Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Najavljen drugi Srpski festival vina i rakije za vikend

Najavljen drugi Srpski festival vina i rakije za vikend

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Srpsko vino, Udruženje vinara i vinogradara Srbije – VIVIS, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Grada Beograda, Sekretarijata za privredu, Turističke organizacije i Privredne komore Beograda, organizuje Nacionalno takmičenje za najbolja vina i rakije – Srbija 2013, koje ima ogroman značaj za razvoj vinarstva i proizvodnju rakija u Srbiji.

Takmičenje je zvanično počelo danas, 14. oktobra 2013. godine, trajaće dva naredna dana, a odvija se po strogim pravilima i uz prisustvo posmatrača, gospodina Gvida Baldeskija (Guido Baldeschi) iz Odeljenja za analitičke metode Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino – OIV sa sedištem u Parizu, (International Organisation of Vine and Wine, Paris, France. www. oiv.int), kroz stručni i nepristrasni međunarodno priznati sastav žirija.
Proglašenje rezultata, uručenje diploma, medalja i pehara najbolje ocenjenim vinima će biti u petak, 18. oktobra od 15 časova, na Srpskom festivalu vina i rakije, koji se inače održava 18. i 19. oktobra, od 15 do 22 časa, u hotelu Falkenštajner na Novom Beogradu (www.falkensteiner.com/sr/hotel/beograd).
Na Festivalu će se predstaviti veliki broj srpskih vinarija i proizvođača rakije.
Ulaz za posetioce je slobodan.
Predsednik Komisije za ocenu kvaliteta vina je prof. dr Slobodan Jović, sekretar, dr Aleksandar Petrović, a direktor takmičenja, Miroslav Radojčin.
Predsednik Međunardne komisije za ocenu kvaliteta jakih alkoholnih pića je prof. dr Ninoslav Nikićević sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, a članovi su prof. dr Jonez Hribar iz Slovenije, Laslo Nagiorgi iz Mađarske, prof. dr Vele Tešević sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, mr Branko Popović iz Instituta za voćarstvo u Čačku.
Prema propozicijama, pravo da pošalju vina i rakije na takmičenje imali su proizvođači iz Srbije i Republike Srpske. Za svaku prijavljenu etiketu trebalo je poslati po 4 boce od 0,75 za vino i 2 boce od 0,75 za rakije. Kotizacija po etiketi iznosila je 1700,00 dinara ili 15 evra. Krajnji rok za dostavu uzoraka je bio 12. oktobar. Učesnici Srpskog festivala vina i rakije imaju pravo na 2 besplatna uzorka za ocenjivanje.
U petak, 18. oktobra u 13 časova biće predstavljeni i rezultati Twinning projekta finansiranog iz fondova EU “Izgradnja kapaciteta i tehnička podrška za izradu rejonizacije vinogradarskih područja i reformu sistema geografskog porekla vina” koji je sprovodilo Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa italijanskim stručnjacima. Svečano otvaranje Srpskog festivala vina i rakije, proglašenje rezultata i uručenje diploma, medalja i pehara najbolje ocenjenim vinima i rakijama je u 15 časova.
Povodom ovog, za srpsko vino i rakiju, izuzetno značajnog događaja, koji se uz Festival srpskog vina u Lazarevcu svrstava među najomiljenije među proizvođačima dva božanska napitka jer su u pitanju isključivo srpski proizvođači, danas je u beogradskom hotelu Palace održana konferencija za medije na kojoj su govorili predsednik UO Srpsko vino, Velibor Pešić, predsednik Privredne komore Beograda, dr Milan Janković, direktor TO Beograda, Dejan Veselinov, Darko Jakšić, zadužen za vinogradarstvo i vinarstvo u Ministarstva poljoprivrede, gospodin Gvido Baldeski i predsednik Udruženja vinogradara i vinara Srbije Gvozden Radenković. Na konferenciji su izneti podaci o broju učesnika (73 u konkurenciji vina i 45 uroraka rakije), uz napomenu da su festivali poput ovog dali dodatni sadržaj turističkoj ponudi ne samo Beograda, već i čitave Srbije. Dr Milan Janković je čak naglasio da bi Srbija mogla da pospeši turizam poput većine evropskih zemalja time što će PDV u turizmu, ako nigde, makar u kongresnom turizmu, smanjiti sa 20 na 10 posto, što bi bila dodatna stimulacija za proizvođače vina i rakije da ulože u nove zasade ili izgradnju podruma sa pratećim sadržajima za degustaciju. Dr Janković je rekao da će takva inicijativa biti pokrenuta pred nadležnim državnim organima.
Inače, prvi utisci sa ocenjivanja vina i rakije su više nego dobri. Ne samo da je bilo više uzoraka nego lane, već je i kvalitet ove godine drastično bolji. Pojedina vina i rakije su toliko dobri da zaslužuju najvišu moguću ocenu, pa će svi oni koji u petak 18. oktobra u 15h dođu na svečano otvaranje i proglašenje pobednika u hotelu Falkenštajner, imati priliku da degustiraju najbolje naše – vino i rakiju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar