Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Dance Fest Novi Sad poziva: Svi na ples

Dance Fest Novi Sad poziva: Svi na ples

  • PDF

Ples je aktivnost u kojoj sva čula uživaju, naglasili su organizatori Internacionalnog festivala Dance Fest, na koferenciji za medije održanoj u prostorijama Turističke organizacije Grada Novog Sada, u sredu, 20. novembra. Najavljen predstojeći plesni događaj, čiji će domaćin po peti put biti Novi Sad. Internacionalni festival Dance Fest, biće održan od 22-24. novembra u Maloj dvorani SPENS-a.
Program će se sastojati od takmičarskog i revijalnog dela kao i vanscenskih radionica. Ove godine je prijavljen rekordan broj učesnika, preko 2.500 iz sedamnaest država sveta, uzrasta od 3-30 godina, koje će ocenjivati sudije, vrhunski profesionalci iz Evrope, Amerike, Rusije.

Vikend za pamćenje, kako obećavaju organizatori, počeće u petak, 22. novembra sa radionicama, a završiće se u nedelju, 24. novembra Gala spektaklom, kada će biti izabrano Top 20 koreografija, od kojih će na kraju, samo jedna poneti titulu najbolje.
Tokom tri dana posetioci će osim da uživaju moći da se informišu o dostigunićima iz oblasti plesa u svetu. Biće zastupljen veliki broj street i art plesova: klasičan, moderan i jazz balet, akro plesovi, etno/nacionalni plesovi, mjuzikl, MTV produkcija, Hip Hop, Break Dance, Electro Dance i mnogi drugi.
Organizator festivala Dance Fest Novi Sad, Sanja Radaković pozvala je publiku, Novosađane, da dođu da posmatraju takmičenja, da uživaju u gala programima, ali i da svi oni koji su se nekada bavili plesom učestvuju u radionicama, ili samo da posmatraju bez obzira na ranije iskustvo.
-Budući da se sve više povezuju kultura i sport, bitno je da se deca od malih nogu bave sportom i pri tom neguju kako kultura života tako i umetnička crta svakog od njih - kaže Jasna Đuričković, koordinator Dence Fest-a Novi Sad i dodaje da u Novom Sadu postoji mnogo plesnih klubova koji imaju veoma talentovane polaznike, osvajaju velike nagrade na prvenstvima, i lepo je da ovom prilikom i deca koja su iz Novog Sada i iz cele Srbije pokažu svoj talenat.
Jasna Đuričković preporučuje ples devojčicama, pre svega zbog pravilnog i zdravog odrastanja, držanja tela, kao i sticanja samopouzdanja i kvalitetnijeg sazrevanja u doba puberteta. Za dečake, pre svega, Break Dance i Hip Hopa su način, stil života. Bez obzira što imaju kuriozitet uličnih plesova, oni pomažu decu u odrastanju, jer ako sa njima rade dobri treneri, ako ih vode na dobar put, ako ih pravilno edukuju, mogu da im pruže podršku, a ples da bude dobra osnova u osetljivom dobu odrastanja.
-Takmičari iz Srbije prave dobre rezultate na evropskim i svetskim prvenstvima. Tu mislim na celu Srbiju, Beograd, Jagodina, Niš, koji imaju izuzetno kvalitetne plesne klubove koji na svetskom nivou što se tiče modernih plesova, Break Dance i Hip Hopa.
Pri tom, status plesnih klubova u Srbiji nije do kraja definisan i sve još uvek zavisi od lične inicijative, toga koliko se predstvnici klubova zalažu za svoje takmičare, vode ih na prvenstva, organizuju razna takmičenja, humanitarne koncerte, gostovanje, koncerte samih klubova. U Srbiji ne postoji ni baletska akademija, niti akademija za ples kao u Sloveniji. Kod nas postoji mogućnsost dobijanja licence za trenera modernog plesa,
na Fakultetima za sport ili u Pokrajinskom i Republičkom zavodu za sport, gde se polože određen broj ispita za to zvanje.
U ovoj sadašnjoj preraspodeli društvenih vrednosti, ples je još uvek velika nepoznanica
ali poznavaoci prilika u ovoj oblasti smatraju da će doći vreme kada će to morati da se postavi na određeni nivo, kada što je u svetu na koji se ugledamo, i da će statusi plesnih klubova, njihovih trenera, koreografa, edukatora, biti na jednom određenom novou i da će i kod njih morati da se uvede neki red, rad i disciplina i samam tim odrediti drugačiji odnos zajednice prama njima.
Zato je ovaj događaj važan i za grad i za Pokrajinu i Srbiju, iako niko od njih nije finanasijski podržao ovaj festival. Sponzori festivali su Studio Berar, Igraonica sportsko rekreativnog centra „Smile Land“, Fakultet za menadžment F@M, NS Travel i dr.
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni SPENS-a, iza Gradske kafane po ceni od 300,00 din za dnevnu ulaznicu.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar