Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Miroslav Vasin: Bean fest ponos multinacionalne Vojvodine

Miroslav Vasin: Bean fest ponos multinacionalne Vojvodine

  • PDF

-Čini se da je Bean Fest ili temerinska Pasuljijada dospela na treće mesto po obimu, značaju i broju posetilaca u Srbiji. Ako uzmemo u obzir sve kriterije, jedini su EXIT i Guča na neki način snažniji od ove manifestacije. Činjenice da je Pasuljijada proglašena u resoru prikazivanja veština spremanja hrane za najbolju manifestaciju u Jugoistočnoj Evropi, da se ove godine takmičilo preko 270 ekipa od po deset ljudi, da je samo u subotu 8. juna, manifestaciju došlo da posmatra preko 15.000 ljudi, da je u okviru humanitarne akcije "Pogodi u srce" skuvan najveći ručak na Balknu i podeljeno 4.000 porcija pasulja, a sredstva prikupljena u toj akciji namenjena su za humanitarne svrhe i biće uplaćena socijalno najugroženijim porodicama u Temerinu, ukazuju na njen značaj.

Ako uzmemo da se ona odvija u višenacionalnom Temerinu, a da u isto vreme imamo goste iz dvanaest, a takmičare iz devet zemalja, kuvara iz slovačkih, mađarskih, nemačkih, rumunskih, srpskih sredina, onda se može reći da je ovo jedna tipična manifestacija koja pokazuje sve vrednosti i bogatstva Vojvodine. Meni je jedino žao što je ovo varljivo vreme pokvarilo njenu celovitost, jer ova manifestacija nije samo subota kada se kuva pasulj i dešavaju Ravničarske igre, nju prate i razni kulturni događaji, smotra narodnog stvaralaštva, rok koncerti i nastupi raznih drugih grupa i društava, humanitarni karakter, ekološke radionice... Osećam jednu vrstu grižu savesti što svi zajedno nismo više podržali i finansijski i marketinški ovu manifestaciju, ali sam isto tako odlučan u nameri da sledeće godine, kada je jubilarna X Pasuljijada napravimo jednu manifestaciju koja će iskazati svu snagu prethodnih deset godina. Moraćemo svi zajedno mnogo više da se posvetimo marketingu, da bolje obavestimo Beograđane koji su naše najveće potencijalno tržište, da dođu da vide i probaju lepote i specijalitete Vojvodine, da sledeće godine ta deseta manifestacija bude nešto što će značiti punu afirmaciju Pasuljijade i ovog kraja u svim elementima – izjavio je po završetku festivala Pokrajinski ministar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i dodao:
-Temerin je minulog vikenda bio Vojvodina i Srbija u malom, uz mnogo događanja, mnogo narodnih nošnji, a bez i jednog ekscesa. Posetio sam mnogo manifestacija, ali definitivno, Pasuljijada u Temerinu je prestonica dobre zabave i dobrog raspoloženja. Za mene svaka manifestacija predstavlja vrednost sredine u kojoj živimo. Mi govorimo o lepoti različitosti, mi govorimo o multinacionalnosti običaja, kultura, kulinarstva i svega onoga što čini život i zato su ovih 1.050 manifestacija koje se godišnje organizuje u Vojvodini, vrlo dragocene.
Međutim, ja bih želeo, iako u ovakvim trenucima bežimo od politike, da kažem da je ovo Temerin, prava multinacionalna sredina u kojoj ljudi žive u slozi i uživaju u druženju. Nije Temerin ono što se ponekad desi neki nesporazum, kada se u kafani potuku nekoliko Srba sa nekoliko Mađara pa se to pretvara u neku nepopularnu priču o Temerinu kao konfliktnom mestu međunacionalnih sukoba. Ovo je prava Vojvodina i pravi Temerin, a oni sporadični sukobi koji se dešavaju sigurno ne predstavljaju nešto što može poremetiti sliku o ovoj sredini. Iako nas svaki takav sukob zabrine i učinimo sve da ga što pre rasvetlimo, objasnimo i kaznimo počinioce, više je nego jasno da pojedinačni ekcesi ne mogu narušiti priču o Vojvodini koja je ponekad po svom sastavu veća Evrope od same Evrope-zaključio je Miroslav Vasin.
Na veliku žalost organizatora koji je uložio ogroman višemesečni trud da sve bude potaman na ovogodišnjem festivalu, a ništa manju žalost fanova bendova “Van Gogh” i Crvena jabuka”, rok koncerti u petak, 7. juna, morali su biti otkazani zbog olujne kiše. Iako su sve pripreme obavljenje na najvišem mogućem njivou, postavljeno do sada najjače ozvučenje i najveća bina, prava provala oblaka i potop na temerinskom Vašarištu nisu dozvolili održavanje koncerata, pa ih je organizator zbog bezbednosti morao odložiti. Novac od kupljenih karata će biti vraćen u celosti svima koji su ih kupili, a o naknadnim terminima održavanja Udruženje građana “Vodomar 05” će na vreme obavestiti javnost.
Na kraju izveštaja sa ovog događaja kojem sam prisustvovao od prvog do poslednjeg trenutka, moram da navedem reči divljenja Zvonimira Đukića, popularnog frontmena grupe Van Gogh, koji nije krio oduševljenje zbog napora koje je organizator učinio da konbcert bude na najvišem mogućem nivou i najavio da će na ponovljenom koncertu pevati i svirate najjače i najbolje što ume i zna.

Više fotografija možete da pogledate  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar