Mon02192018

Poslednja izmena:01:14:42 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Dvojac Španović-Obradović na pobedničkom postolju

Dvojac Španović-Obradović na pobedničkom postolju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Nedelja, 11. avgust 2013. godine biće zapamćen u istoriji srpske atletike i srpskog sporta po podvigu Ivane Španović i skoku, koji joj je doneo treće mesto na SP u Moskvi, a Srbiji, prvu medalju sa svetskim šampionatima.

Osvajanje bronzane medalje Ivane Španović u skoku u dalj na XIV Svetskom prvenstvu u atletici na otvorenom, na moskovskom stadionu „Lužnjiki“, je nešto o čemu se moglo samo sanjati. Početak ove, 2013. godine nije bio obećavajući. Mučili su je zdravstveni problemi, dileme o mogućim odustajanjima. Dve nedalje ranije, završenoj Balkanijadi, potvrdila je A normu za SP, ali i povratila samopouzdanje i veru da može do finala.
Mlađana, 23-godišnja Zrenjaninka, članica AK “Vojvodina” iz Novog Sada, postigla je najveći rezultat na najjačem takmičenju i time pokazala svoju fizičku spremnost, psihičku stabilnost i mentalni kapacitet. I kako je peta serija odlučila balkansku šampionku, na nedavno završenom Prvenstvu Balkana za seniore i seniorke u Staroj Zagori u Bugarskoj kada je Ivana skočila 6,76 m, tako je peta serija sa skokom od 6,82m, na SP u Moskvi bila odlučujuća za osvajanje bronzanog odličja, da stane rame uz rame uz Amerikanku Britni Risi (Brittney Reese), koja je preskočila 7,01 metar i Nigerijku Blesing Okagbare (Blessing Okagbare), koja je skočila 6,99 metara, da iza sebe ostavi imena poput Britanke Šare Proktor (Shara Proctor), njene rivalke iz juniorskih dana, Ruskinje, Dariju Klišinu i druge, daleko iskusnije skakačice.
Kada su se otisnuli put Moskve, cilj Ivane i njenog dugogodišnjeg trenera, Gorana Obradovića Čeleta, bio je ulazak u finale i skok od 6,60 do 6,65 m. Kada je sa planiranih 6,63, Ivana ispunila očekivanja, došao je tako izvanredan skok od 6,82, njen lični rekord, nacionalni rekord i rezultat koji ju je postavio na tron onih koji će biti zapamćeni.
Srpski atletičari nisu osvajali medalje na SP (od prvog Svetskog atletskog prvenstva 1983. godine u Helsinkiju, niti od 2006. godina, od kada Srbija samostalno nastupa) i zato je značaj ove medalje nemerljiv.
Svestan velikih potencijala svoje štićenice, njen trener Goran Obradović uvek je imao vere u nju, svestan da će rad i strpljenje doneti rezultat. Koliko su treneri važni za jednog sportistu govori činjenica da naša zemlja ima mnogo talentovane dece, a da izostaju rezultati, kada stasaju u ozbiljne takmičare. Zato je tužno da Gorana Obradovića, uzgred čoveka koji je “otkrio” i Mihaila Dudaša, neverovatnog desetobojca koji je na istom takmičenju (sa trenerom Feđom Kamasijem), popravio svoj tj. državni rekord za jedanaest bodova, i koji sada iznosi 8.275 bodova, niko nije spomeno, niti se setio da je uspeh Ivane Španović kruna zajedničkog rada Ivane i njenog trenera.
Zato, ovom prilikom ispravljamo propušteno i čestitke kako Ivani Španović, Mihailu Dudašu, i njihovim trenerima, Goranu Obradoviću i Feđi Kamasiju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar