Fri02232018

Poslednja izmena:11:00:09 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Kako Akiko iz Zemlje izlazećeg sunca vidi Srbiju

Kako Akiko iz Zemlje izlazećeg sunca vidi Srbiju

  • PDF

Akiko Maeda Jordanović je u Srbiju došla iz dalekog Japana i već sedam godina živi u Beogradu sa svojim suprugom Miroslavom i kucom, francuskim buldogom. U svojoj zemlji radila je kao web dizajner, a po dolasku u Srbiju pokrenula je sopstveni web sajt kako bi pisala o Srbiji.

Tako je nastao „Serbian Walker“, po ugledu na Tokijske i Kjotske „šetače“, magazine koji izlaze u njenoj domovini. Na sajtu „Serbian Walker“ se opisuje sve što je vezano za život u Srbiji i njen lifestyle. Prvobitna namera gospođe Akiko Maeda Jordanović je bila da približi janapansku i srpsku kulturu, ali kako bi odgovorila na mnogobrojna pitanja znatiželjnih turista, pre svega Japanaca o tome kakva je Srbija, da li je dovoljno bezbedna i slično, posle pet godina, koncepcija „Serbian Walker-a“ preinačena je u pružanje kompletne slike o Srbiji i podrobnog uvida o dešavanjima i zanimljivostima iz svih sfera života vezanih za našu zemlju. Akiko sa svojim suprugom putuje po Srbiji, obilazi znamenitosti, prati kulturna zbivanja, festivale, upoznaje ljude, opisuje hranu i običaje, hoda i beleži, upoznajući našu zemlju i potom svoje impresije prenosi na sve one turiste-tragače za novim i drugačijim. Na taj način pruža informacije putnicima iz Japana i sveta o Srbiji iz svog ugla. Kako ona, kao stranac vidi Srbiju?
Akiko je sa svojim suprugom i turističkim novinarima iz Srbije, ispratila i dvodnevni obilazak čačanske opštine koji je organizovala TO Čačak, poslednjih dana oktobra 2013. godine. Ovčarsko-kablarska klisura je na nju ostavila veliki utisak. Od fantastično raskošne prirode, vožnje romantičnim brodićem po jezeru Međuvršju, do iznenađujućeg blaga-manastira Svete srpske gore. Očarao ju je kompletan ambijent kojim je bila okružena. Neizostavno je usledilo i poređenje sa japanskim planinama, kojih ima puno i koje su lepe na svoj način, „ali nemaju ovaj kolorit i bogatstvo obeležja kao ove ovde“.
Pitali smo je da li će svojim čitaocima preporučiti obilazak Čačka i njegove okoline, a Akiko kaže da se to podrazumeva, da ima mnogo prijatelja iz Japana koji svake godine dolaze u Srbiju, ali ima i mnogo onih koji se spremaju da tek otkriju Srbiju. Problem je samo što je Čačak malo dalje od Beograda i nije povezan auto-putem, ali se nada da će u neko dogledno vreme i taj problem biti premošćen.
Na pitanje da li je i koliko Srbija zanimljiva destinacija za goste sa Dalekog istoka i šta ih konkretno zanima, kao i šta japanski turisti vole da vide u Srbiji, Akiko kaže da im se najviše dopada Beograd, zato što je čudesno živ grad, drugačiji od svih evropskih gradova. S obzirom da simpatična i poslovično posvećena svemu što radi Akiko, koja odlično govori engleski i za sada, razume srpski, odlučila je da promoviše Srbiju i da sve što vidi, čuje i doživi o njoj, podeli sa drugima.
Posle njenih priča ispričanih u reči i slici, sa precizno izabranim trenucima, motivima i naglaskom na nekim drugim situacijama od onih koje mi biramo kada predstavljamo našu zemlju, možemo se nadati većem interesovanju ljudi za Srbiju, njenu kulturu i običaje, a možda i turistima iz Azije i drugih krajeva sveta. Jer, viđena očima stranca Srbija je drugačije ispričana, realnija i na novi način poželjnija destinacija za pobornike novih turističkih krajeva. Nešto smo od toga znali i sami samo nam to nije bilo bitno, a otkriva nam i neke istine o nama, direkto i bez okolišanja, kojih nismo bili svesni. Kroz priloge gospođe Akiko Maeda Jordanović shvatimo da mnogo jedemo, pijemo dobra vina, da smo veseli i da volimo da se provodimo, da radimo neke stvari za koje Japanci nikada nisu čuli, da imamo čudne suvenire, da živimo u prelepoj zemlji u kojoj priroda nije štedela.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar