Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA MUZIKA Drugi Tamburica fest na Petrovaradinskoj tvrđavi

Drugi Tamburica fest na Petrovaradinskoj tvrđavi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

„Tamburica fest“ je počeo neobičnije nego ikada, sa fijakerima i tamburašima, koji su paradirali ulicama Novog Sada. Povorka se kretala od Hotela „Novi Sad“ i Železničke stanice, pa žilom kucavici grada, Bulevarom oslobođenja, širim centrom grada, pozivajući građane da koliko sutra, u petak, ili narednog dana, a lepo bi bilo i oba, dođu na Petrovaradinsku tvrđavu i isprate manifestaciju „Tamburica fest“, koja se drugu godinu održava u Novom Sadu.

Jovan Pejčić direktor „Tamburica fest-a“, aktivno je sa svojim timom radio na pripremi festivala. Zadovoljan kako teče realizacija ideje, u uverenju da muzika i dobro raspoloženje šire pozitivnu energiju gradom, rekao je:
-Naša misija je da negujemo našu tradiciju, naše korene i prave vrednosti koje su započeli, a nama ostavili u čuvanje i da ih negujemo, naši dedovi, pradedovi, čukundedovi... Malo nas ponekad životni točak povuče pa zaboravimo sve one divne vrednosti i običaje koje imamo. Ali, isto tako je činjenica da se polako prizivamo pameti, i da više uživamo u onome što je naše, odakle smo i ko smo. Folklor, tamburica, književnost, umetnost uopšte, i sve prave vrednosti i veličine pre nas i u ovo vreme treba isticati i dati im pravo mesto.
Kako bi ovu feštu učinili što zanimljivijom, organizatori su priredili feštu pre fešte, priredivši desetak tamburaških mini usputnih koncerata i nastup KUD-a „Svetozar Marković“, koji će takođe raspevano i toplo, da pozovu Novosađane na Tvrđavu, 28. i 29. juna. Očekuje se prisustvo velikog broja zaljubljenika u tamburašku muziku, iz celog regiona, jer učesnici festivala su ono najbolje što od tamburaške pesme i svirke može da se trenutno čuje. Ova manifestacija ima, osim takmičarskog, zabavnog, iznad svega humanitarni karakter, jer je ceo prihod od prodatih karata, a cena karte je 250 dinara, namenjen deci bez roditeljskog staranja i za obnovu Petrovaradinske tvrđave.
Održavanje tamburaškog festivala započeto je u Deronjama 2008. godine, da bi se prošle godine festival „preselio“ na Tvrđavu. Neki kažu da je atmosfera Deronja bila posebnije mesto za održavanje takvog festivala, drugima je baš Petrovaradin asocijacija na tamburicu Janike Balaža. A u skladu shvatanja da treba da je bude što više, ove godine se ova manifestacija održava na oba mesta, i u Deronjama i na Petrovaradinskoj tvrđavi.
-Petrovaradinska tvrđava i Novi Sad zaslužuju da Svetski tamburaški festival bude na Tvrđavi. A Deronje, kao kolevka tamburaštva, to je selo sa najviše tamburaša po glavi stanovnika, će imati svoj festival, koji ništa neće biti manje bitan i značajan od ovoga koji se dešava u Novom Sadu. U Deronjama će biti jedna lepa etno priča, koja će se održati 30. i 31. avgusta, takođe u takmičarskom duhu, gde će na megdan izaći nacionalni tamburaški orkestri sa svojim kompozicijama, a pobednici sa tog festivala će sledeće godine predstavljati našu Srbiju na Petrovaradinskoj tvrđavi – obavestio je Jovan Pejčić.
Ove godine će na Petrovaradinu, kao i prošle godine nastupiti Zvonko Bogdan, u petak a Halid Bešlić u subotu uz pratnju tamburaša. Na pitanje da li je to odabir po principu za svakog po nešto, gospodin Pejčić odgovara, da su planovi ove godine bili da se prvo veče ispriča jedna vojvođanska priča uz tamburaše i doajena starogradske pemse Zvonka Bogdana, a drugo veče da se začini takođe našom pričom, koju će ispričati takođe dobar pevač i miljenik celog regiona Halid Bešlić, kojeg će takođe, u duhu festivala pratiti tamburaški orkestar.
Procenjuje se da je prošlogodišnji festival tamburice, za dva dana posetilo nekoliko desetina hiljada ljudi, što dovoljno govori o tome koliko je ova vrsta muzike potrebna i prepoznata od strane publike. Veliki pomak u popularizaciji tamburice i tamburaške muzike je i sve veći broj festivala. Do pre nekoliko godina ovaj instrument nije imao svoje mesto u muzičkim školama, a da bi neko naučio da svira, morao je da „krade“ zanat od starijih, samoukih kolega, muzičara. Tamburica je danas ravnopravni instrument u mnogim muzičkim školama, sve je veći broj mladih muzičara i tamburaških bandi. Za to sigurno imaju zasluge i ovakvi festivali.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com