Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Danilo Golubović: Verujem u srpske rakije i srpsko vino

Danilo Golubović: Verujem u srpske rakije i srpsko vino

  • PDF

Na II Srpskom festivalu vina i rakije, održanom 18. i 19. oktobra u beogradskom hotelu Falkenštajner, a u organizaciji Udruženja Srpsko vino, podršku je dao i gospodin Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Gospodin Golubović je ovaj događaj ocenio kao još jedan značajan korak u razvoju ove naša sve uspešnija privredne grane.

-Mogu da kažem ispred Ministarstva i u svoje lično ime da je ovo jedan od retkih sektora koji u ovom momentu može da ponese i privredu Srbije i da promeni njen imidž, a i da proizvođači od toga imaju koristi. U toku prošle godine, vinarstvo i vinogradarstvo je zabeležilo najveći rast ne samo u proizvodnji, kvalitetu, povećanju broja vinarija, nego u svemu što se tiče vinogradarstva i vinarstva. To se pokazalo i u okviru nedavnog tvining projekta „Jačanje kapaciteta i tehnička pomoć u izradi nove rejonizacije vinogradarskih područja i sistema geografskog porekla vina“, u kojem su učestvovali skoro svi eminentni stručnjaci iz ove oblasti što je rezultiralo čvrstom potporom za dalji razvoj celokupnog sektora vina u Srbiji. Od neprocenjivog značaja bila je pomoć italijanskih eksperata na usklađivanju domaćih propisa sa reformom u Evropskoj uniji.
Mislim da Srbija treba da radi „vina sa pričom“, po uzoru na evropske zemlje, jer se pokazalo da je to jedan segment koji nas odlično može predstavljati u inostranstvu. Nama je cilj da kroz srpsko vino promovišemo svoju zemlju sa svim specifičnostima koje nose njeni pojedini krajevi i da srpska vina, a pre svega vina sa geografskim poreklom, postanu prepoznatljiva na svetskom tržištu. Iz ličnog iskustva mogu da potvrdim da je veliki broj diplomata oduševljen našim vinima i nije im jasno zašto ne mogu da prepoznaju naša vina u inostranstvu u većoj meri, kada imaju neosporan kvalitet.
Naši vinari i vinogradari treba da značajno unaprede svoje kapacitete, da što veći procenat vina bude sa zaštićenim grografskim poreklom, da se na neki način organizuju i u proizvodnji kvalitetnih vina, i u plasmanu vina, a Ministarstvo će, uz pomoć partnera iz Evropske unije nastaviti saradnju i putem novih projekata doprineti da se celokupan sektor vina u Srbiji još više unapredi. Imali smo sreće da smo na dva bitna projekta imali dve zemlje koje su krunski nosioci u proizvodnji vina u svetu, Italiju i Španiju (Francuska će se, nadam se, naći na trećem projektu), gde smo uspeli da napravimo odličnu priču.
To je pravac kojim Srbija treba da ide jer, to nije samo neki proizvod koji ćete ratifikovati i koji će predstaviti našu zemlju na najbolji način, jer znamo da je vino iznad nekih komercijalnih, ekonomskih stvari. Vino je to nešto zbog čega ljudi vole da dođu u neku zemlju, da ga probaju, da preko njega upoznaju i sve druge oblasti, istoriju, kulturu jedne zemlje, i nadam se da će tako biti i u Srbiji.
Nažalost, prezentacija naših vina i rakija u našim javnim preduzećima, diplomatskim telima, nije obavezna. Smatram da ne samo da je rakija kvalitetno piće nego da smo mi u proizvodnji rakije velesila i mogu da zahvalim Evropskoj komisiji da spasi šljivovicu koju su pod tim imenom zaštitili Česi (slivovica), a nama dozvolili da je zaštitimo pod imenom „srpska šljivovica“, sa napomenom da smo „malo neozbiljno shvatili značaj rakije za Srbiju“.
Ono što je problem Srbije je da se često stidimo onoga što je naše. Kao suprotan primer, naveo bih Austriju u kojoj je sasvim normalno, posebno u Tirolu, da žitelji oblače tradicionalnu nošnju, a našu bogatu, da li šumadijsku, vojvođansku ili iz pirotskog kraja, retko ko nosi, kako nošnju tako i bilo koja druga tradicionalna obeležja kraja kojem pripada. Takva je situacija i kada su u pitanju domaći proizvodi, ali ja mislim da je srpska rakija neprikosnovena, a znam da ima proizvođača koji našu rakiju npr. od dunje u Švedskoj uspešno prodaju, što znači da zapad i te kako prepoznaje kvalitet. S druge strane, naši susedi uzaludno pokušavaju da naprave viši rang rakije, ali ne mogu da dostignu nivo kvaliteta srpske rakije.
Ja sam lično optimista za razvoj kako rakija tako i vina. Do pre sedam-osam godina u zvaničnim protokolima su se služila samo crnogorska vina, sada je to nešto drugačije. Nije problem da imamo i vina drugih zemalja, ali je obaveza da se u ponudi nađu i naša vina i rakije- zaključio je gospodin Danilo Golubović.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar