Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Zlatibor u godini jubileja postaje i centar etno mode

Zlatibor u godini jubileja postaje i centar etno mode

  • PDF

Turistička organizacija Zlatibora predstavila je program Zlatiborskog leta za avgust. Prisutnim novinarima su se obratili v.d. direktor TOZ-a Arsen Đurić i modna dizajnerka Verica Planić, organizator prvog Međunarodnog festivala visoke etno-mode.

Gospodin Đurić je pored bogatog i raznolikog programa za avgust najavio i proslavu obeležavanja 120 godina organizovanog turizma na Zlatiboru. Proslava počinje 18. avgusta kada će emisija “Žikina šarenica” biti direktno emitovana sa Kraljevog trga i biće posvećena ovom značajnom jubileju. Istog dana biće organizovan koncert Riblje čorbe sa početkom u 20,30 časova na letnjoj pozornici na Kraljevom trgu.
Tradicionalna manifestacija “Bez izvora nema vode” u selu Rožanstvu, biće održana 19. avgusta, a toga dana u 20,30 časova na letnjoj pozornici na Kraljevom trgu biće održan koncert Džoker benda iz Užica.
Centralna proslava zakazana je za 20. avgust, kada će u hotelu “Mona” biti održana Svečana akademija na kojoj će pojedinci i kolektivi koji su doprineli razvoju Zlatibora kao turističke destinacije dobiti zaslužna priznanja i nagrade. Na Akademiji će biti predstavljena Monografija "Svetlopisom kroz prvu vazdušnu banju", autora Milisava i Snežane Đenić.
Nakon završetka Svečane akademije na Kraljevom trgu će biti održan koncert Sanje Ilić i grupe Balkanika u 20,30h.
Po prvi put, 13. avgusta 2013. godine, na Kraljevom trgu, sa početkom u 21h, u organizaciji modne kuće Veritza studio i TO Zlatibor, održava se Etnopeja-Internacionalni festival etno visoke mode. Cilj projekta je da se kulture zemalja zbližavaju i pretapaju, a ideja je da ovaj festival postane tradicija i da se svake godine održava na istim lokacijama, Zlatiboru i Beogradu (Galerija fresaka, 25. Septembar, sa početkom u 20h). Turistička organizacija Zlatibor je prepoznala ovu ideju i podržala projekat Verice Planić, naše eminentne modne kreatorke, koja je još 1995-te pokrenula u Srbiji stilizovanu etno modnu liniju, vremenom prepoznatljivu i u svetu, s obzirom da su njene modne revije predstavljene u Malmeu, Moskvi, Minhenu, Sofiji... Zamisao je da Zlatibor, pored toga, što je veliki turistički centar, koji neguje srpsku tradiciju i kao takav je poznat i u svetu, postane i modni centar. Zlatibor zaslužuje da se modna dešavanja iz Beograda premeste uovaj turistički centar koji pruža ogromne mogućnosti. Sam Festival nije zamišljen samo kao klasičan modni događaj, već i upoznavanje internacionalnih dizajnera, kako sa narodnim običajima, kulturom, tradicijom tako i sa prirodnim lepotama i turističkim atrakcijama naše Srbije. Internacionalni dizajneri će biti gosti Zlatibora 5 dana u avgustu (0d 11-15.) i Beograda (od 23-27 septembra). Za svaku lokaciju gostima će tokom boravka biti organizovani turistički obilasci. Na Zlatiboru, oni će obići Muzej u starom selu Sirogojno, Stopića pećinu, Gostilje, Ljubiš, Tornik i druge interesantne lokalitete.
Internacionalni dizajeneri koji će se predstaviti na Zlatiboru su iz: Bugarske – Meli M, Rumunije – Valentina Vidrašču, Crne Gore - Marina Banović i Srbije – Verica Planić. Od muzičara će učestvovati: Vasilisa, Grupa Teodulija. 3. Akademsko društvo „Novi Beograd“

Jelica Tošić, TO Zlatibor
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com