretekao u dominaciji mladog i iznad svega talentovanog Milana Gakovića iz Kucure. Znali smo za dvadeset jednogodišnjeg zaljubljenika u konje da je šampion od kada je postao punoletan, ali ono što je pokazao na manježu Novosadskog sajma u vreme održavanja 80. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, bila je poslastica za sve ljubitelje konjičkog sporta. Za našu redakciju još veća, jer se Milan nalazi na prvoj, naslovnoj stranici naše revije TOPSRBIJA 2013.

Gakovići se ubrajaju u familije koje, bez obzira na sve probleme, generacijama nisu prekidale vezu sa konjima. Milanov pradeda je držao konje i radio sa njima, deda je trgovao sa konjima i radio, otac Vojislav trgovao i radio, a sada se Milan Gaković, sa svoja dva mlađa brata, Milošem i Borivojem, bavi konjičkim sportom i potpuno se tome posvetio. U svojim štalama danas drže četrnaest konja od kojih su deset takmičarskih.
Na 80. Međunarodnom poljopirvrednom sajmu u Novom Sadu u konkurenciji dvoprega i četvoroprega, Milan Gaković je ubedljivo pobedio ostale takmičare. Dovoljno je reći da je u konkurenciji 22 dvoprega, 22 zapreke prošao bez ijedne greške za nešto više od 100 sekundi, tridesetak sekundi brže od prvog do sebe, što bi se moglo nazvati i svojevrsnim, da ne kažemo svetskim rekordom, ali vožnjom koje će se ceo život sećati brojni gledaoci priredbe na manježu Novosadskog sajma poljoprivrede 2013. godine.
-Da se napravi ovakav rezultat, da se dođe do pobede na nekom takmičenju treba da se složi prilično zahtevan mozaik. Pre svega treba da imati dobrog konja, materijal s kojim ćete raditi, jer ne možete sa bilo kojim konjem pobediti. Zatim treba znati kako raditi i trenirati, pa raditi svkog dana, bilo da je rano jutro ili ciča zima, a ne po principu danas hoću, sutra neću. Nema dana da ih ne obiđem da nisam radio nešto sa njima. Potrebna je i kvalitetna i odgovarajuća oprema, kao i uspostaviti pravi odnos sa konjem. Ukratko rad, rad i rad - kaže Milan Gaković i dodaje: -A možda treba biti rođen za to. Ja ne mogu da vam opišem tu ljubav, tu strast prema konjima koje osećam. Druženje sa konjima je toliko neopisivo lepo i taj osećaj poznaju samo oni koji su u direktnom kontaktu sa njima.
O situaciji u konjičkom sportu Srbije i šta treba učiniti da se konjima vrati mesto koje im je pripadalo ranije na ovim prostorima i u našim životima, Milan Gaković kaže:
-Svi se nadamo nečem boljem i na domaćem terenu, ali i da ćemo da krenemo da se takmičimo napolju, jer u Srbiji ima dosta dobrih konja i kočijaša, ali nema smisla kada nemamo gde to da pokažemo. Još uvek smo prilično zatvoreni.
Svake nedelje se u okolini održavaju nekakva takmičenja, više seoske fešte, ali nije to ako se ne napravi pravo takmičenje, a nadam se da će ove godine biti bar tri, četiri prava i da će se napraviti ambijent kakav treba da budu, sa kvalitetno odevenim takmičarima, „urađenim“ konjima, da bude kulturno i fino i kako treba da bude.
Bio sam u Sloveniji, Italiji, a u Mađarskoj su „profesori“ za te stvari, i tamo treba ići na neke seminare i kurseve, da se vidi i snimi kako treba raditi sa konjima, kako se konji drže i kako treniraju.
Od Milana Gakovića smo saznali da je konjički sport pre svega skup sport i treba voleti to na pravi način. Ne može se svako time baviti. Njegovi planovi za budućnst su da se izveze na Svetsko prvenstvo u četvoroprezima, koje najviše voli, bez bozira na krajnji rezultat. U tom cilju planira da, ako ne ove onda sledeće godine, da se takmiči u
inostranstvu i da se time bavi ozbiljno. Da izađe na više međunarodnih takmičenja i da uraditi nešto na njima. Zadovoljstvo i žar kojim Milan Gaković vozi svoje upregnute lipicanere izaziva poštovanje i ako neko može da otvori „vrata“ Srbije u svet konjičkom sportu, onda je to ovaj mlađani momak, koji bez sumnje nosi genetsku predodređenost da se bavim konjima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar