Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Aktuelno Đorđe Đurđević: Studentska razmena prilika za osamostaljivanje

Đorđe Đurđević: Studentska razmena prilika za osamostaljivanje

  • PDF

Đorđe Đurđević, student treće godinetelekomunikacija i informacione tehnologije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, boravio je ove godine na studentskoj razmeni u Potugaliji, odakle se vratio pun utisaka.

-Iskustvo studiranja u stranoj zemlji je veoma bitno i veoma značajan faktor svakog studiranja. Po mom mišljenju svako bi trebao da ga prođe. Sama činjenica da ste bez svojih uobičajenih prijatelja, roditelja i poznate okoline, tera vas da se osamostalite i ako ništa drugo, naučićete barem engleski jezik i jezik zemlje domaćina, ukoliko to nije engleski, jer sve ostalo zavisi od vaše volje i želje, tako da su  mogućnosti da se ostale druge stvari nauče kao i da se mnoga druga vrata otvore, veoma velike.
*Kako studenti mogu da učestvuju u tom projektu?
-Svi projekti razmene, se redovno objavljuju na web sajtu i fakultetu i univerziteta. Čak što više postoje i grupe mobilnosti studenata u Novosadskog Univerzteta, Fakulteta tehničkih nauka konkeretno, gde je svaka stipendija koja su trenuto u opšticaju zvanično objavjena i svima je dostupna. Jedina stvar je da se prijavi što je u najvećem broju studentima zaista teško pada, što je čudno.
*Šta sve studenti mogu da nauče na razmeni i koja je tema njihovog boravka tamo?
-Kao što sam rekao pre svega jezik, zatim osamostaljenje od sopstvene sredine, te razmene su jednosemestralene, dvosemestralne, a nekada su u pitanju duži boravci ukoliko su u pitanju master ili doktorske studije. Studenti tamo rade, žive i studiraju na jeziku zemlje domaćina ili engleskom jeziku. Biti student na razmeni znači imati mnogo više prilike i upoznavati mnogo više ljudi nego biti student na svom matičnom fakultetu i to ima svoje prednosti, ali i svoje mane. Jer, slušati predavanja na stranom jeziku zaista nije lako i nosi neke zastoje koji ukoliko niste spremni da prevaziđete mogu umnogome da vas zakoče. Sa druge strane, slušanje predavanja na stranom jeziku povećava vaše znanje, mogućnost za sticanje novih prijateljea i budućih saradnika. Konkretno u Portugaliji, koja je prelepa zemlja u kojoj se prepliću mnogo kultura mahom iz njihovih bivših kolinija, sam upoznao mnogo mladih iz Brazila, Mozabika, Angole, Timura, čak iz Kine i Japana, SAD i Kanade, i mnoštvo novih prilika vam se otvara kada odete na razmenu.
*Kakvi su dalji planovi?
-Ja sam iskusio dobrobiti razmene u Portugaliji, a inače sam dobitnik stipendije iz programa američkog Stejt Departmenta i od avgusta do maja 2014. godine ću biti na jednom od američkih univerziteta, još uvek ne znam kojem, ali definittivno ću naredne godine provesti u SAD.Siguran sam da ću se vratiti bogatiji za mnoga nova saznanja i neophodna iskustva – zaključio je Đorđe Đurđević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com