Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Novi Sad grad plesa od petka do nedelje

Novi Sad grad plesa od petka do nedelje

  • PDF

U Novom Sadu će se po peti put održati veliki plesni festival, takmičarskog i revijalnog karaktera. Od 22-24. novembra u Maloj dvorani SPENS-a u Novom Sadu održaće se spektakularan program Dence Fest Novi Sad 2013. Veliki broj učesnika, njih preko 2.500 iz 17 zemalja sveta, od 3 -30 godina, te street i art plesovi: klasičan, moderan i jazz balet, akro plesovi, etno/nacionalni plesovi, mjuzikl, MTV produkcija, Hip Hop, Break Dance, Electro Dance i mnogi drugi garant su dobroj zabavi.

Šta je ples? Da li je ples atraktivan, jedninstven, orginalan pratilac svih epoha društvenog razvoja, statusni simbol ili zabava? Šta ples predstavlja danas, vid rekreacije, umetnosti, način pravilnog razvoja dece i održavanja zdravlja kod odraslih? Ples kao neverbalna komunikacija postoji koliko i ljudska zajednica, i tako posmatrano najstarija umetnost. Razvoj ljudske civilizacije pratio je i razvoj plesa. Raznolikost ljudskih-etničkih zajednica, društvenih slojeva, istorijskih epoha, dala je isto toliko i plesova.
Ples je isprva bio obrednog karaktera, oblik imitacije i zabave.
U Vizantiji su se izvodili akrobatski plesovi a na dvorovima su plesačice igrale levantinski (danasnji trbusni) ples.
Tokom istorije ples je bio i zabranjen (papska zabrana 744. godine). Ipak je ples opstao i preživeo u narodu.
Novo doba dovelo je do mešanja kultura istoka i zapada. pojavljuju profesionalni učitelji plesa.
Prvi bal je organizovan 1385. godine u gradu Amiens za svadbu Karla VI Francuski i Izabele Bavarske, zapisivanje plesova počinje već od 1500. godine.
Osamnaesti vek donosi revolucije i prodor narodnih plesova u više društvene slojeve. Poznati kompozitori na motivima narodne muzike i plesova stvaraju nove kompozicije.
U Austriji tako nastaje valcer, a svetsku slavu mu daju kompozitori porodice Štraus.
U Mađarskoj se igra palatoš i čardaš. Česi donose polku, a Poljaci polonezu i mazurku. Najpoznatiji ruski plesovi su kazačok i golubec.
Početkom XX veka nastaju i razvijaju se plesovi kakve igramo i poznajemo danas, a London postaje svetski plesni centar. Krajem veka pojavljuje se termin sportski ples. Razvoj sportskog plesa uz ubrzan razvoj sredstava komunikacije i masovnih medija su najzaslužniji za ono što je ples danas.
Sponzori festivali su Studio Berar, Igraonica sportsko rekreativnog centra „Smile Land“, Fakultet za menadžment F@M, NS Travel i dr.
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni SPENS-a, iza Gradske kafane po ceni od 300,00 din za dnevnu ulaznicu.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar