Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Sava Jojić: Grožđe obećava sjajna vina

Sava Jojić: Grožđe obećava sjajna vina

  • PDF

Na potezu Memijevo iznad Iriga, u vinogradima, a potom i Senici, u utorak, 11. septembra Vinarija Mačkov podrum organizovala je susret sa predstavnicima medija. Kao i svake godine, u vreme berbe, kada su vinogradi najlepšti, najmirisniji i, kako ih je Branko Radičević opisao, najveseliji, Sava Jojić, vlasnik Vinarije Mačkov podrum, želeći da sa drugima podeli najveću radost jednog vinogradara i vinira, a to je berba grožđa, i da najavi predstojeću svetkovinu, Pudarske dane, koji će se od 19. do 21. septembra održati u Irigu, ugostio je predstavnike „sedme sile“.

Uz obilazak vinograda, berača i beračica grožđa, ručka, zajedničkog fotografisanja i druženja, Sava Jojić, vlasnik Vinarije Mačkov Podrum, izrazio je zadovoljstvo dinamikom ovogodišnje berbe, uslovljenom pogodnim vremenskim prilikama.
Vingoradi Mačkovog podruma protežu na 32 hektara, sa zasadima belih (Rajnski Rizling, Chardonay, Sauvignon Blanc i Traminac), i crvenih (Portugizer, Pinot Noir, Merlot i Chabernet) sorti vinove loze, od kojih se ove godine očekuje 150.000 litara vina.
-Završena je berba Portugizera, oko 30. avgusta je obran, sada je u fazi nege i očekujem da ćemo dobiti jedno izvanredno vino. Prve čaše ispićemo u uobičajeno vreme, na uobičajenom mestu, trećeg četvrtka novembra, 21. novembra, kod Župne crkve Imena Marijina, u centru Novog Sada, sa našim sugrađanima. Uhvatili smo mu mirise, što mi je jako važno, i uopšte očekujem vrlo dobru berbu. Prošle godine je berba bila suva i paklena, sa temperaturama preko 40°C. Ova godina je baš onakva kako je opisana u pesmama. Bele sorte su u prvoj polovini berbe, jer nas je ova „gospojinska“ hladnoća malo usporila. Sada je lepo vreme, baš kada se nalivaju šećeri. Ako ne bude nekih zahlađenja i kiša, za nedelju dana će biti gotove bele sorte. Da li ćemo odmah preći na berbu crvenih ili ćemo napraviti pauzu, to se još ne zna. Pinot će se verovatno odmah brati, ali Merlot i Chabernet će malo sačekati.
Za razliku od prošle godine, kada smo imali velike toplote, mnoga bela grožđa su izgorela, došlo je od ožegotina i do pregorevanja lepih mirisa. Ove godine smo imali jedan lep period prijatnih temperatura za grožđe, i očekujem manje alkohola, što je jako važno, jer prošle godine smo imali 15, 16% alkohola. Ove godine to se kreće od 12% do 13,5%, što je već bolje. Ova godina je izuzetno dobra što se tiče bolesti, i za pet godina unazad ova godina je sa najmanje hemijskih tretmana.
Novinare je posebno zanimala tema vraćanja autohtonih sorti grožđa ili onih sorti, koje su se nekada gajene na Fruškog gori, o čemu je gospodin Jojić izneo niz interesantnih pojedinosti.
-Ja imam oko 10% zasada Traminca, to znači oko 3 hektara. Sorta mirisnih aroma Fruške gore je upravo Traminac. Smatram da je Traminac sjajna sorta, to je jedno elitisitičko vino, koje se ne pije masovno, piju ga samo stvarni poznavaoci jednog životnog stila, kao aperitiv, uz kolače ili lepe trenutke, to je tačka na i, ili šlag na torti, kada su u pitanju vina. Jako se ponosim našim Tramincem i spadam u red nekolicine proizvođača Traminca u Srbiji. Moram da kažem da je Fruška gora izuzetno dobro područje za proizvodnju Traminca. To potvrđuju i naše komšije, koje imaju sjajan Traminac, takođe na Fruškoj gori u Hrvatskoj, samo što smo mi zapostavili tu sortu. U bivšoj Jugoslaviji, na potezu Iriga, naš Poljoprivredno-trgovinski kombinat "Irig" je imao 60 hektara fantastičnog Traminca. Ne vidim zašto se mi ne bismo vratili na te površine i tu sortu.
Pogotovo što je tržište izričito. Mačkov Podrum ostvario je izvoz u sedam saveznih država Amerike, gde je dobro pozicionirano, što laska meni, a trebalo bi da laska i Srbiji. Voleo bih kada bih mogao da prodam i nešto više, međutim, oni su vrlo jasni u stavu da ih zanimaju samo sorte sa ovog podneblja. Ni Chardonay, ni Sauvignon, izabrali su naš Portugizer.
Planovi su razni. Ovo nije trenutak podsticajan za sadnju vinograda. Problem je prodaja vina. Kriza je i kod nas, i u svetu. Ali, stojim na stanovištu da se vinogradi ne sade za jednu godinu, da je to ulog za budućnost, samo da finansijski ojačamo, idemo do 50 ha – najavio je Sava Jojić.
I po tradiciji, vinarija Mačkov podrum, vrata svoje viarije otvara svim prijateljima, poznanicima i gostima u vreme manifestacije Pudariski dani. Biće grožđa, veselja, pudara i paprikaša, i naravno druženja kako bi se ova fešta posvećena čuvarima vinograda i grožđa, obeležila na što veseliji način.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
0 #1 Sava Macak 14-09-2013 09:05
:lol:
Miso kao i uvek do sada ti verno i bez cenzure preneses moje izjave.Hvala
Citiraj
 

Dodaj komentar